441
Ο αμερικανός πρόεδρος, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της φορολογικής μεταρρύθμισης την οποία προωθεί | REUTERS/Kevin Lamarque

Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προωθεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45
Ο αμερικανός πρόεδρος, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της φορολογικής μεταρρύθμισης την οποία προωθεί
|REUTERS/Kevin Lamarque

Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προωθεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45

Στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση μετά το 1986. Αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμεί να το αλλάξει.

Η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα για να κλείσουν τα πολλά «παραθυράκια», η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι μισθοί, οι φοροαπαλλαγές στη μεσαία τάξη, αλλά και οι μεγάλες εκπτώσεις φόρων στις περιπτώσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων αποτελούν τις τέσσερις βασικές αρχές της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος και τις παρουσίασε στο Μισούρι. Παρουσιάζοντάς τες σε μονάδα παραγωγής στο Σπρίνγκφιλντ, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέφερε πολλές διευκρινιστικές λεπτομέρειες, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις παραμένουν ακόμα σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να είναι εύκολος ο δρόμος προς τη συναίνεση μεταξύ των δύο κομμάτων του Κογκρέσου. Δεν απέφυγε, πάντως, την κριτική ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα δεν πρόκειται να βοηθήσουν τον μέσο Αμερικανό, ούτε να συνδράμουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά θα ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και θα αποβούν εις όφελος των πλουσίων.

«Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία των αμερικανικών επιχειρήσεων, ώστε να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας στην Αμερική, να δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας στην Αμερική και να ανταγωνίζονται για να διασφαλίσουν υπαλλήλους εδώ στην Αμερική», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, την οποία αφιέρωσε στη φορολογική μεταρρύθμιση, μία από τις κύριες εξαγγελίες της προεκλογικής του εκστρατείας. Μεταξύ των ήδη γνωστών στόχων της μεταρρύθμισης, τους οποίους επανέλαβε, συγκαταλέγεται η μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας στο 15% από το 35% στο οποίο ανέρχεται σήμερα. Πρόκειται για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις του αμερικανού προέδρου, καθώς μία τέτοια μείωση φόρων θα κοστίσει στο αμερικανικό κράτος τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών. Αν, λοιπόν, πρόκειται να παγιωθεί μια τέτοια μείωση φόρων, θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα που θα αναπληρώσουν τη μείωση των εσόδων. Και μολονότι πολλοί οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον είναι δυνατόν να επιβληθεί ένας τόσο χαμηλός συντελεστής, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε πως θα επιβληθεί και θα αποβεί προς όφελος των εργαζομένων.

Η ομιλία του κ. Τραμπ κινήθηκε γενικώς στην ίδια συλλογιστική που έχει επικαλεστεί, ότι είναι αναγκαίες οι φοροαπαλλαγές για να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Δεδομένης της διχογνωμίας που επικρατεί στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Σώμα «να μην τον απογοητεύσει» και να καταλήξει σε σχετική συμφωνία.

Σημειωτέον ότι τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί συμφωνούν ως προς την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά οι θέσεις τους κάθε άλλο παρά συγκλίνουν. Ανεξάρτητοι αναλυτές και ομάδες πίεσης θεωρούν, έτσι, μάλλον απίθανο να παρουσιάσει το Κογκρέσο πρόταση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ πολλοί εκτιμούν πως η τελική έκβαση των διαβουλεύσεων δεν θα είναι παρά μια μείωση φόρων και όχι μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...