Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σημείο εξαγγελιών και υποσχέσεων παραδοσιακά, για τους Πρωθυπουργούς της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπει στο στάδιο της προετοιμάσίας, στο «ζέσταμα« θα λέγαμε με αθλητική ορολογία. Υπό αυτό το πνεύμα, είχε συναντήσεις στην συμπρωτεύουσα για την προετοιμασία της ομιλίας του στη ΔΕΘ..
Το πρωί του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων πρωί στο Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, το περιβόητο Γραφείο Πρωθυπουργού που έχει δημιουργηθεί από τον Νοέμβριο 2016, το οποίο ήταν και εξαγγελία στην ΔΕΘ του ’16.
Εκπροσωπήθηκαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό-Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό, Τεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό), ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.
Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό, είναι να υλοποιήσει αυτά που θα πει στην ΔΕΘ, γιατί πραγματικά πολλά από αυτά που είπε πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν».
«Θα ζητήσουμε και διάφορα άλλα τα οποία αφορούν την πόλη, τη Fraport, το λιμάνι όπου οι υπάλληλοι του τελωνείου είπαν ότι δεν θα δουλεύουν την νύχτα και διάφορα αλλά τα οποία πάνε από το κακό στο χειρότερο», είπε ακόμα.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας πλαισιώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Πρέσπες, όπου το βράδυ στο πλαίσιο των «Αχιλλείων»θα παρακολουθήσει τη συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.
Η λίστα με τα «δώρα» και ο αντιπερισπασμός
Ενώ οι πολίτες έχουν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτώνται την εβδομάδα που έρχεται), η κυβέρνηση αναζητά μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Οπως εξάλλου συμβαίνει παραδοσιακά, η ΔΕΘ είναι ευκαιρία ανακοίνωσης μέτρων και σχεδίων.
Ετσι λοιπόν, τις επόμενες ημέρες έρχεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο σύμφωνα με όσα ήδη έχει εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αναμένεται να έχει ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, αλλά και ρυθμίσεις ισχυροποίησης δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Θα υπάρχουν ακόμη και ευνοϊκές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε ένα άλλο τομέα, χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης της χρήσης του Ιντερνετ από τους πάνω από 70.000 νέους φοιτητές.
Η επίσκεψη πάντως του Πρωθυπουργού φέρνει στο προσκήνιο και τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα.
Πέρυσι τέτοια εποχή, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των φορέων για την ΔΕΘ τους ανακοίνωσε την απόφαση του να λειτουργήσει Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Είχε τεθεί, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, το πρόβλημα του ΟΑΣΘ, ο οποίος έχει πλέον κρατικοποιηθεί και έχει νέα διοίκηση υπό τον Στέλιο Παππά. Παράλληλα, είναι και το ζήτημα του Μετρό της πόλης που προχωρά με μάλλον αργά βήματα.
Εστω και έτσι, το πρώτο από τα βαγόνια που θα τρέχουν σε λίγα χρόνια στις ράγες του Μετρό Θεσσαλονίκης, έφτασε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα βαγόνι χωρίς οδηγό, που θα κυκλοφορήσει δοκιμαστικά το 2019 και κανονικά το 2020, οπότε και θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό, στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News