Ο τυφώνας «Χάρβεϊ», που ήδη έπληττε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό, αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον και αναμενόταν να χτυπήσει το Τέξας αργά την Παρασκευή προς Σάββατο.
Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητες που έφταναν τα 120 μίλια την ώρα και οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει την εκκένωση της περιοχής γύρω από την πόλη Corpus Christi.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, είχε ζητήσει μεγαλύτερη ομοσπονδιακή συνδρομή, προκειμένου το Τέξας να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, ο οποίος μπορεί να είναι ο χειρότερος της δωδεκαετίας για τις ΗΠΑ.
Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους, δηλώνοντας ότι κύριο μέλημα του είναι να μη χαθεί καμία ζωή.
Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Τυφώνων ανακοίνωσε ότι το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες πλημμύρες μέσα και γύρω από το Χιούστον, όπως μετέδωσε το CNN.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ισχυρών ανέμων, μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Τέξας ακατοίκητη για εβδομάδες ή και μήνες.
Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης επισήμανε από την πλευρά του ότι το Τέξας θα πρέπει να αναμένει εκτεταμένες καταστροφές και υπογράμμισε ότι όλες οι μετρήσεις από το κέντρο του τυφώνα υποδεικνύουν ότι ο «Χάρβεϊ» αναμένεται να είναι ο χειρότερος που καλείται να αντιμετωπίσει το αμερικανικό έθνος από το 2005.
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, ανακαλώντας εργαζόμενους από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ παράλληλα έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα. Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα. Σχεδόν το 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το 2005, το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα», από την Κεντρική Φλόριδα μέχρι το Τέξας, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους περίπου και είχε προκαλέσει υλικές ζημιές που υπολογίζονται σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, το 80% της Νέας Ορλεάνης και των προαστίων της είχαν καλυφθεί από νερό, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που άφησε πίσω της η «Κατρίνα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News