«Μη φυσιολογική» θεωρούν οι αρχές την κατάσταση στη Ζάκυνθο όπου τα τελευταία 24ωρα τα πύρινα μέτωπα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, κάνοντας βέβαιο ότι πρόκειται για συστηματική καταστροφή. Μόνον το Σαββατοκύριακο, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, ενώ μαίνονταν δύο μέτωπα στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο. Άλλη μία πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Ως εκ τούτου ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς έφτασε στο σημείο να ζητήσει την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες. Το έγγραφο αίτημα εστάλη στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο».
«Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή», επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου. Εν τω μεταξύ, τρία νέα μέτωπα έκαναν εμφάνιση τους, στις περιοχές Γαλάρο, Αγιο Λέοντα και Αγιο Νικόλαο Βολιμών. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.
Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.
«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και πρόσθεσε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία».
Ο κ. Καπάκης έκανε ακόμη έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμιση ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πέντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.
Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα Κυριακή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.
Προβλήματα και στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά, στο ίδιο διάστημα των δύο ημερών (11-12/8/2017), εκδηλώθηκαν συνολικά οκτώ πυρκαγιές, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και εκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμών.
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
Σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) και πάλι για την Ζάκυνθο καθώς και για την Πελοπόννησο, την Αττική, τους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Κύθηρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News