Στα ιταλικά το καρπούζι λέγεται κοκόμερο – cocomero- ή ανγκούρια – anguria- (και το …αγγούρι δεν λέγεται …καρπούζι αλλά τσετριόλο!), το δε πεπόνι μελόνε – melone. Τώρα πως το “τζέλο ντι μελόνε” σημαίνει “ζελέ καρπουζιού”, ε, αυτό μόνο οι Σικελοί μπορούν να εξηγήσουν γιατί λένε το καρπούζι – πεπόνι! Gelu di muluna στην σιτσιλίανικη διάλεκτο, λοιπόν, είναι ένα απλό γλυκάκι με βασικό συστατικό τον χυμό καρπουζιού.
Στην ουσία είναι ένα ζελέ, που παρασκευάζεται με τον χυμό του φρούτου, ζάχαρη και λίγο άμυλο, κάτι σαν τη δικιά μας μουσταλευριά, που φτιάχνουμε με τον χυμό των σταφυλιών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι ότι αρωματίζεται με νεράκι γιασεμιού! Όλα τα αρώματα του καλοκαιριού, λοιπόν, συγκεντρωμένα σε ένα απλοϊκό γλυκάκι με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία!
Η καταγωγή του πολύ πιθανόν να είναι από την αραβική κουζίνα, πράγμα που υποδηλώνεται και από την επιλογή των αρωμάτων του -γιασεμί, φιστίκι και σοκολάτα- και φυσικά πέρασε στην σικελική κουζίνα, την εποχή της αραβικής κατοχής της Σικελίας.
Υπάρχει και μια, ακόμη, άποψη, που λέει ότι προέρχεται από την γαστρονομική παράδοση των arbereschi, Ελληνοαλβανών, που έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην Σικελία μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα, οι οποίοι, βρίσκοντας τις ιδανικές συνθήκες, καλλιέργησαν εντατικά τα καρπούζια. Τα καρπούζια, αποτελούν όντως μια από τις βασικές γεωργικές καλλιέργειες στην Σικελία και αν την επισκεφθείτε, θα συναντήσετε πολλούς πλανόδιους πωλητές, όπως είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε και στα μέρη μας.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και την συνταγή εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News