Υποτίθεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη – κρύβει ωστόσο κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;
Ναι, απαντά ο Ελον Μασκ, ο επικεφαλής της Tesla και της Space X, που ζήτησε να υπάρξει ακόμη και πολιτική παρέμβαση για να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Οχι, απαντά στον Μασκ ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αξιοποιεί στην εταιρεία του την τεχνητή νοημοσύνη στο έπακρο, για να μην μιλήσουμε και για το σπίτι του όπου μια ρομποτική φωνή τον καλωσορίζει και ένα ολόκληρο σύστημα προσέχει το μωρό.
Η αρχή έγινε από τον Μασκ που είχε εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του για την τεχνητή νοημοσύνη η οποία, όπως έφτασε να πει, «αποτελεί έναν θεμελιώδη κίνδυνο για την ύπαρξη του πολιτισμού». Αρα, συνέχισε, χρειάζεται από τώρα η ρύθμιση.
Το ακροατήριο του Μασκ ήταν κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών, γράφει ο Guardian. Αν πείστηκαν μένει να φανεί.
Ο Ζάκερμπεργκ σήκωσε το γάντι. Την Κυριακή σε ζωντανή συνέντευξη ρωτήθηκε για τους φόβους του Μασκ και είπε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν βέβαια οι αρνητές και οι καταστροφολόγοι, είπε ακόμη, «που εγώ δεν τους καταλαβαίνω. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι είναι αρκετά ανεύθυνο».
Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σώσει ζωές, αυτός είναι η οδήγηση και τα αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται (ανθρώπους) οδηγούς, είπε ο Ζάκερμπεργκ. «Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτων είναι τα αυτοκινητικά δυστυχήματα. Αν μπορέσεις να το περιορίσεις αυτό με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι μια δραματική βελτίωση», είπε.
Το υπονοούμενο πήγαινε βέβαια στον Μασκ και τα αυτοκίνητα Tesla που αξιοποιούν αυτούς τους εξελιγμένους αλγόριθμους.
Ο Μασκ σήκωσε και αυτός το γάντι της πρόκλησης και απάντησε μέσω tweet: «Εχω μιλήσει στον Μαρκ για αυτά. Οι γνώσεις του για το ζήτημα είναι περιορισμένες».
I've talked to Mark about this. His understanding of the subject is limited.
— Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2017
Ο Μασκ πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε εκφράσει τέτοιες ζωηρές ανησυχίες. Θεωρεί ότι στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν κάτοικοι δευτέρας κατηγορίας, με τα ρομπότ στην πρωτοκαθεδρία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News