Οι λερωμένες μπίζνες και τα ψέματα της Ιβάνκα /2
Τα εργοστάσια και οι συλλήψεις
Η Αμπιγκέιλ Κλεμ, πρόεδρος στην επιχείρηση της Ιβάνκα, από τα γραφεία του 23ου ορόφου του Πύργου Τραμπ, δηλώνει ευσχήμως προς τους δημοσιογράφους, ότι η επιχείρηση κάνει προσπάθειες για να παράγει κάποια από τα προϊόντα της σε αμερικανικό έδαφος, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό σε μεγάλη κλίμακα κατά την παρούσα φάση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν θα κόστιζε τρεις φορές πάνω η παραγωγή, τα σχετικά προσιτά ρούχα θα ακρίβαιναν και οι πελάτες θα έπαιρναν δρόμο. Το 97% των ρούχων που πωλούνται εξάλλου στις ΗΠΑ κατασκευάζονται εκτός συνόρων, στις χώρες όπου η εξουθενωτική εργασία αμείβεται με ένα κομμάτι ψωμί. Το τυχαίο γεγονός που θα κάνει τη συνέντευξη με την Κλεμ ακόμη πιο πιπεράτη είναι ότι λίγα μέτρα πιο πέρα από το γραφείο της, κείται ένας τόμος με γράμματα φαρδιά πλατιά στο εξώφυλλο: «Καταρρίπτοντας τον μύθο του «Made in America»…
Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η Washington Post ενεργοποίησε ευρύτατο δίκτυο συνεργατών της σε χώρες παραγωγής των ρούχων «by Ivanka», οι οποίοι και πήραν συνεντεύξεις από απλούς εργάτες (που μίλησαν με ρίσκο), ακτιβιστές, εκπροσώπους Παρατηρητηρίων για τις συνθήκες Εργασίας. Και είναι μεγάλο το μέρος της έρευνας που αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες εργασίας αλλά και τους κινδύνους που ενέχει για τους ανθρώπους αυτούς η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών, με «αφεντικά» και επίσημες Αρχές που πνίγουν κάθε φωνή αντίστασης στη σκλαβιά.
«Μπορεί να σας κάνουμε όμορφους, εμείς όμως λιμοκτονούμε», δηλώνει η Καλπόνα Άκτερ από το Μπαγκλαντές, πρώην εργάτρια σε μονάδα κατασκευής ρούχων και ακτιβίστρια. Με τη φωτογραφία του ταλαίπωρου προσώπου της ως ωμή αλήθεια δίπλα σε αυτές της άσπιλης νέας ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Η επιχείρηση της συνηγόρου των απανταχού εργαζομένων γυναικών εμφανίζεται να μην τηρεί κώδικες δεοντολογίας και ποσώς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων που πολλές φορές πληρώνουν και με την ίδια τους τη ζωή την εργασία σε κτίρια – ερείπια, χωρίς εξόδους κινδύνου, με ασύλληπτα ωράρια.
Οι ερευνητές συνδέουν τη σκληρή παραγωγή της Ιβάνκα με περιστατικό σύλληψης τριών εκπροσώπων (σ.σ.: αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι με εγγύηση) του Παρατηρητηρίου Εργασίας στην Κίνα, οι οποίοι φέρονται να διερευνούσαν τις εξοργιστικές συνθήκες εργασίας, με 18ωρα, σε εργοστάσιο του Πεκίνου στο οποίο κατασκευάζονται οι στιλάτες γόβες που μοσχοπουλάει η Ιβάνκα.
Κι ίσως να μη χρειάζονται άλλες λεπτομέρειες, παρ’ εκτός αυτής που θέλει την επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ονόματι Λι Κιανγκ, να δηλώνει ότι στα 20 χρόνια που κάνει αυτή τη «δουλειά», ποτέ της δεν συνάντησε ξανά τέτοια πίεση από τις αστυνομικές αρχές. «Αυτό βεβαίως ήταν εργοστάσιο της Ιβάνκα» , είναι η ερμηνεία της.
Η συγκεκριμένη γυναίκα έκατσε κι έγραψε κι επιστολές, τέσσερις τον αριθμό, από τον Απρίλιο, στην κόρη του προέδρου, μήπως και την ευαισθητοποιήσει περί τις συνθήκες εργασίας δεκάδων ανθρώπων. Αλλά, φευ!
Εκπρόσωπος της Τραμπ περιορίστηκε να «εξηγήσει» ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά λόγω του ρόλου της στον Λευκό Οίκο. Είναι λεπτή η θέση της, είπε με άλλα λόγια, δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτε σχετικό με την εταιρεία της από την αμερικανική κυβέρνηση. Θεός φυλάξοι!
Όπως και να ‘χει, το πιο καυτό δεδομένο της έρευνας είναι αυτό που θέλει -βάσει στοιχείων του Forbes- τα πεπραγμένα της Ιβάνκα να έχουν εισφέρει περί τα 100 εκατομμύρια έσοδα λιανικής πώλησης το 2016.
Με τον πολύ κόσμο να αγνοεί τα ουσιώδη, κρατώντας στη μνήμη του την Ιβάνκα, που κοιμάται και ξυπνάει πλούσια, να τραβάει βίντεο χορεύοντας με τα παιδιά της, ή να χαριεντίζεται μαζί τους στον κήπο του Λευκού Οίκου με φλοράλ έξωμο φόρεμα, το οποίο παρεμπιπτόντως ρίχνει στάχτη στα μάτια, αφού φέρει ταμπέλα «Reformation», διάσημη στο Instagram It Girls. Brand, που αντίθετα με το δικό της, δείχνει μεγάλη προσοχή στις πρακτικές μέσα στα εργοστάσια και διέπεται από πλήρη διαφάνεια ως προς την παραγωγή, δημοσιοποιώντας και την τελευταία μονάδα της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News