202
Ένα παραδοσιακό ιταλικό κέικ, τραγανό και τριφτό, που ταιριάζει με το γλυκό κρασί | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τσαμπέλα ρομανιόλα, ένα κέικ που μοιάζει με μπισκότο

Μαρίνα Μαυρομάτη 4 Ιουλίου 2017, 17:16
Ένα παραδοσιακό ιταλικό κέικ, τραγανό και τριφτό, που ταιριάζει με το γλυκό κρασί
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τσαμπέλα ρομανιόλα, ένα κέικ που μοιάζει με μπισκότο

Μαρίνα Μαυρομάτη 4 Ιουλίου 2017, 17:16

Ciambella (κουλούρα) romagnola ή zamblôn ή brazadela. Ναι, σωστά διαβάσατε, κουλούρα, αλλά μακρόστενη, σε μορφή φρατζόλας, δεν θα την συναντήσετε ποτέ σε στρογγυλό σχήμα και βέβαια δεν έχει τρύπα στην μέση… Οι εκπλήξεις σε αυτό το γλυκό είναι πολλές!

Όταν συνάντησα αυτήν την συνταγή, την συνέδεσα αμέσως με το υπέροχο “μαρζιπάν ρομανιόλο” του Λούκα Μοντερσίνο, ο οποίος πολύ πιθανόν να πήρε ως βάση αυτό το παραδοσιακό γλυκό για την δική του -καταπληκτική – συνταγή. Η τσαμπέλα, προέρχεται από την χωριάτικη κουζίνα της ιστορικής περιοχής Ρομάνια, που βρίσκεται στην κεντροδυτική Ιταλία. Ο χαρακτηρισμός «ιστορική» σημαίνει πως αυτή η περιοχή δεν υφίσταται σήμερα αυτούσια, αλλά συμπεριλαμβάνει μέρη από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Εμίλια Ρομάνα, Μάρκε και Τοσκάνη.

Πιθανολογείται ότι η συνταγή αυτή πρωτοεμφανίστηκε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς ακόμη και το όνομα της φαίνεται να σχετίζεται με το suavillum ή savillum που αναφέρει και ο Κάτωνας. Τα υλικά διαφέρουν λίγο από τόπο σε τόπο, αλλά αποτελείται βασικά από αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, χοιρινό λίπος ή βούτυρο και είναι αρωματισμένη με λεμόνι ή λικέρ με γλυκάνισο. Η υφή της μοιάζει με μπισκότο, τραγανό εξωτερικά και μαλακό, στεγνό εσωτερικά. Εμένα μου θύμισε λίγο και τα καντούτσι, αν δηλαδή την κόψεις σε φέτες και την ξαναψήσεις, όπως κάνουμε με τα καντούτσι, μετατρέπεται σε μπισκότο.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...