Οι Times για μια είδηση που θα εκτιμήσουν οι νοσταλγοί του Ψυχρού Πολέμου / Το Atlantic για τα (αντι)καταναλωτικά γούστα μιας γενιάς / H Figaro για μια κάπως παράξενη θεραπεία/ Και η Altreconomia…
  • The Times

    Σενάρια/ Εφτιαξε πυρηνικά καταφύγια ο Πούτιν;

    Οι νοσταλγοί του Ψυχρού Πολέμου θα το εκτιμήσουν: ο Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφουν οι Times, διατηρεί δυο «τεράστια» πυρηνικά καταφύγια, 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μόσχας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 10.000 άτομα σε καιρό πολέμου, προσφέροντας ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για πολλούς μήνες. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές από το Πεντάγωνο που σημειώνουν ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για κάποιο είδος Αρμαγεδώνα. Οι αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι ρώσοι ειδικοί πιστεύουν πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον ρώσο πρόεδρο. Όλα αυτά τα ψυχροπολεμικά μπορεί να τα διαβάσει κανείς στην έκθεση της Defence Intelligence Agency. Είναι  η πρώτη που δημοσιεύεται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και όπως λένε οι Times, «υπενθυμίζει την παράνοια εκείνης της εποχής». Ωραία πράματα.

    Φωτό: Αυτά παλιά, επί ΕΣΣΔ. Τα καινούργια ούτε που φαίνονται. Πηγή: Shutterstock
  • The Atlantic

    Τάσεις/ Φοβού τη γενιά του φτηνού

    Είναι η γενιά του φτηνού – The cheapest generation. Τουλάχιστον αυτόν τον χαρακτηρισμό αποδίδει το Atlantic στους Millennials.  Γιατί; Επειδή το ρεπορτάζ του λέει ότι η απόκτηση ενός αυτοκινήτου ή σπιτιού  απέχει πολύ από τις προτεραιότητες αυτών των νέων που δεν τρελαίνονται να οδηγούν, θέλουν να μοιράζονται τα πάντα και οι μετακινήσεις τους θυμίζουν το πέταγμα της πεταλούδας.

    «Η βιομηχανία της μόδας – δηλώνει ο Γιούργκεν Γκέσλερ, διευθύνων σύμβουλος της πολυτελούς γερμανικής φίρμας Strenesse – βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση αφού οι δείκτες του κλάδου διαπιστώνουν ότι έχασαν το σημείο αναφοράς τους. Οι Millennials δεν αποκωδικοποιούνται εύκολα, γιατί οι καταναλωτικές τους κινήσεις είναι κυκλικές. Στρέφονται με την ίδια ευκολία τόσο στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, όπως είναι η Zara και η H&M, όσο και στις υπογραφές των μεγάλων οίκων».

    Τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας, δείχνουν ότι το 50% των Millenials εμφανίζεται να ξοδεύει για την ετήσια γκαρνταρόμπα του (εκτός των αξεσουάρ) 265 ευρώ, ενώ το 31% 660 € και  μόλις το 19% φτάνει το ποσό των 1.960 ευρώ. Αλλά οι παρατηρητές τους δεν έχουν καμία αμφιβολία: Αν και το μέλλον αυτής της γενιάς διαφαίνεται  χλωμό, αυτοί οι νέοι θα κυριαρχήσουν τον κόσμο πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύεται. Συμπέρασμα; Φοβού τους  Millennials και τα (αντι)καταναλωτικά τους ήθη.

    Φωτό: Το δισάκι τους στον ώμο για τον δρόμο (δις). Πηγή: The Atlantic
  • Le Figaro

    Πειράματα/ Μα φάρμακο για τον ερωτικό πόνο;

    Και αν για τη θεραπεία της θλίψης που προκαλεί ένας χαμένος έρωτας ήταν αρκετό ένα χάπι το οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχει ήδη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ του Μόντρεαλ. Όπως και στην περίπτωση του Viagra, οι ερευνητές ξεκίνησαν από αλλού: από το μετατραυματικό στρες των επιζώντων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Στη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι το τέλος μιας σχέσης προκαλεί τον ίδιο τύπο στρες με εκείνο το οποίο μελετούσαν. Επομένως ο ερωτικός πόνος θα μπορούσε να θεραπευτεί με τα ίδια φάρμακα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια έρευνα με τη βοήθεια 40 ατόμων «συναισθηματικά πληγωμένων». Στην πρώτη φάση οι ασθενείς έλαβαν μια αγωγή με βάση την προπρανολόλη, ενώ για τη δεύτερη (βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) προβλέπεται μια σειρά από συνεδρίες διάρκειας έξι εβδομάδων. Τα έως τώρα αποτελέσματα κρίνονται «ικανοποιητικά».

    Φωτό: Αυτοί, πάλι, από την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», έσβησαν τη μνήμη τους. Πηγή:YouTube
  • Altreconomia

    Βουτιές/ Επάγγελμα υποβρύχιος αρχαιολόγος

    «Μπαίνεις στο Google Maps και πληκτρολογείς “Mozia, Sicilia”. Θα δεις μια γραμμή κάτω από το νερό που ξεκινά από το νησί και τελειώνει από την άλλη πλευρά. Αυτή η γραμμή ήταν κάποτε δρόμος». Ο 34χρονος Μικέλε Στεφανίλε, τον οποίο μας συστήνει το περιοδικό Altreconomia, είναι υποβρύχιος αρχαιολόγος. Κι αυτός ο δρόμος, λέει, χρονολογείται από την εποχή των Φοινίκων, ενώ στα νερά της Καμπανίας μπορεί να απολαύσει κανείς μια ολόκληρη πόλη με σπίτια, δρόμους και θέρμες.  Μια υποβρύχια Πομπηία με την οποία δυστυχώς όχι μόνο δεν είχε ασχοληθεί κανείς για πολλά χρόνια αλλά επιπλέον υπέστη καταστροφές από τις άγκυρες που έριχναν οι βάρκες  έως ότου κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 2002. Ωραία, μήπως να έρθει κι εδώ για μερικές βουτιές;

    Φωτό: Και μια μέρα θα βρει και την χαμένη Ατλαντίδα. Πηγή: Shutterstock



text
  • Στέφανε αν αργήσεις ακόμα λίγο, θα σε ξεχάσει μέχρι και η Τζάκρη


    12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:31