Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Πορτογαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εποχή του προγράμματος στήριξης της Οικονομίας της στο οποίο είχαν συμμετάσχει θεσμοί της ΕΕ και το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους.
Δίνοντας την έγκρισή του στο αίτημα της Πορτογαλίας, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΧΣ παράλληλα παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ζητήσει την ταυτόχρονη πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της Λισαβόνας προς αυτόν.
«Αυτές οι πρόωρες αποπληρωμές θα μειώσουν τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της Πορτογαλίας, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της και θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη βελτιωμένη δημοσιονομική και χρηματοδοτική κατάσταση της Πορτογαλίας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΧΣ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχετική ανακοίνωση.
Η Λισαβόνα δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών αυτών προς το ΔΝΤ. Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Ήδη έχει αποπληρώσει το μισό από το οφειλόμενο ποσό προς το Ταμείο.
«Ενθαρρύνω την Πορτογαλία να αξιοποιήσει κάθε επιπρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο, όπως αυτό που δημιουργεί αυτή η πρόωρη αποπληρωμή ή οι καλές επιδόσεις της οικονομίας της, για να μειώσει περαιτέρω το επίπεδο του χρέους της», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το ΔΝΤ είχε συμβάλει περί το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που συνεισέφερε το ΔΝΤ έχουν υψηλότερα επιτόκια τόσο από εκείνα που δάνεισε στη Λισαβόνα η ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες τιμές στα αγορές δανεισμού — κάτι που σημαίνει ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποπληρώνει το ακριβότερο αυτό χρέος πρόωρα εκδίδοντας ομόλογα. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς και κυμαίνονται περί το 3% αφού η χώρα κατέγραψε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.
Η Πορτογαλία, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης το 2014, συνεχίζει να έχει ένα δημόσιο χρέος που κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη (130% του ΑΕΠ σήμερα).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News