«Είναι αναζωογονητικό για εμάς τους πολιτικούς να μιλάμε για πράγματα εκτός πολιτικής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος το βράδυ της Τρίτης στο Public του Συντάγματος όπου συνομίλησε με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Μάκη Προβατά. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, το μενού δεν ήταν πολιτικό, αν και η συζήτηση άγγιξε και τη σφαίρα της πολιτικής. Να μερικά αποσπάσματα από την κουβέντα.
Tι διάβαζε και τι έβλεπε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια;
«Διάβαζα πολλά κόμικς και Τεν Τεν καθώς και ιστορία, κυρίως Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Διάβαζα σταθερά και Ιούλιο Βερν. Ο πρώτος μου δίσκος ήταν το “Wish you Were Here” των Pink Floyd. Θυμάμαι πολύ καλά και το πρώτο “Star Wars”, σε θερινό σινεμά το 1977…»
Φανταζόταν ποτέ ότι θα γίνει πολιτικός;
«Όχι. Μικρός ήθελα να γίνω γιατρός έως τα 16 με 17 μου Εκεί στα 17 άρχισαν να με ενδιαφέρουν οι κοινωνικές επιστήμες και η Ιστορία».
Πώς ήταν η ζωή στο πανεπιστήμιο, στην Αμερική;
«Ηταν το 1986. Και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, μου έδωσαν βιβλίο 400 σελίδων όπου περιγραφόταν τα μαθήματα που διδάσκονται εκεί. Πήρα μαθήματα σε γνωστικά αντικείμενα διαφορετικά από αυτό που σπουδάζεις, αστροφυσική και βιολογία για παράδειγμα. Τα προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιοριστικά Το τυχαίο του μηχανογραφικού δελτίου είναι το χειρότερο από όλα. Αν πας καλά μπαίνεις στην πρώτη σου επιλογή αλλιώς σπουδάζεις κάτι που μάλλον δεν σε ενδιαφέρει Στο Χάρβαρντ δεν υπάρχει διάκριση. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους καλύτερους ασχέτως της οικονομικής δυνατότητας».
Του έλειπε η Ελλάδα;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει φοιτητής στις ΗΠΑ που δεν του λείπει η Ελλάδα Τότε δεν υπήρχε internet και κινητό. Για να πάρεις τηλέφωνο ήθελες μια περιουσία η επικοινωνία δεν ήταν απλή υπόθεση Το φαΐ της μάνας μου, μου έλειπε. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω αλλά σίγουρα τότε σε υποχρέωνε σε μια καλύτερη οργάνωση και πειθαρχία ήταν μια διαδικασία που έκανε πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια επανάσταση στη ψηφιοποίηση της γνώσης που αλλάζει τη διαδικασία της εκπαίδευσης καθώς δεν καθιστά την αποστήθιση απαραίτητη.»
Πώς διαβάζει; Σε χαρτί ή σε οθόνη;
«Απέκτησα Kindle και πασχίζω να διαλέξω ανάμεσα σε αυτό και στο παραδοσιακό βιβλίο. Στα παιδιά μου κάνω δώρο χάρτινα βιβλία. Τελευταίο βιβλίο που έκανε δώρο ήταν στον γιο μου Κωνσταντίνο μια βιογραφία του Τσόρτσιλ από τον Μπόρις Τζόνσον».
Εχει δει το «House of Cards»; Εχει διαβάσει τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι; Ποια είναι γνώμη του για τον Μαρξ;
«Επιβάλλεται να δω το “House of Cards” αλλά έχει κάνει ζημιά στην πολιτική παρουσιάζει τους πολιτικούς σαν ανθρώπους που δεν έχουν κανένα φραγμό. Διάβασα τον «Ηγεμόνα» στο πανεπιστήμιο. Δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να το ξαναδιαβάσω. Ο Μακιαβέλι ήθελε να προσληφθεί ως πολιτικός σύμβουλος, όπως αυτός που εμφανίζεται στον «Νονό» ως κονσιλιέρε. Για αυτό έγραψε το βιβλίο. Το Κεφάλαιο και ο Μαρξ ήταν υποχρεωτικό ανάγνωσμα. Το έχω διαβάσει όλο. Ο Μαρξ ήταν στοχαστής αλλά και εξαιρετικός ιστορικός. Αποτύπωσε τις αντιφάσεις του καπιταλισμού. Άσχετα εάν τα συμπεράσματα και οι λύσεις του δεν ήταν για μένα οι ενδεδειγμένες. Ως προς τις προβλέψεις του έπεσε έξω. Θεωρώ ότι η ανθρώπινη φύση αναζητά την ελευθερία και η ελευθερία δεν είναι συμβατή με τον κομμουνισμό. Έρχεται σε σύγκρουση με τις λογικές εξίσωσης των ανθρώπων».
Είναι αυστηρός με τα παιδιά του όταν χρησιμοποιούν το internet;
«Είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία να είσαι αυστηρός με τα παιδιά σου και τη σχέση τους με το ίντερνετ. Προσωπικά ανεβάζω ελάχιστες προσωπικές στιγμές που αισθάνομαι άνετα να τις μοιραστώ. Τα παιδιά μου ανεβάζουν δεκαπλάσια από εμένα.. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πλέον υπάρχει διάκριση ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Ισχύει ότι στο παρελθόν ο ηγέτης έλεγχε την εικόνα του με παράδειγμα τον Ρούζβελτ που έκρυψε την αναπηρία του και τα αμερικανικά μέσα τον σεβάστηκαν και η κοινή γνώμη δεν το γνώριζε στις ΗΠΑ Αυτό δεν υπάρχει πια. Όλα μεγεθύνονται. Δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή. Το αποδεχόμαστε. Να είσαι ο εαυτός σου. Να λες αυτά που θέλεις. Να κάνεις και καμιά γκάφα. Δεν πειράζει…»
Δίνει σημασία στα υβριστικά σχόλια;
Έχω σταματήσει να διαβάζω χυδαία και υβριστικά σχόλια. Είναι όμως κομμάτι της δουλειάς πια. Αυτός ο γυάλινος κόσμος αποθαρρύνει ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική».
Ο ίδιος πώς ασχολήθηκε με την πολιτική;
«Είναι εύκολο να εκλεγείς βουλευτής επειδή σε λένε Μητσοτάκη. Όμως δεν πήρα 150.000 ψήφους μόνο από αυτό. Ο πατέρας μου ούτε με αποθάρρυνε ούτε με ενθάρρυνε. Η μάνα μου μάλλον με αποθάρρυνε να ασχοληθώ με την πολιτική».
Πώς μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση;
«Ελπίζω η Ελλάδα το 2023 να βρίσκεται στο 2023 και όχι τριάντα ή σαράντα χρόνια πίσω. Οι δυσκολίες που περνάμε τώρα μπορούν να ξεπεραστούν. Πάντα λέω στα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν. Ο καθένας είναι καλός σε ορισμένα πράγματα και λιγότερο σε άλλα. Δεν είναι εύκολο να το βρεις. Θα είσαι ευτυχισμένος όταν είσαι ευχαριστημένος στη δουλειά σου και στην προσωπική σου ζωή. Θαυμάζω όσους κατάφεραν και ξέφυγαν από στενά καλούπια και έκαναν αυτό που ήθελαν σε προσωπικό η επαγγελματικό επίπεδο. Είναι το χαρακτηριστικό ανθρώπων με προσωπικότητα. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το μέτρο επιτυχίας των ανθρώπων είναι να σηκώνονται ξανά όταν πέφτουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News