Ζημιά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια συγκυρία κατά την οποία η οικονομική κατάσταση της εταιρίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή άφησε η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.
Πέρα από τις καταστροφές στο γειτονικό χωριό, τους Αγιους Ανάργυρους, η κατολίσθηση κάλυψε με εκατομμύρια τόνους χώματος κοίτασμα λιγνίτη μεγάλη αξία, αλλά και τέσσερις καδοφόρους εκσκαφείς με αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Δύο ημέρες μετά την καταστροφή, το μέγεθός της μόλις τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση.
Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη, δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου, αναφέρει το ΑΠΕ. Με την αξία του να φτάνει τα 20 ευρώ τον τόνο, σε τρέχουσες τιμές, η αξία του κοιτάσματος που έχει χαθεί φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ
Ολική καταστροφή υπέστησαν οι τέσσερις από τους έξι γιγαντιαίους εκσκαφείς με συνολική αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις καταστροφές στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στο ίδιο το ορυχείο. Μόνο τότε η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τι είναι αξιοποιήσιμο από το κοίτασμα και τι όχι.
Το κλείσιμο του ορυχείου βγάζει εκτός λειτουργίας οι δύο μονάδες στο Αμύνταιο με συνολική ισχύ 600 μεγαβάτ, σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω καλοκαιριού.
Καθώς μάλιστα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν μέρος του πακέτου πώλησης της εταιρείας, η καταστροφή στο Αμύνταιο περιπλέκει και άλλο την ήδη περίπλοκη διαδικασία.
Απαλλοτριώνεται ο οικισμός Ανάργυροι
Δραματικές είναι οι συνέπειες και τους για τους κατοίκους του οικισμού Ανάργυροι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ορυχείο.
Την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, δηλώνοντας ότι θα έλθει άμεσα στη Βουλή η τροποποίηση του νόμου 3937/2011 «ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας».
Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» ενώ θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού. Οι κάτοικοι των οποίων οι οικείες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ και η επόμενη μέρα
«Είναι σημαντικός ο κλυδωνισμός αλλά θα τον απορροφήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σήμερα το πρωί, αναφερόμενος στην κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.
Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που συνεδρίασε σήμερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι υπερβολικές και δεν έχουν όπως είπε σχέση με την πραγματικότητα.
Πηγές της επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσδιόριζαν το ύψος της ζημιάς μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων της κοινότητας Αναργύρων (το 50% του οποίου επωμίζεται η ΔΕΗ) στην περιοχή των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα στην περιοχή, η οποία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών ενώ μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε 15 ημέρες.
Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κατολίσθηση στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ενδείξεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση του πρώτου ρήγματος οδήγησαν στην απομάκρυνση τόσο του προσωπικού όσο και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού από τα σημεία που θεωρούνταν επικίνδυνα. Ωστόσο και αυτά αποδείχτηκαν επισφαλή μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος.
Το κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη εξακολουθεί να είναι απολήψιμο και σε ποιο βαθμό είναι επισκευάσιμες οι ζημιές που έχει υποστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (εκσκαφείς).
Ο εξοπλισμός αυτός έχει αποσβεστεί δηλαδή δεν έχει λογιστική αξία, ωστόσο έχει αξία χρήσης και επιπροσθέτως αξία αντικατάστασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ το κοίτασμα λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου είχε μέγεθος 30 εκατ. τόνων. Υπάρχει ωστόσο κοίτασμα μέγεθος 4,5 εκατομμυρίων τόνων το οποίο είναι ανέπαφο και μπορεί να τροφοδοτεί τις μονάδες του σταθμού Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με όριο τις 17.000 ώρες για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι να λειτουργεί το σταθμό το χειμώνα, σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του σταθμού προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της πόλης.
Στο ορυχείο του Αμυνταίου εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την κατολίσθηση θα παραμείνουν εκεί μόνο οι απολύτως απαραίτητοι και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν για εργασία στα λοιπά ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News