254
Το συγκρότημα κατοικιών όπου έλαβε χώρα το περιστατικό ομηρίας | AAP/Julian Smith/via REUTERS

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από περιστατικό ομηρίας στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 07:59
Το συγκρότημα κατοικιών όπου έλαβε χώρα το περιστατικό ομηρίας
|AAP/Julian Smith/via REUTERS

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από περιστατικό ομηρίας στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 07:59

Την ευθύνη για ένα περιστατικό ομηρίας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο κατέληξε με το θάνατο του δράστη από αστυνομικά πυρά, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σε ανακοίνωσή του στο πρακτορείο Amaq ανέφερε ότι ο άνδρας είχε προβεί στην πράξη του λόγω της συμμετοχής της Αυστραλίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το περιστατικό, το οποίο η αστυνομία της Αυστραλίας χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό», συνέβη τη Δευτέρα.

Αστυνομικοί, μετά από κλήση που δέχτηκαν, έφτασαν σε συγκρότημα κατοικιών, για το οποίο έγινε αναφορά ότι ακούστηκε μια έκρηξη. Εκεί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα, ενός εργαζόμενου στο κτίριο, ο οποίος «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα».

2017-06-05T234813Z_1259803432_RC13D02E9320_RTRMADP_3_AUSTRALIA-SIEGE
Ο Χάιρε σε εμφάνισή του στο δικαστήριο το 2010 (AAP/Julian Smith/via REUTERS)

Στο κτίριο βρισκόταν ο Γιακούμπ Χάιρε, 29 ετών, ο οποίος κρατούσε όμηρο μία γυναίκα. Ο Χάιρε μίλησε τηλεφωνικά με σταθμό κατά τη διάρκεια της ομηρίας και είπε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ο Χάιρε πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς. Τελικά σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ενώ η γυναίκα διασώθηκε χωρίς να έχει τραυματιστεί.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το BBC, εξετάζουν το ενδεχόμενο  ο δράστης κατά κάποιο τρόπο να τους παρέσυρε  με σκοπό να έλθει σε αντιπαράθεση μαζί τους. «Δεν γνωρίζουμε αν το σχεδίαζε ή αν προέκυψε στην πορεία» λένε σχετικά.

Ο Χάιρε είχε «βαρύ ποινικό μητρώο», σύμφωνα με την αστυνομία. Πέρυσι είχε αποφυλακιστεί με αναστολή ενώ το 2009 είχε αθωωθεί  από την κατηγορία συμμετοχής σε σχέδιο επίθεσης σε στρατόπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...