Ενα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει ότι η πρόταση που επεξεργάζεται ο ESM για το ελληνικό χρέος, ουσιαστικά προβλέπει μία νέα δανειακή σύμβαση (και μνημόνιο), προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των τόκων που θα υποστούν οι δανειστές.
Σε περίπτωση που, βάσει μίας εκ των προτάσεων του ESM, οι πληρωμές τόκων καθυστερήσουν έως το 2048, αυτό μεταφράζεται σε «απώλεια» κεφαλαίων 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους. «Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018».
Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.
Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα;
Σύνοδος Κορυφής. Αυτή είναι η αντίδραση της Αθήνας και αυτό είναι που «φωτογραφίζει» η ελληνική κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η Ελλάδα μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για εκταμίευση της δόσης και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι βρίσκουν τέτοιου τύπου δηλώσεις ιδιαίτερα… βοηθητικές, καθώς σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχολίαζαν πως «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα».
«Μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Τον τόνο άρχισαν να δίνουν εκτός από τους «κύκλους» και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε στον Real FM.
«Τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά» παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι έτσι όπως, πια, διαμορφώνεται ημέρα με την ημέρα το σκηνικό και το κλίμα, πηγαίνοντας προς την επόμενη συνάντηση, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε. Κατά συνέπεια, γνωρίζουμε τι θέλουμε, ενδεχομένως να οδηγηθούμε και στη Σύνοδο Κορυφής, πια, προσπαθώντας να πολιτικοποιήσουμε το ελληνικό ζήτημα».
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, που έχει σαφή γνώση του ελληνικού ζητήματος, ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μία και μόνη πρόταση σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μία θετική κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το ελληνικό χρέος ο ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε: Τεχνικά και θεωρητικά είναι δυνατή μία θετική δήλωση από την πλευρά της ΕΚΤ για το χρέος η οποία όμως θα έρχεται σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο ίδιος αξιωματούχος προέβλεπε ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η Ελλάδα θα λάβει μία συμφωνία με την οποία θα ολοκληρώνεται η 2η αξιολόγηση και θα εκταμιεύεται η τελευταία δόση.
Αν και χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. Ευρώ. Μάλιστα σημείωσε ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει».
Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο.
Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News