Φίλοι Κηφισιώτες και λιχούδηδες μάς αποκάλυψαν το καινούργιο «μυστικό» του Common Secret: «έφτιαξαν τρία χειροποίητα παγωτά, που όμοιά τους δεν έχεις ξαναφάει», έλεγε η πληροφορία. Οφείλαμε, λοιπόν, να τα δοκιμάσουμε, αυτή είναι η δουλειά μας, και το πράξαμε με μεγάλη χαρά. Γιατί το Common Secret, από την ημέρα που άνοιξε πριν από πολλά χρόνια, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας μέρη στα Βόρεια.
Το «Κοινό Μυστικό» της Μαριλένας Κοριζή, αν και πάνω στην κεντρική λεωφόρο (πλάι στον ΑΒ της Ερυθραίας), είναι «κρυμμένο» στο βάθος ενός ανοικτού διαδρόμου που το απομονώνει από τους θορύβους του δρόμου. Μόλις περάσεις την διάφανη πόρτα του, βρίσκεσαι σε ένα ωραίο και φιλόξενο Κηφισιώτικο σπίτι, αυτή είναι η αίσθηση που έχουν όλοι όσοι έρχονται εδώ, ακόμη και από πολύ μακριά.
Αναπολώ τη γαλήνη του, τα θερμά χρώματα και τα λουλούδια, το απαλό φως και το αεράκι που κυκλοφορεί συνεχώς από τα ανοίγματα. Είναι ένα μαγαζί, που η αισθητική του αντανακλά ακριβώς την προσωπικότητα της ιδιοκτήτριάς του, η οποία είναι εκεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ φροντίζοντας, η ίδια προσωπικά, την παραμικρή λεπτομέρεια.
Το καλοκαίρι, ειδικά, το Common Secret είναι ιδανικό για μια μικρή απόδραση από τα ζόρια της καθημερινότητας. Εκτός από την μπροστινή αυλή, στο κέντρο του μαγαζιού υπάρχει ένας φωταγωγός με γυάλινους τοίχους, που η Μαριλένα έχει μετατρέψει σε μικρό κήπο-χάρμα οφθαλμών, και στο πλάι μια σκεπαστή βεράντα, επίσης ανθισμένη.
Το τι κάνει η ιδιοκτήτριά του σάς το έχω περιγράψει με λεπτομέρειες στο παρελθόν, αυτή τη φορά θέλω να μείνω στο νέο της κόνσεπτ, που με ενθουσίασε. Καλοκαίρι σημαίνει σαλάτα, δροσερά ποτά και παγωτό και σε αυτά ακριβώς έκανε focus, φέτος το καλοκαίρι, η Μαριλένα. Σας φαίνεται αυτονόητο; Κι όμως δεν είναι όταν πας για φαγητό έξω, παρόλο ότι στους περισσότερους από εμάς αρέσει να τρώμε πιο ελαφρά όταν πιάνουν οι ζέστες.
Η Μαριλένα έφτιαξε, λοιπόν, τρία υπέροχα, πολύπλοκα, μοναδικά, χειροποίητα παγωτά που θα σας τα περιγράψω (προσέξτε, δεν μπορείτε να παραγγείλετε μια μπάλα από τα συστατικά τους, προτείνω, αν θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα, να πάτε με παρέα, όπως κάναμε κι εμείς):
- Παγωτό carrot cake με μεξικάνικα churros και κρέμα μασκαρπόνε, το πιο αγαπημένο μου, για τις ισορροπίες στη γεύση, τα αρώματα και την υφή του
- Παγωτό μπανάνα, φιστίκι, αβοκάντο πάνω σε crumble από φιστίκι, με καραμελωμένη μπανάνα και μακαρόν
- Παγωτό cream caramel macchiato, πάνω σε brownies, με dulce de leche και μακαρόν espresso, είναι το πιο πληθωρικό από τα τρία και μαγεύει όσους αγαπούν τον συνδυασμό καραμέλας, καφέ και σοκολάτας
Το παράξενο είναι ότι αυτά τα τρομερά παγωτά (μια υπερπαραγωγή το καθένα) δεν σε μπουκώνουν ούτε αφήνουν λιπαρότητα στον ουρανίσκο σου. Απλώς, γιατί όπως όλα τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα της Μαριλένας, μαγειρεύονται με τα πιο εκλεκτά υλικά της ελληνικής αγοράς και σε δόσεις σπιτικές.
Στον φετινό κατάλογο έχουν προστεθεί, επίσης, τρία παγωμένα ροφήματα με βάση τον καφέ:
- Coffee coconut Frappuccino με σιρόπι αγαύης (προσέξτε κατάλληλος και για vegan, gluten free, dairy free)
- Vanilla cinnamon iced coffee
- Mexican iced mocha με chocolate iced cubes
Ομολογώ ότι δεν τα δοκίμασα γιατί με τον καφέ είμαι πολύ αυστηρή (τον θέλω σκέτο και κατάμαυρο, πίνω μόνο εσπρέσο ή φίλτρο) αλλά εδώ υπάρχουν και για μένα δυο ευχάριστα δροσιστικά, μια βραζιλιάνικη λεμονάδα με λάιμ και ένα μικρό Sgroppino al Limone.
Σημειώστε ότι το Sgroppino al Limone είναι σορμπέ λεμόνι με prosecco (στα ιταλικά το αφρώδες κρασί), ένα κλασικό ιταλικό digestivo, ευχάριστο και χωνευτικό, κυρίως όμως ιδανικό σερμπέτι για το ξέπλυμα του ουρανίσκου (και την προετοιμασία του για το επόμενο πιάτο) ανάμεσα στα διαφορετικά πιάτα ενός μεγάλου γεύματος.
Αποκάλυψη ήταν οι καινούργιες σαλάτες, που συμπληρώνουν το κατά τα άλλα πλήρες μενού. To επισημαίνω για να μη νομίσετε ότι επειδή δόθηκε έμφαση σε σαλάτες και σε παγωτά, δεν υπάρχουν πια τα φιλέτα, ο σολομός και τα άλλα καλομαγειρεμένα κυρίως πιάτα, τα ορεκτικά και τα γλυκά, που κάποιοι ίσως έχετε, ήδη, απολαύσει στο Common Secret.
Ελαφριά και ταυτόχρονα πλήρης τροφή, οι καινούργιες σαλάτες της Μαριλένας σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν. Και είναι τόσο όμορφα σερβιρισμένες που στην αρχή δεν θέλεις να χαλάσεις τη σύνθεση. Το βρίσκετε υπερβολικό; Κι όμως. Το βλέμμα είναι το πρώτο που αξιολογεί ένα πιάτο, η μύτη και ο ουρανίσκος έπονται.
Ξεχώρισα τρεις από αυτές:
- Ο «κήπος των μανιταριών», μια ποικιλία διαφορετικών μανιταριών, που είναι «φυτεμένα» σε ένα στρώμα από βιολογικές φακές μπελούγκα, τρίμμα ελιάς, φύτρες σπαραγγιών, ραπανάκια και dressing με λάδι λευκής τρούφας, συμφωνήσαμε όλοι, ότι είναι μια εφήμερη «εγκατάσταση»
- Η «σαλάτα Νισουάζ», με φρέσκα φασολάκια, φιλέτα αντζούγιας και ελιάς, νεαρές πατάτες και τοματίνια, συμπληρώνεται με τόνο Αλοννήσου και dressing με χυμό λεμονιού και εσαλότ, δίνοντας στην κλασική συνταγή της Προβηγγίας ένα τόνο ελληνικό
- Η «Ασιατική σαλάτα», τέλος, με τα αρώματα και τη δροσιά της με ενθουσίασε, αλλά δεν θα σας την περιγράψω γιατί πήρα ολόκληρη τη συνταγή. Και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.
Δροσερή Ασιατική σαλάτα
Υλικά
80 γρ νουντλς ρυζιού
Μισό αγγούρι
Φύτρες σπαραγγιού, δέκα κλωναράκια
3 φυλλαράκια μέντα, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Μαύρο σουσάμι
10 κάσιους, χοντροκομμένα
Υλικά για το dressing
1 κ.τ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.τ.σ. απλή μουστάρδα
1 κ.τ.γλ. chili sauce
1 κ.τ.γλ. tamarind paste
3 κ.τ.γλ. mango chili sauce
1/2 κ.τ.γλ. ξύδι ρυζιού
4-5 κ.τ.σ. σησαμέλαιο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση, με το νερό να τρέχει, για να κρυώσουν. Κόβουμε το αγγούρι σε λεπτά μπαστουνάκια (ή το περνάμε από μαντολίνο, αν υπάρχει). Καβουρδίζουμε τα κάσιους και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τη μέντα και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ.
Για το dressing: Αφού ανακατέψουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας νερό, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Info
Common Secret, Κηφισίας 324, τηλ: 210-6233810, ανοικτό καθημερινά 9πμ-12μμ και τις Κυριακές μέχρι 9μμ
Υστερόγραφο: Για να προλάβω τις ερωτήσεις σας, πρώτον, ναι, η Μαριλένα είναι φίλη μου και τη θαυμάζω για την αισθητική της, την ενέργειά της και τον τρόπο με τον οποίο ανανεώνει συνεχώς τη δουλειά της και φροντίζει τους πελάτες της και δεύτερον: προσπαθώ να τρώω όσο λιγότερο μπορώ για να διατηρώ το βάρος μου σε κάπως χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι εύκολο
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News