Χρειάστηκαν μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων με τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωση μερικών εκ των κοριτσιών που η ισλαμιστική οργάνωση είχε απαγάγει τον Απρίλιο του 2014. Την Κυριακή 82 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα αφού η κυβέρνηση της Νιγηρίας άφησε ελεύθερα πέντε μέλη της οργάνωσης. Τις διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει η ελβετική κυβέρνηση και ο Ερυθρός Σταυρός.
Οι κοπέλες οδηγήθηκαν στην πρωτεύουσα Αμπούζα για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι. Εμειναν στα χέρια των ισλαμιστών 1.100 ημέρες. Οι νεαρές τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν άλλο εφιάλτη, εκείνον της επιστροφής στις οικογένειες και στον κοινωνικό τους περίγυρο.
Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δάκρυα, αγκαλιές, φαγητό. Πολλές φέρουν εμφανή τα σημάδια της αιχμαλωσίας (μία έχει χάσει το πόδι της από τους βομβαρδισμούς της νιγηριανής αεροπορίας, άλλη το χέρι της από κάποια ασθένεια) αλλά το μεγαλύτερο τραύμα -η μνήμη της φρίκης που έζησαν για τρία χρόνια- είναι καλά κρυμμένο και δύσκολα θεραπεύσιμο .
Η μαζική απαγωγή 300 κοριτσιών στο Τσιμπόκ, στη βορειανατολική Νιγηρία το 2014 είχε προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και ένα κίνημα συμπαράστασης #bringbackourgirls (φέρτε πίσω τα κορίτσια) το οποίο στήριξαν τότε, μεταξύ άλλων, η Μισέλ Ομπάμα και η Αντζελίνα Τζολί.
Η Διεθνής Αμνηστία ήδη κάλεσε την κυβέρνηση της Νιγηρίας να δώσει τα κορίτσια το ταχύτερο στις οικογένειές τους και να μην τα υποβάλει σε εξαντλητικές ανακρίσεις για πληροφορίες.
Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωσή τους. Οι κοπέλες αφού οδηγήθηκαν σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων κοντά στα σύνορα με το Καμερούν στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος της χώρας Μπουχάρι και η κυβέρνησή του εξέδωσαν ανακοινώσεις για το «αξιόμαχο» του νιγηριανού στρατού και υποσχέσεις ότι το τέλος του πολέμου με τους τρομοκράτες είναι κοντά.
Στην πραγματικότητα η επιστροφή των κοριτσιών «πληρώθηκε» με την απελευθέρωση μερικών τζιχαντιστών, – ήταν η τελευταία απαίτηση της Μπόκο Χαράμ μετά το αίτημα για την καταβολή 44 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έγινε δεκτό. Είκοσι χιλιάδες νεκροί και 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες δείχνουν ότι ο πόλεμος με τους φανατικούς μουσουλμάνους θα είναι μακρύς.
«Η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να απαγάγει κορίτσια», εξηγεί ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, «αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες δεν προβάλλονται στα Μέσα Ενημέρωσης». Από τα κορίτσια που είχαν απαχθεί κάποια δολοφονήθηκαν, άλλα πουλήθηκαν για δέκα ευρώ. Τους προηγούμενους μήνες είχαν επιστρέψει περίπου πενήντα. Λείπουν ακόμα 113 υπολογίζουν οι ακτιβιστές της προσπάθειας #bringbackourgirls.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News