Η Telegraph για το μοντέλο που εξόργισε τους Μαορί / Το Dissident Voice για τον παλιό μας γνώριμο που θαμπώθηκε από την Ακρα Δεξιά / Foreign Policy και Haaretz για έναν καλοδεχούμενο αλεξιπτωτιστή της διπλωματίας / Και η Monde…
  • Τhe Telegraph

    Ιστορίες/ Η μοντέλα και η οργή των θεών

    Εντάξει, οι Μαορί δεν είναι και τίποτε ήρεμα παιδιά. Αλλά από την άλλη πλευρά, η νεοζηλανδέζα μοντέλα Τζέιλιν Κουκ δεν είναι από εκείνα τα καλά κορίτσια που πάνε μόνο στον παράδεισο. Εχει υπάρξει κουνελάκι του Playboy, ενώ στο παρελθόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα της όταν φωτογραφήθηκε στην έρημο φορώντας μόνο τα εσώρουχά της και έχοντας το πρόσωπο της καλυμμένο. Αυτή τη φορά, γράφει η Telegpaph, προκάλεσε την «οργή των θεών». Γιατί; Επειδή φωτογραφήθηκε γυμνή στην κορυφή του όρους Ταρανάκι, το οποίο οι Μαορί το θεωρούν ιερό σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην ανεβαίνουν ποτέ.

    Κι αν η μοντέλα αισθάνθηκε περήφανη για το γεγονός ότι όχι μόνο κατάφερε να ανεβεί με τον φωτογράφο της εκεί πάνω και να μείνει 12 ώρες, αλλά και να γδυθεί στους -11 βαθμούς Κελσίου, οι Μαορί ένιωσαν κάτι παραπάνω από θιγμένοι: «Είναι σαν να μπει κάποιος στον Αγιο Πέτρο στο Βατικανό και να φωτογραφηθεί γυμνός» εξήγησε εκπρόσωπός τους. «Ηταν μια πράξη πολιτισμικά αναίσθητη» συμπλήρωσε ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

    Αλλά εκείνη δεν ζητάει συγγνώμη όπως είχε κάνει το 2011 μια παρέα χριστιανών που ανέβηκαν στο βουνό για να κάνουν μπάρμπεκιου: «Η φωτογραφία δεν είναι χυδαία. Ηθελα να γίνω μέρος της ιστορίας του βουνού. Το γυμνό δεν είναι ντροπή, είναι σύμβολο αγνότητας, ελευθερίας και δύναμης» σχολίασε.

    Σόρυ, αλλά οι θεοί θα συμφωνούσαν.

    Φωτό: Ε όχι και γυμνή. Αφού φοράει παπούτσια, γάντια και σκούφο. Πηγή: The Telegpaph/Instagram
  • Dissident Voice

    Σύγχυση/ Από σύμβουλος του Ανδρέα, οπαδός της Λεπέν

    «Καθημερινά και με τους πιο απίθανους τρόπους, εξέχοντες πολιτικοί από την Αριστερά και τη Δεξιά, τραπεζίτες και παριζιάνοι διανοούμενοι, κατασκευάζουν ιστορίες και συνθήματα για να δυσφημίσουν την υποψήφια πρόεδρο Μαρίν Λεπέν».

    Αρχίζει έτσι το κείμενο που υπογράφει στην επιθεώρηση Dissident Voice όχι κάποιος νοσταλγός του φασισμού, αλλά ένας παλιός γνώριμος του ριζοσπαστικού σοσιαλισμού: ο Τζέιμς Πέτρας. Ο οποίος ξανασυστήνεται με το άρθρο του «Είκοσι αλήθειες για την Μαρίν Λεπέν» σε όσους τον θυμούνται να επισκέπτεται την Ελλάδα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 για να παράσχει τις συμβουλές του στον φίλο του από τα φοιτητικά χρόνια στο Μπέρκλεϊ Ανδρέα Παπανδρέου (πριν τον εγκαταλείψει επειδή θεώρησε ότι παρά τις διακηρύξεις του κινούνταν προς τη σοσιαλδημοκρατία) ή να κάνει την ίδια δουλειά την τριετία 1970-73 στη Χιλή του Σαλβαντόρ Αλιέντε. Αλλοι, πάλι, μπορεί να έχουν διαβάσει τα δοκίμιά του «Ακμή και παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας στη Νότια Ευρώπη» και «Ιμπεριαλισμός, κοινωνικές τάξεις και οικονομική ανάπτυξη» που στην Ελλάδα είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Στοχαστής» ή το κείμενό του στον συλλογικό τόμο «Σοσιαλισμός τον 21ο αιώνα» που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2006 από τις εκδόσεις The Monthly Review Imprint.

    Κι αυτό είναι ένα μόνο ένα μέρος ενός έργου που αριθμεί περισσότερα από εξήντα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες και εκατοντάδες μελέτες, ενώ εξίσου πλούσια ήταν και η δραστηριότητα του: ο αμερικανός καθηγητής Κοινωνιολογίας ήταν ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Νεαρών Σοσιαλιστών, τροτσκιστικής οργάνωσης που δημιούργησαν οι νεολαίοι του αμερικανικού κομουνιστικού κόμματος. Αργότερα θα ταξίδευε στη Βραζιλία για να εργαστεί στο πλευρό των ιθαγενών του Κινήματος Ακτημόνων Εργατών και στην Αργεντινή για το Κίνημα των Ανεργων Εργατών. Μερικά από τα 2.000 και πλέον άρθρα που έγραψε στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας θα δημοσιεύονταν στις μεγαλύτερες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι New York Times και ο Guardian, ενώ σε συνέντευξή το 2015 είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα (που του θύμιζε τον Ανδρέα Παπανδρέου) να προχωρήσει σε ρήξη με την Ευρώπη.

    Αυτά μέχρι πρόσφατα. Γιατί τώρα, σύμφωνα με τον 80χρονο πια Πέτρας, «η Λεπέν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας των γάλλων εργατών, των αγροτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των άνεργων ή υποασχολούμενων νέων και των μεγαλύτερων εργαζόμενων σε ηλικία εργαζόμενων που πλησιάζουν στη σύνταξη».

    Αυτός είναι πραγματικά κάποιος που η νιότη τού ‘δειχνε πως θα γινόταν άλλος.

    Φωτό: Ο καλύτερος φίλος της Λεπέν με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου: Πηγή: petras.lahaine.org
  • Foreign Policy, Haaretz

    Μεσανατολικό/ Ο «άσχετος» που αρέσει σε όλους

    «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ειρήνη είναι εφικτή και ότι έχει έρθει η στιγμή για μια συμφωνία». Ο άνθρωπος που μιλάει στην Haaretz είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και η ισραηλινή εφημερίδα τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. Ο ίδιος διαβεβαιώμνει ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχης Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσινγκτον έχει νόημα επειδή ο αμερικανός πρόεδρος θα του ζητήσει να συνεργαστεί πλήρως στην ειρηνευτική πρωτοβουλία που θα εγκαινιάσει τους επόμενους μήνες.

    Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο εντελώς άγνωστος στο διπλωματικό περιβάλλον Τζέισον Γκρίνμπλατ. Κι από αυτήν την άποψη, έχει ενδιαφέρον το πορτρέτο που του αφιερώνει το Foreign Policy: Ορθόδοξος Εβραίος, δικηγόρος, γύρω στα 50, εργάζεται εδώ και δυο δεκαετίες για τον Ντόναλντ Τραμπ ως νομικός σύμβουλος. Ενας απολύτως έμπιστος που δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική και έπεσε σαν αλεξιπτωτιστής σε ένα πεδίο όπου έχουν αποτύχει στρατιές διπλωματών και επαγγελματιών της πολιτικής.

    Να όμως που αυτή η απειρία συνιστά πλεονέκτημα. Ο Γκρίνμπλατ επισκέφθηκε πριν από μερικούς μήνες το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη για να γίνει ο πρώτος από το 1990 αμερικανός απεσταλμένος που πήγε σε προσφυγικό καταυλισμό. Συμμετείχε επίσης σε μια σύνοδο της Αραβικής Λίγκας στο Αμάν όπου και συναντήθηκε με διάφορους άραβες υπουργούς, αλλά και με εκπροσώπους της Λωρίδας της Γάζας. Από Ισραηλινούς συναντήθηκε με εποίκους, φοιτητές και στρατηγούς.

    Αποτέλεσμα; Ο άσχετος με το μεσανατολικό Τζέισον Γκρίνμπλατ «κέρδισε πολλούς θαυμαστές και στα δυο στρατόπεδα» γράφουν στην αμερικανική επιθεώρηση ο Νάιμροντ Νόβικ, πρώην σύμβουλος του Σιμόμ Πέρες, και ο Ντάνιελ Σαπίρο, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ επί Ομπάμα. Μένει να φανεί εάν από άσχετος θα μεταμορφωθεί γρήγορα σε μάγο της διπλωματίας.

    Φωτό: Μια χαρά δείχνουν μαζί. Πηγή: Foreign Policy
  • Le Monde

    Κινητά/ Χάκινγκ και με υπέρηχους;

    Δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να υποκλέψει κανείς τα δεδομένα μιας κινητής συσκευής: αυτό διαβεβαιώνουν τέσσερις ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου του Μπρούνσβικ, οι οποίοι «εισέβαλαν» σε κινητά τηλέφωνα με τη βοήθεια υπερήχων.

    Οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερες από 200 εφαρμογές για το Android, οι οποίες κυκλοφορούν κυρίως στην Ασία και χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εν αγνοία των χρηστών τους. «Πρόκειται για μια τεχνολογία πολύ διεισδυτική που χρησιμοποιούν ήδη κάποιες εταιρίες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την Silverpush η οποία το 2014 κατοχύρωσε την εφεύρεση για να την χρησιμοποιήσει στην τηλεόραση μέσω της διαφήμισης προκαλώντας πολλές αντιδράσεις» εξηγεί η Monde.

    Τα έξυπνα τηλέφωνα είναι σε θέση να εκπέμπουν και να δέχονται συχνότητες έως 20 kHz, ενώ το αυτί του ανθρώπου δεν μπορεί να συλλάβει με το πέρασμα του χρόνου τις πιο υψηλές. Υπάρχει επομένως ένα κενό ανάμεσα στις 18 και τα 20 kHz που δεν πιάνει το αυτί και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω μια εφαρμογής και αναγνωρίζεται από το κινητό. «Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας» σημειώνει ο Ντάνιελ Αρπ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Μα κι άλλο;

    Φωτό: Γράφεις και δεν ξέρεις πια ποιος θα το διαβάσει. Πηγή: Sutterstock /LDprod



text
  • O Τραμπ θα μάθει στις 10 Ιανουαρίου την ποινή του για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς. Και στις 20 θα δώσει χάρη στον εαυτό του


    4 Ιανουαρίου 2025, 01:30