Από τους νόμους κληρονομικότητας του Μέντελ το 1905, μέχρι τις σημερινές ψηφιακές γονιδιακές αναλύσεις, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλήξουν ποια εξωτερικά χαρακτηριστικά μπορούμε να κληρονομήσουμε από τους γονείς μας. Ούτε κατά προσέγγιση.
Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά «παίρνουν» τα μάτια της μάνας και το χαμόγελο του πατέρα. Αυτό όμως ήταν στατιστικό αποτέλεσμα. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το πιο συχνό χαρακτηριστικό που παίρνουμε από τους γονείς μας είναι η μύτη. Μάλιστα, η άκρη της μύτης (ακρορίνιο) έχει 66% πιθανότητες να κληροδοτηθεί στα παιδιά και 62% πιθανότητες κληρονομικότητας έχει το διαχωριστικό που βρίσκεται ανάμεσα στην είσοδο των ρουθουνιών (στυλίδα). Εκτός από αυτές τις περιοχές, υψηλή κληρονομική δύναμη έχουν τα ζυγωματικά και η εσωτερική γωνία του ματιού, σύμφωνα με ειδικούς από το King’s College του Λονδίνου.
Για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες οι οποίες αναλύθηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε αυτές έγινε στατιστική ανάλυση του σχήματος και του μεγέθους όλων των χαρακτηριστικών και συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν τρισδιάστατες φωτογραφίες προσώπων για να γίνουν λεπτομερείς συγκρίσεις ακόμα και μεταξύ πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων διδύμων που συμμετείχαν στη μελέτη.
Ακολούθως, οι επιστήμονες διερεύνησαν ποια γονίδια προκαλούν ομοιότητες στα ομοειδή και ποια διαφορές στα μη όμοια δίδυμα. «Το ότι τα γονίδια ελέγχουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας είναι αυτονόητο. Ωστόσο, σε τι ποσοστό και τι ακριβώς μπορούμε να κληρονομήσουμε από τον κάθε γονέα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί επιστημονικά», εξηγεί ο καθηγητής Τζιοβάνι Μοντάνα, από το King’s College.
Στην έρευνα φάνηκε ότι ακόμη και τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν σημαντικές διαφορές στο πρόσωπό τους, οι οποίες δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι, αλλά μόνο με ανάλυση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι ειδικοί για ακόμη μία φορά δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τα μυστικά των χαρακτηριστικών του προσώπου και φυσικά δεν κατέληξαν σε κανένα συμπέρασμα για το τι και σε ποιο ποσοστό μπορούμε να κληρονομήσουμε από τον κάθε γονέα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News