Τα σοκολατένια αβγά και τα λαγουδάκια είναι αναμφίβολα η πιο γλυκιά παράδοση που σχετίζεται με το Πάσχα στον χριστιανικό κόσμο. Oμως, αυτές τις ημέρες συμβαίνουν και άλλα πράγματα, μερικά από τα οποία είναι παράξενα έως και πρωτόγονα. Oπως οι τεράστιες φωτιές αλλά και το «μαστίγωμα» των γυναικών που γίνεται σε κάποια μέρη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση το Πάσχα είναι μια γιορτή η οποία πέρα από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς της είναι και εμπορικά σημαντική αφού ανταλλάσσονται δώρα, γλυκά και ευχετήριες κάρτες. Μάλιστα τη γιορτάζουν ακόμη και μη Χριστιανοί απολαμβάνοντας τις διακοπές τους σε μέρη με παραδοσιακές πασχαλινές δράσεις.
Στον Βορρά της Ευρώπης, την Κυριακή του Πάσχα ανάβουν μεγάλες φωτιές για να διώξουν το τελευταίο σκοτάδι του χειμώνα αλλά και τις μάγισσες που τυχόν θέλουν να επιστρέψουν. Οι φωτιές μένουν αναμμένες μέχρι αργά το απόγευμα που αρχίζει να σουρουπώνει και το θέαμα είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Αλλού πάλι πέφτουν βεγγαλικά, κροτίδες και πυροτεχνήματα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γύρω από τις περισσότερες ελληνικές εκκλησίες γίνεται πραγματικός πόλεμος που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αγριότητα – σας θυμίζω ακόμη τον ρουκετοπόλεμο της Χίου και τις καλαματιανές σαΐτες.
Στη Φλωρεντία, όμως επίσης, την Κυριακή του Πάσχα γίνεται έξω από τον καθεδρικό ναό η «έκρηξη του κάρου» (Scoppio del Carro), ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην 1η Σταυροφορία και συγκεντρώνει χιλιάδες θεατές στην πλατεία του Ντουόμο. Μια πομπή από μουσικούς και στρατιώτες ντυμένους όπως τον 15ο αιώνα συνοδεύει το «Brindellone», ένα τριόροφο άρμα γεμάτο με πυροτεχνήματα που το τραβούν βόδια στολισμένα με γιρλάντες λουλουδιών. Το άρμα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1622.