705
Τα αγόρια του «μνημονιακού “Survivor”» που κατά τους εκπαιδευτικούς της Γ' ΕΛΜΕ κρατούν τον «λαό φυλακισμένο» | ΣΚΑΙ/WebTV

Μήπως και για τον ΕΦΚΑ φταίει το «Survivor»;

Πέπη Ραγκούση Πέπη Ραγκούση 2 Απριλίου 2017, 16:40
Τα αγόρια του «μνημονιακού “Survivor”» που κατά τους εκπαιδευτικούς της Γ' ΕΛΜΕ κρατούν τον «λαό φυλακισμένο»
|ΣΚΑΙ/WebTV

Μήπως και για τον ΕΦΚΑ φταίει το «Survivor»;

Πέπη Ραγκούση Πέπη Ραγκούση 2 Απριλίου 2017, 16:40

Πρώτα απ’ όλα να ομολογήσω ότι δεν έχω δει ποτέ «Survivor». Οταν λέω ποτέ, εννοώ ποτέ. Μόνο κάτι σκόρπιες σκηνές που αναμεταδίδονται, μετά σχολίων, σε άλλες εκπομπές. Γιατί δεν έτυχε, γιατί δεν κόλλησα από την αρχή, γιατί δεν είμαι, συνήθως, εκείνη την ώρα στο σπίτι. Οταν αντιλήφθηκα το έλλειμμά μου, ήταν ήδη πολύ αργά κι εγώ ένοιωθα αποσυνάγωγη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νόμιζα, για παράδειγμα, ότι οι Μαχητές είναι κάποιο παρακλάδι «μπαχαλάκηδων πόλεων» του Ρουβίκωνα. Οτι ο Τσανγκ κάποια σχέση έχει με την Cosco, θέλει να αγοράσει το λιμάνι της Πάτρας, κάτι σε κινέζο επενδυτή τον είχα τέλος πάντων. Οτι η Βαλαβάνη γλεντάει τα λεφτά της μαμάς της στην Καραϊβική. Και όταν κάποιος ιντερνετικός φίλος έγραφε σε ανάρτησή του ότι η Ελισάβετ δεν δέχεται μηνύματα στο προφίλ της, του απάντησα πως κοτζάμ’ βασίλισσα φυσικό είναι να μην έχει ανοιχτή στο Διαδίκτυο την προσωπική επικοινωνία. Προσπάθησα να δω ένα επεισόδιο γιατί με είχε ιντριγκάρει το τρέιλερ όπου όλοι έκλαιγαν αλλά πάλι κάτι δεν κατάλαβα και τελικά είδα ένα επεισόδιο του «Feud».

Δεν έχει όμως σημασία που δεν έχω δει εγώ «Survivor» καθώς έχω μία σχέση με την τηλεόραση που με κατατάσσει στους ειδικής κατηγορίας τηλεθεατές. Το βλέπουν ωστόσο φίλοι μου, γνωστοί μου, συνάδελφοι, συνεργάτες, άνθρωποι που εκτιμώ, αγαπώ και θαυμάζω. Ανθρωποι με γνώσεις, με παιδεία, με κοινωνική και πολιτική συνείδηση και, κυρίως, με καλές προθέσεις. Το βλέπουν για ξεκούραση, για χαλάρωση, για χαβαλέ. Και δεν είδα κανέναν από αυτούς να γίνεται πιο παράλογος, πιο βάρβαρος, πιο παρακμιακός ούτε να αναπτύσσει τον κοινωνικό δαρβινισμό που καταγγέλλει στην ανακοίνωση της για το «Survivor» η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Σε ένα φλύαρο κείμενο όπου με παλαιοχριστιανικό (ή παλαιοκομμουνιστικό;) δογματισμό και φανατισμό συσχετίζει το τηλεοπτικό παιχνίδι επιβίωσης με τα Μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία, τον κατώτατο μισθό, τους πολιτικούς αγώνες. Α, και το κυρίαρχο σύστημα. Κάνοντας κατάχρηση της λέξης εξευτελισμός σε όλα της τα παράγωγα.

Γενικώς η καταγγελία μοιάζει να έχει συνταχθεί από μαθητή Γυμνασίου, μέλος της Βουλής των Εφήβων. Τόσο αναμενόμενα φραστικά σχήματα. Θα σταθώ όμως στο πώς αρχίζει μια παράγραφος: «Σήμερα το Survivor μάς διδάσκει ότι…». Ε, όχι λοιπόν. Το «Survivor» δεν διδάσκει τίποτα γιατί δεν είναι ο ρόλος του αυτός. Τα παιδιά διδάσκονται από τους δασκάλους τους και από το σχολείο, από τους γονείς τους και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Κανείς θεατής, νεότερος ή μεγαλύτερος στην ηλικία, δεν απειλείται από κανένα «Survivor» όταν είναι αρματωμένος με γνώση, κρίση, παιδεία, ευαισθησία. Ολα αυτά που θα τον βοηθήσουν να ξεχωρίσει το μείζον από το έλασσον. Το σημαντικό από το ασήμαντο. Το κέντρο από την περιφέρεια. Οταν οι δάσκαλοι αισθάνονται να απειλούνται από τέτοια παιχνίδια πάει να πει ότι κάπως δεν έκαναν καλά οι ίδιοι τη δουλειά τους. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο κατηχητισμός και η ξύλινη γλώσσα τους απομακρύνουν τα παιδιά από κοντά τους. Δεν φαντάζομαι, για παράδειγμα, ότι μία σύγχρονη εκδοχή του δασκάλου στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» θα ένοιωθε την ανάγκη να ξορκίσει το «Survivor» με ιδεολογικά σκόρδα και πύρινους σταυρούς πολιτικής ορθότητας.

Αλλά δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι. Θυμάμαι πως, όταν άρχιζε το «Big Brother», μέλη πολιτικών και θρησκευτικών οργανώσεων διαμαρτύρονταν έξω από το κανάλι και πετούσαν σκουπίδια έξω από το σπίτι της παραγωγής. Το ίδιο έκαναν και για άλλες εκπομπές που θεωρούσαν σκουπίδια, πέρσι για τη μόδα των Pokemon και πρόπερσι για το Ιce bucket challenge οι εκάστοτε θεματοφύλακες του «ανεκτίμητου», οι «ξινίλες» του Διαδικτύου που βρίσκουν πολύ χαμηλού επιπέδου αυτά τα προϊόντα, ατενίζοντάς τα προφανώς από το ύψος της αμετροέπειας τους (που συνήθως κρύβει χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Τέλος πάντων, ας εντοπίσουν στο τηλεκοντρόλ το κουμπί που αλλάζει τα κανάλια. Και όσοι θέλουν να καθαρίσουν την κοινωνία, μπράβο τους μεν αλλά προηγείται πολλή δουλίτσα μέχρι να φτάσουν στα «τηλεσκουπίδια».

Μοιάζει τουλάχιστον υποκριτικό να καλεί κάποιος σε αντίσταση εναντίον του «Survivor» προκειμένου να προφυλαχθούν οι νέοι και να περιορίζεται σε συλλυπητήρια για τους τέσσερις έφηβους που σκοτώθηκαν στον Εύοσμο οδηγώντας χωρίς δίπλωμα. Οσο για τη φράση-επιμύθιο «ένας λαός φυλακισμένος στο μνημονιακό Survivor» μου δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι και για τον ΕΦΚΑ ο Τσανγκ φταίει. Ή ο Σπαλιάρας. Ή η Νάργες. Ή κάποιος Αγγελόπουλος – αν θυμάμαι σωστά το όνομά του.

Υ.Γ.: Το ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε στη Βουλή ερώτηση για το «Survivor» υπογραμμίζει απλώς τον νεοσυντηρητισμό της εποχής μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...