Ηταν ένας τομέας που δεν γλίτωσε από την κρίση. Αλλά άντεξε. Και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, με δυναμισμό και εξωστρέφεια. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έπλεξε το εγκώμιο στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «θεμελιώδη» τον ρόλο της για την ελληνική οικονομία ευρύτερα,
Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος έχει πυκνώσει τελευταία τις δημόσιες εμφανίσεις του, τόνισε πως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, «είναι δυναμική, εξωστρεφής και ανταγωνιστική βιομηχανία, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη, και βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στους κλάδους μεταποίησης».
Δεν ήταν μια εύκολη πορεία αυτά τα χρόνια. Στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης, η παραγωγή του κλάδου τροφίμων μειώθηκε σταθερά – έχανε ένα 3% ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2008 και 2012. Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για την παραγωγή του κλάδου ποτών – σημείωσε ρυθμό συρρίκνωσης 6,2% ετησίως κατά μέσο όρο. Ομως κατάφερε να ανακάμψει από το 2014 και μετά, σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας.
Αυτόν τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια εξήρε ο κ. Στουρνάρας. Και στάθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των εξαγωγών των επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι προαπαιτούμενο της ενίσχυσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων είναι οι νέες επενδύσεις. Όπως ανέφερε για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, απαιτούνται η θέσπιση σταθερού σύγχρονου φορολογικού συστήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, η δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και η υλοποίηση χωρίς άλλους δισταγμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.
Η προσέλκυση και διατήρηση ξένων άμεσων επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, πέρα από το γεγονός ότι θα συμβάλουν στην μείωση του κενού των επενδύσεων. Οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο κλάδος τροφίμων και ποτών διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. «Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του κλάδου, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προβολής των ελληνικών προϊόντων, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στη σταθερότητα υλοποίησης του μακροχρόνιου σχεδιασμού» σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι σήμερα «αποτελεί μεγάλη πρόκληση η μετάβαση από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλής εντάσεως τεχνολογίας, που αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια οικονομία μέσης και υψηλής εντάσεως τεχνολογίας».
Κατά τα άλλα, σε μια ευρύτερη ανάλυση για την κατάσταση της οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε και πάλι «να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου παράλληλα με τη μείωση των δαπανών να υπάρξει και μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών». Εστειλε δε ένα ακόμη μήνυμα προς την κυβέρνηση, ζητώντας την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς άλλους δισταγμούς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης ανέφερε ότι «μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας, κατέχοντας το 25% της βιομηχανικής παραγωγής και σημειώνοντας κύκλο εργασιών που φτάνει τα 14,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, παρουσιάζει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ. Σημειώνοντας θετική ανάπτυξη όλα τα χρόνια της κρίσης, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη βιομηχανική ανάκαμψη της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Καλούσης.
Καμπανάκι από την πτώση 7% στο γάλα και ψωμί
Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, προσπαθεί να επιβιώσει και να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η 6ετής κρίση, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα σαν μια μεγάλη πρόκληση, για να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Στόχος όλων, είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων τόσο για την ελληνική, όσο και για τις ξένες αγορές.
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, ένα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δυσμενείς επιπτώσεις των capital controls στην αγορά, τη συνεχή πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ένα μεγάλο αίσθημα αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους σημειώθηκε πτώση 5-7% στην ελληνική αγορά του γάλακτος και του ψωμιού, γεγονός που συνδέεται με την μείωση της καταναλωτικής δύναμης, αλλά και στις προσεκτικές αγορές που πραγματοποιούν πλέον οι καταναλωτές.
Ο κ. Καλούσης εστίασε για μια ακόμη φορά στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί, χρειάζεται σταθερό (προβλέψιμο) οικονομικό, φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, σοβαρές αποφάσεις που θα ιεραρχούν τις κλαδικές προτεραιότητες, και απαιτούμενες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν το δρόμο προς την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News