Αλλοι πανηγύρισαν. Μίλησαν για «ελευθερία». Αλλοι πάλι, στάθηκαν με σκεπτικισμό απέναντι σε αυτήν την ιστορική ημέρα. Ναι, η 29η Μαρτίου 2017 είναι ιστορική ημέρα, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τεράζα Μέι υπέγραψε την επιστολή για ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που ορίζει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ο βρετανός πρεσβευτής στις Βρυξέλλες Τιμ Μπάροου το παρέδωσε στον Ντόναλντ Τουσκ και το ταξίδι προς το άγνωστο ξεκίνησε.
Πολλές φορές, για να καταλάβεις το ιστορικό μέγεθος ενός γεγονότος αρκεί να ξεφυλλίσεις τα έντυπα της ημέρας, αυτά αιχμαλωτίζουν τη στιγμή, αποτυπώνουν ελπίδες και ανησυχίες σε πρωτοσέλιδους τίτλους. Ετσι και με τις βρετανικές εφημερίδες της 29ης Μαρτίου. Κάποιες φιλοξένησαν τη φωτογραφία της Μέι να υπογράφει την επιστολή στο γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ, άλλες όμως σκέφτηκαν πιο ανοιχτά, τις δραματικές αλλαγές στον γεωπολιτικό χάρτη. Αυτό έκανε ο Guardian για παράδειγμα, εφημερίδα που είχε ταχθεί δημοσίως κατά του Brexit, χωρίς να εισακουστεί στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.
«Σήμερα, η Βρετανία κάνει βήμα στο άγνωστο» έγραψε η κεντροαριστερή εφημερίδα, βάζοντας έναν χάρτη της Ευρώπης. Χωρίς τη Βρετανία.
Οι λαϊκές εφημερίδες ήταν αναμενόμενα πιο πανηγυρικές. Χαϊδεύοντας τα αυτιά του πόπολου και καλλιεργώντας τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα του μέσου βρετανού, χλεύασαν τις Βρυξέλλες.
Η σκανδαλοθηρική Sun έπαιξε με την εμφατική φράση «Over and out» (Σταματάω την επικοινωνία και τέλος), με το λιμάνι του Ντόβερ, πύλη του νησιού προς την Ευρώπη: «Ντόβερ και τέλος».
Η Daily Express ήταν ειρωνική: «Αγαπητή Ευρώπη, σε αφήνουμε». Η εφημερίδα έχει και έμβλημα, έναν μεσαιωνικό ιππότη με σύνθημα «Βγάλτε μας από την ΕΕ». Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι τράβηξαν ορισμένοι Βρετανοί 40 χρόνια που ήταν μέσα στην ΕΕ…
Η Daily Mail ήταν ακόμα πιο υπερβολική: «Ελευθερία!»
Και κάπως πιο διακριτική ήταν η Mirror: «Αγαπητή ΕΕ, είναι ώρα να φύγουμε»…
Οι λονδρέζικοι Times στάθηκαν με σκεπτικισμό απέναντι στο αναπόφευκτο πλέον και αναφέρθηκαν στην ιστορικότητα της απόφασης της Μέι και της ημέρας: «Τα μάτια της Ιστορίας μας κοιτούν», έγραψαν στο πρωτοσέλιδό τους.
Ο Independent, στο ψηφιακό του πρωτοσέλιδο εμφάνισε και αυτός τη Βρετανία να κόβεται από τον χάρτη της Ευρώπης. «Το Brexit ξεκινά».
Ισως πιο ψύχραιμοι από κάθε άλλον, ήταν οι Financial Times: «Η Μέι υπογράφει ιστορική επιστολή για Brexit και ανοίγει τον δρόμο για συμβιβασμό»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News