Ακόμα και σε όρους γαλλικής πολιτικής –όπου λένε ότι όλα επιτρέπονται– αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Ο προεδρικός υποψήφιος της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις «διαρροές» στοιχείων εναντίον του και καταγγέλλει «κρατικό σκάνδαλο».
Ο Φιγιόν ισχυρίστηκε ότι ο Ολάντ δημιούργησε «ένα γραφείο παρακολουθήσεων» στο προεδρικό μέγαρο το οποίο έδινε στις εφημερίδες στοιχεία εναντίον του, μιλώντας ζωντανά σε πολιτική εκπομπή του France 2.
Je mets en cause le président de la République, et je demande solennellement l'ouverture d'une enquête. pic.twitter.com/t1jjUaRmMB
— François Fillon (@FrancoisFillon) March 24, 2017
Ηταν τέτοιος ο αντίκτυπος των κατηγοριών που προτού καν ολοκληρωθεί η εκπομπή το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας «κατηγορηματικά τις ψευδείς εικασίες του Φρανσουά Φιγιόν».
«Η κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε ποτέ σε καμία δικαστική εξέλιξη», αναφέρει η ανακοίνωση του Ολ.άντ και διαβεβαιώνει ότι δεν είχε ενημέρωση για τις σοβαρές δικαστικές περιπέτειες του Φιγιόν παρά μόνο μέσω του Τύπου. «Οι εικασίες του κ. Φιγιόν προκαλούν μια αφόρητη διαταραχή στην προεκλογική εκστρατεία», σημειώνει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Αυτό το σκάνδαλο δεν αφορά το κράτος αλλά ένα πρόσωπο το οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή «Εmission Politique» και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι «άνθρωπος του χρήματος» – μια έμμεση παραπομπή στο σκάνδαλο αργομισθίας της γυναίκας του– ο Φιγιόν εξερράγη: «Εδώ και δύο μήνες ο Τύπος ρίχνει πάνω μου καταιγίδες λάσπης. Συχνά σκέφτομαι τον Πιέρ Μπερεγκοβουά», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό του Μιτεράν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ένα κρυφό δάνειο και αυτοκτόνησε το 1993. «Τώρα καταλαβαίνω τι τον έκανε να φτάσει σε αυτή την ακρότητα».
Και ακολούθως έβαλε στο στόχαστρο τον Ολάντ:
«Υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες, διάβασα μερικές σελίδες, γράφηκε από δημοσιογράφους που δεν είναι φίλοι μου, γιατί δύο εξ αυτών είναι δημοσιογράφοι
της εφημερίδας Canard Εnchaîné (που αποκάλυψε την υπόθεση με την Πενελόπ Φιγιόν). Είναι ένα βιβλίο που εξηγεί πώς ο Φρανσουά Ολάντ υποκλέπτει και ακούει δικαστικές συνομιλίες που τον ενδιαφέρουν στο γραφείο του, και αυτό είναι κάτι εντελώς παράνομο. Εγώ, απόψε, ζητάω κατηγορηματικά, να ανοίξει μια έρευνα για τις αποκαλύψεις που γίνονται σε αυτό το βιβλίο, γιατί πρόκειται για ένα κρατικό σκάνδαλο».
Ωστόσο ο Ντιντιέ Ασού, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου που έχει τίτλο «Bienvenue Place Beauvau. Police : les secrets inavouables d’un quinquennat» (Καλωσήλθατε στο υπουργείο Εσωτερικών. Αστυνομία: τα ανομολόγητα μυστικά μιας προεδρικής θητείας», διέψευσε τους ισχυρισμούς του Φιγιόν. «Δεν έχουμε γράψει ποτέ κάτι τέτοιο. Ο μόνος άνθρωπος που πιστεύει ότι υπάρχει ένα γραφείο παρακολουθήσεων στο προεδρικό μέγαρο είναι ο Φρανσουά Φιγιόν. Το πιστεύει τόσο πολύ που στις 24 Ιουνίου 2014 (…) συνάντησε τον Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, το Νο2 του προεδρικού μεγάρου, και του ζήτησε να ενεργοποιήσει το γραφείο παρακολουθήσεων. Αυτό το γραφείο δεν υπάρχει», δήλωσε.
Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ο Φιγιόν «είναι ένας υποψήφιος σε απόγνωση και προσπαθεί να απαντήσει με χτυπήματα».
Ο Φιγιόν όντως είναι σε απόγνωση. Ως τις αρχές Ιανουαρίου ήταν φαβορί για να διαδεχτεί τον Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αλλά μια σειρά αποκαλύψεων για το πώς μέλη της οικογένειάς του έβγαζαν (πολλά) λεφτά ως δήθεν εργαζόμενοι στο γραφείο του στο γαλλικό κοινοβούλιο, έπληξαν το προφίλ του και ψαλίδισαν τα ποσοστά του, σε βαθμό που ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ να είναι τώρα αυτός που όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως επικρατέστερο για να προκριθεί στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις κάλπες της 23ης Απριλίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News