Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλάει πάντα προσωπικά, είναι το στιλ του. Αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι προσωπικές θέσεις του λειτουργούν συχνά ως «λαγός» του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν δηλαδή την ατζέντα και ανοίγουν τη συζήτηση. Ο υπουργός Εσωτερικών λοιπόν είπε τη Δευτέρα ότι το πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές θα πρέπει να ψηφιστεί από «αυξημένη πλειοψηφία» στη Βουλή, κοινώς όχι μόνο από τους 153 των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
«Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real FM, για να συμπληρώσει: «Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Αρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση».
Ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε βέβαια ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη. Αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ να σταλεί η ευθύνη των μέτρων και προς την άλλη πλευρά, δηλαδή την αντιπολίτευση.
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο -και παρά τις όποιες εσωτερικές εντάσεις – ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα ούτε τα θρυλικά «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας έτσι στον υπουργό Εσωτερικών:
«Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή. Τον ενημερώνουμε, για να μην αγωνιά ούτε εκείνος ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης», απάντησε η ΝΔ στις απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Ολοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε το κόμμα στην ίδια ανακοίνωση.
Πώς αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Και στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν το Σάββατο ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνησε ότι θα υπάρξει σκέψη μόνο εφόσον έρθουν «ένα – ένα» στη Βουλή. «Αν έρθει το πακέτο ως ένα άρθρο και μας καλέσουν να το ψηφίσουμε, τότε η απάντηση από τώρα είναι όχι» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος υπενθύμισε: «Εμείς είχαμε προτείνει Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Είπαν “θα το κάνουμε μόνοι μας”. Ας πάρουν και την ευθύνη».
Κατά τα άλλα στη συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι ούτως η άλλως η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται στη βάση μιας συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι ότι ούτως ή άλλως η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε είναι αυτό είναι 3%, είτε 3,5%. Αυτό είναι δεδομένο» είπε και πρόσθεσε: «Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα πέραν του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί. Νομίζω ότι πρέπει να καταστεί σαφές αυτό».
«Πολιτικό κάλεσμα» λέει ο Τζανακόπουλος
Διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Σκουρλέτη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σκουρλέτη «πολιτικό κάλεσμα».
«Και θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση υπερβαίνοντας τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, καταλήγοντας: «Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προβλέπω οτι με τον ίδιο τρόπο που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι αυτοκαστροφικά θα επιλέξει να μην ψηφίσει και τα θετικά μέτρα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News