372
Ολα προετοιμάστηκαν ως την τελευταία τους λεπτομέρεια. Οι φρουροί ασφαλείας βρίσκονταν από νωρίς στις θέσεις τους, στον χώρο εργασιών του συνεδρίου | REUTERS/Jason Lee

Η «υπεύθυνη δύναμη Κίνα» θέλει να καλύψει το κενό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 07:50
Ολα προετοιμάστηκαν ως την τελευταία τους λεπτομέρεια. Οι φρουροί ασφαλείας βρίσκονταν από νωρίς στις θέσεις τους, στον χώρο εργασιών του συνεδρίου
|REUTERS/Jason Lee

Η «υπεύθυνη δύναμη Κίνα» θέλει να καλύψει το κενό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 07:50

Ανήσυχη αλλά και έτοιμη για τον κόσμο των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που έφερε το 2016 με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται η Κίνα, αν κρίνει κανένας από την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στο ετήσιο Λαϊκό Συνέδριο.

Σε ένα σκηνικό που είχε κάτι από το μαοϊκό παρελθόν, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προέτρεψε τους πολίτες να είναι έτοιμοι «για καταστάσεις περισσότερο περίπλοκες και σοβαρές» λόγω εξελίξεων «μέσα και έξω από την Κίνα».

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κινέζος ηγέτης έκανε λόγο για τα «πολλά αβέβαια σημεία  στην κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών των μεγάλων χωρών», αλλά και παράγοντες που είναι δυνατόν να φέρουν αστάθεια και αβεβαιότητα». Ηταν μια διακριτική αναφορά στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που είναι μέσα στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ – ή τουλάχιστον σε όσα έχει δηλώσει ως τώρα.

Την ώρα όμως που οι ΗΠΑ κοιτούν προς τα μέσα,  η Κίνα επιθυμεί να γίνει αυτή που θα δώσει ένα μήνυμα εξωστρέφειας και αυτό κάνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα την αναφορά του Κετσιάνγκ.

«Και η τάση που αντιστρέφει την παγκοσμιοποίηση και ο προστατευτισμός επεκτείνονται», είπε και τόνισε ότι η χώρα του είναι μια «υπεύθυνη χώρα», η οποία «πάντα θα στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και της σταθερότητας και θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Και με ακόμη σαφέστερα λόγια, όπως τα μεταφέρει ο Guardian: «Θα είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό με τις διαφορετικές μορφές του και θα εμπλακούμε περισσότερο στην παγκόσμια διακυβέρνηση».

Δεν περιορίστηκε πάντως ο κινέζος ηγέτης στα εμπορικά και οικονομικά ζητήματα. Η κριτική για τον Ντόναλντ Τραμπ -πάντα έμμεση- επεκτάθηκε και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς, όπως υπογράμμισε, «παίξαμε το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία του Παρισιού (για το κλίμα) θα τεθεί σε ισχύ».

Πέρα από αυτά όμως, η ομιλία του κινέζου ηγέτη έδωσε την είδηση της σχετικής επιβράδυνσης της  αναπτυξιακής δυναμικής της κινεζικής οικονομίας. Φέτος προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα είναι «γύρω στο 6,5%», ποσοστό που είναι βέβαια άπιαστο για τις δυτικές οικονομίες, αλλά χαμηλότερα από αυτά με τα οποία είχε συνηθίσει τη Δύση η κινεζική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ακόμη ο Guardian, η Κίνα θέλει να προβάλει τον εαυτό της σαν σταθεροποιητή παρά σαν αποσταθεροποιητή, στον χώρο πού άφησαν οι εσωστρεφείς πλέον ΗΠΑ μετά τον Τραμπ και η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...