Τον Απρίλιο του 2010 μια έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4.9 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Η οικολογική καταστροφή ήταν φυσικά ανυπολόγιστη. Τα στελέχη της BP αναγνώρισαν εκτός των άλλων ότι δεν είχαν γνώση των οικοσυστημάτων στα οποία είχαν δημιουργήσει την πλατφόρμα και έκαναν την άντληση του πετρελαίου. Για αυτό η εταιρεία αποφάσισε ανάμεσα στις άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά την έκρηξη να δώσει 500 εκατ. δολάρια σε ένα συμβούλιο 20 ανεξάρτητων ερευνητών με στόχο μέχρι το 2020 να έχουν γίνει μια σειρά από έρευνες για να απαντηθούν όλα τα κενά που υπήρχαν σχετικά με το τοπικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τον φορέα The Gulf of Mexico Research Initiative ο οποίος πραγματοποιεί διάφορες αποστολές μελέτης του Κόλπου του Μεξικού. Η τελευταία αποστολή με την ονομασία Deepend Consortium είχε ως αντικείμενο την ρίψη διχτυών σε βάθος 1.500 μέτρων μέσα στον ωκεανό και την μελέτη των ψαριών και των κάθε είδους θαλάσσιων οργανισμών που πιάνονται στα δίχτυα.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα qz.com οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 60 άγνωστα μέχρι τώρα είδη ανάμεσα στα οποία δύο είδη καλαμαριών, και κάποια είδη κεφαλόποδων που οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι ζούσαν σε άλλες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού μακριά από τον Κόλπο του Μεξικού. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι ακόμη και αν οι πληθυσμοί αυτών των ειδών είναι μεγάλοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις απώλειες από την πετρελαιοκηλίδα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαφάνιση 80 χιλιάδων πτηνών, 35 χιλιάδων θαλάσσιων χελωνών και περίπου 250 εκατ. κιλών από στρείδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News