Η Repubblica για τις απαιτήσεις του διαστημικού τουρισμού / Οι New York Times για την αφόρητη υπερπροβολή ενός προέδρου / Το Al Monitor για μια γυναίκα στην κορυφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας / Και η Corriere della Sera…
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Πώς πρέπει να είναι οι τουρίστες του Διαστήματος;

    Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι πρώτοι δυο τουρίστες που, σύμφωνα με τον Ελον Μασκ, θα ταξιδέψουν μέχρι τη Σελήνη με την εταιρία SpaceX το 2018. Ξέρουμε, όμως, πώς πρέπει να είναι – εκτός από πλούσιοι. Με άλλα λόγια, τι προσόντα πρέπει να έχουν αυτοί οι δυο τύποι για να κάνει η αεροδιαστημική εκείνο το μικρό βήμα που για τον διαστημικό τουρισμό θα είναι όμως τεράστιο;

    Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Γιατί όπως επισημαίνει η Repubblica, ο τουρισμός του είδους δεν είναι για όλους. Οι συνθήκες στο διαστημικό περιβάλλον είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, λοιπόν, οι διαστημικοί τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ανάλογες με αυτές που υποβάλλονται οι πιλότοι των μαχητικών. Εκεί θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η καρδιά τους είναι απολύτως υγιής και ότι το κυκλοφορικό τους και το αναπνευστικό τους σύστημα λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Απαιτείται επίσης ένα καλό μυϊκό σύστημα, το οποίο είναι απαραίτητο για να απορροφήσει το σώμα τους βίαιους κραδασμούς κατά την απογείωση και στη συνέχεια κατά την προσγείωση.

    Και τι άλλο; Κόβεται όποιος παθαίνει εύκολα ναυτίες. Αλλά και όποιος έχει θήκες στα δόντια – υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν και να προκαλέσουν αφόρητο πόνο. Χρειάζεται επίσης αυτοέλεγχος και γερά νεύρα προκειμένου να αποκλειστούν αισθήματα κλειστοφοβίας – το κράνος και μόνο μπορεί να δώσει μια τέτοια αίσθηση. Κι έπειτα, οι δυο διαστημικοί τουρίστες πρέπει να ταιριάζουν κάπως μεταξύ τους, αφού θα συγκατοικήσουν επί μία εβδομάδα σε έναν περιορισμένο χώρο. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι βασικές γνώσεις φυσικής και αεροναυτικής μηχανικής που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε περίπτωση που παρουσιαστούν αιφνίδια προβλήματα.

    Ο Ελον Μασκ δεν αποκάλυψε πόσο κοστίζει το «εισιτήριο». Αλλά με όλα αυτά τα προσόντα που απαιτούνται είναι να πληρώνεις ή να σε πληρώνουν;

    Φωτό: Θα μπορούσε να είναι ρετρό αφίσα για τους τουρίστες του Διαστήματος. Η πραγματικότητα όμως δεν θα είναι τόσο ειδυλλιακή. 
  • The New York Times

    Πείραμα / Mα αποφεύγεται ο Ντόναλντ Τραμπ;

    Μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ; Μπορεί να συνδεθεί με τον έξω κόσμο, από την εφημερίδα του, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το Διαδίκτυο χωρίς να πέσει επάνω του; Το ερώτημα έθεσε ο Φαρχάντ Μανζού στους New York Times. Για να διαπιστώσει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πανταχού παρών.

    Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ο αμερικανός αναλυτής έκανε ένα πείραμα: προσπάθησε να αγνοήσει επί μία εβδομάδα όλες τις ειδήσεις σχετικά με τον Τραμπ. «Από μια άποψη, το πείραμά μου απέτυχε» γράφει. «Δεν κατάφερα να βρω ότι μια “αποτραμποποιημένη ζώνη”».  Η παρουσία του Τραμπ είναι πλέον σταθερή σε όλα τα μέσα. Τον βρίσκεις σε κάθε σάιτ, στους τίτλους των σίριαλ (The Big Bang Theory), στις τελετές απονομής των Γκράμι, στις Χρυσές Σφαίρες, τα Οσκαρ. Αλλά και στο Superbowl. Και στο ΝΒΑ. Και ψωνίζοντας στο Amazon. «Κανένα πρόσωπο στην Ιστορία δεν είχε τύχει τέτοιας προβολής».

    Η αυθόρμητη ένσταση είναι πως αυτή υπερπροβολή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μια φυσιολογική περίπτωση προέδρου – πιθανότατα ούτε και ανθρώπου. Υπάρχει όμως και ένας λόγος. Κι αυτός είναι ότι παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και σόσιαλ μίντια τροφοδοτούν έναν ατέρμονο κύκλο ιστοριών που αφορούν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. «Κάθε μία από αυτές τις ιστορίες προκαλούν οργή, γεγονός που τις ανεβάζει ψηλά στο newsfeed σου, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε μεγαλύτερη μιντιακή κάλυψη».

    Μα αυτός ο βομβαρδισμός θα κρατήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια; Τέσσερα χρόνια κοινής ζωής με τον Τραμπ; «Ο Τραμπ αποτελεί τεράστια είδηση αλλά δεν είναι τα πάντα» υπενθυμίζει ο αναλυτής των ΝΥΤ. «Και το οικοσύστημα των μίντια θα κάνει καλά να το καταλάβει». Μακάρι.

    Φωτό: Η κάπως ψυχεδελική εικονογράφηση φέρει την υπογραφή του Doug Chayka/ Πηγή: ΝΥΤ
  • Al Monitor

    Πρόοδος / Μια γυναίκα για την προεδρία του Ιράν;

    Εντάξει, να μην ζητάμε και πολλά, να κερδίσει τις εκλογές της 19ης Μαΐου είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν αποκλείεται καθόλου, όμως, να αποκτήσει το Ιράν την πρώτη υποψήφια γυναίκα πρόεδρο – κάτι που από μόνο του λέει πολλά.

    Εως σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ να ξεπεραστεί το βέτο που θέτει το Συμβούλιο των Φρουρών επικαλούμενο το άρθρο 115 του Συντάγματος. Που τι λέει αυτό; Οτι εκτός από ιρανός πολίτης, ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι και «ριγιάλ» – λέξη που σημαίνει «άνδρας», αλλά και «προσωπικότητα», «πολιτικός». Τα μέλη του συμβουλίου διαφωνούν ως προς την ερμηνεία, η εκδοχή που επικρατεί όμως είναι αυτή του άνδρα.

    Να όμως που κάτι μπορεί να αλλάξει. Γιατί σύμφωνα με το Al Monitor αλλά και διάφορα ιρανικά μέσα, η Μαρζιέχ Βαχίντ Νταστγερντί έχει πιθανότητες να δει την υποψηφιότητά της να γίνεται αποδεκτή. Η Νταστγερντί είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε υπουργός (το 2009 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας όταν πρόεδρος ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ). Και παρά το γεγονός ότι ανήκει στους Συντηρητικούς έχει τη στήριξη κάποιων μετριοπαθών. Αυτοί φυσικά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει στις εκλογές τον σημερινό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Θέλουν όμως να δουν επιτέλους μια γυναίκα να διεκδικεί το αξίωμα και για λόγους βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας.

    Η πρώην υπουργός αρέσει και στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Θα τα καταφέρει να γοητεύσει και τους Φρουρούς;

    Φωτό: Δεν φαίνεται από τις γυναίκες που καίνε τa σουτιέν τους. Αλλά κάτι δεν θα έκανε ως πρόεδρος για τις ομόφυλές της; Πηγή: Reuters//Morteza Nikoubazl
  • Corriere della Sera

    Κτηνωδία / Η σιωπηρή σφαγή των ρινόκερων

    Ηταν μια σκηνή κόλασης σε έναν παράδεισο – τον τελευταίο παράδεισο του μαύρου ρινόκερου. Οι ένοπλοι λαθροθήρες εισέβαλαν τα μεσάνυχτα, σκότωσαν επί τόπου το ένα από τα δυο μωρά, το άλλο το άφησαν να ξεψυχάει ως την αυγή αφού του ξερίζωσαν το κέρατο. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ήταν σαφές. Και μάλλον γι’ αυτό δεν σταμάτησαν εκεί. Προτού φύγουν, έδειραν τους φρουρούς και βίασαν μία 20χρονη εθελόντρια από τη Σουηδία. «Ηταν θαύμα που μας άφησαν να ζήσουμε» δήλωσε ένας από τους υπόλοιπους εθελοντές.

    Το επεισόδιο καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και, παρά την υψηλή εγκληματικότητα που καταγράφεται στη χώρα, σόκαρε τον Τύπο της Νότιας Αφρικής που έκανε λόγο για το «σημείο μηδέν της λαθροθηρίας». Ηταν η πρώτη φορά που θύματα των λαθροθήρων έπεσαν και οι ξένοι εθελοντές. Θύματα έπεσαν φυσικά και οι ρινόκεροι. Και από πολλές απόψεις: όπως σημειώνει η Corriere della Sera, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στους ελέφαντες, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί πια στα 350.000 άτομα, για τους 29.000 ρινόκερους που έχουν απομείνει δεν ακούγεται σχεδόν κουβέντα αν και κάθε χρόνο χάνονται 700 άτομα.

    Γιατί αυτή η αιματηρή όσο και σιωπηρή σφαγή; Επειδή ένα κέρατο 5-6 κιλών πουλιέται στην αγορά της Κίνας από 150 έως 300 χιλιάδες δολάρια – ο χαυλιόδοντας μόλις που φτάνει τα 2.οοο δολάρια το κιλό. Και γιατί είναι τόσο δημοφιλές «προϊόν»; Επειδή οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το κέρατο του ρινόκερου να έχει αφροδισιακές ιδιότητες, αλλά και να προστατεύει από τον καρκίνο. Η ατυχία των ρινόκερων είναι επιπλέον ότι το λαθρεμπόριο των κεράτων τους είναι πιο εύκολο από το εκείνο των ελεφαντόδοντων αφού η κερατίνη από την οποία  αποτελούνται κονιοποιείται με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά τους.

    Συμπέρασμα; Για τους ρινόκερους δεν υπάρχει παράδεισος σε αυτήν τη γη. Πιθανότατα δεν υπάρχει πια ούτε για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να τους προστατεύσουν.

    Φωτό: Η φωτογραφία αυτή του Brent Stirton πήρε φέτος το πρώτο βραβείο των World Press Photo στην κατηγορία «Φύση – ιστορίες». Πηγή: Corriere della Sera/National Geographic/Getty



text
  • «Εσείς θα αποφασίσετε πως θα λέγεται είναι δικό σας δεν είναι δικό μου εσείς θα είστε οι ιδιοκτήτες και ο πρόεδρος του ο υπηρέτης σας». Βάζεις ιδέες, Στέφανε…


    9 Νοεμβρίου 2024, 17:33