Μια νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι γιατροί, κατέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τη νέα προσφυγή, παρουσία του νομικού συμβούλου κ. Χάρη Πολίτη, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συλλόγου την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα, καθώς και γι’ αυτά που αφορούν την υγεία και την περίθαλψη.
Ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στον φοροδοτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού νόμου και την πρόσκρουση της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του Νόμου 4387 σε κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα κοινωνικά δικαιώματα.
Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι η προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, έχει οριστεί να εκδικασθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Απριλίου 2017 και για το εφάπαξ στις 8 Μαΐου 2017.
Οπως σημείωσε ο ίδιος, οι μειώσεις των συντάξεων και του εφάπαξ, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, είναι σημαντικές και προκαλούν περικοπές σε ποσοστό περίπου 30% στις συντάξεις και πολύ περισσότερο στο εφάπαξ από τις ήδη υφιστάμενες, με αποτέλεσμα η εργασία και ο κόπος των λειτουργών της υγείας να εξανεμίζονται από την εφαρμογή κακών πολιτικών.
Προχωρούν οι πληρωμές
Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ, έχουν οριστικοποιηθεί και οδεύουν για αποπληρωμή οι ιατρικές επισκέψεις και πράξεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2016.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι το 2012, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ και βάσει της πρόσφατης Νομοθετικής ρύθμισης, οφείλουν να αποπληρωθούν, μέχρι τέλος Ιουλίου 2017.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται, έπειτα από εισήγηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η έκδοση υπουργικής απόφασης για τις εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017 (την προηγούμενη τριετία είχαν γίνει μέσα Οκτωβρίου 2014), καθώς καθυστερεί η νομοθέτηση του ζητήματος αυτού παρότι έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο υπουργείο Υγείας εδώ και τρία χρόνια για τη σύγχρονη ιατρική νομοθεσία, (υπάρχει υπόσχεση ότι θα νομοθετηθεί σύντομα) και η οποία προβλέπει τετραετή θητεία για τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο.
Επίσης, καθυστερεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, της χορήγησης της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και του τίτλου της ειδικότητος, παρά την επιταγή του Νόμου 4025/2011. Ο Νόμος προβλέπει έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του Νόμου με όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιέχουν οι αρμοδιότητες, οι οποίες θα μεταφερθούν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (παράβολα, κ.λπ.). Ευθύνη για την καθυστέρηση έχουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αρμόδιος υπουργός. Από το υπουργείο Υγείας έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει δημιουργήσει την υποδομή (γραφεία, ηλεκτρονικό σύστημα, πρόσληψη υπαλλήλων) γι’ αυτήν τη διαδικασία. Ο Π.Ι.Σ. πιστεύει ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις θα λήξει το ζήτημα, προκειμένου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να είναι ο αρμόδιος για την έκδοση των αδειών άσκησης επαγγέλματος και του τίτλου της ειδικότητος των ιατρών. Ο,τι, δηλαδή, συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών για το περιεχόμενο της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 18ης Φεβρουαρίου 2017. Συζητήθηκε, επίσης, το μεγάλο θέμα της ιατρικής διαφήμισης που προσκρούει στις διατάξεις της ιατρικής δεοντολογίας και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία να γίνουν για μία ακόμη φορά όλες οι ενέργειες, οι οποίες θα σταματήσουν το απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο προσβάλλει και υποβαθμίζει την ιατρική λειτουργία και παραπλανεί ασθενείς, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία και περίθαλψη των πολιτών.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως σημειώνει, παρακολουθεί με ψυχραιμία και εγρήγορση όλα όσα διαλαμβάνονται στον χώρο της Υγείας, αλλά και στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα των ιατρών, κάνει συνεχώς τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και για μία ακόμη φορά ζητεί την ενότητα του ιατρικού χώρου για τη διασφάλιση της περίθαλψης του ελληνικού λαού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News