Στην προετοιμασία της κυβέρνησης να φέρει ένα μέρος των προληπτικών μέτρων που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς ψήφιση στη Βουλή αναφέρεται πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής». Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να ζητεί την πολιτική κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των δύσκολων αποφάσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή μέρος του πακέτου ΔΝΤ», ενώ η στροφή που μελετάται έχει ως στόχο «να καλυφθούν οι απαιτήσεις Σόιμπλε – Τόμσεν και να κλείσει η αξιολόγηση».
Τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων αναμένεται να επαναληφθούν και στην έκθεση του άρθρου 4, που θα συζητηθεί την Δευτέρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου με θέμα την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό περιβάλλον η κυβέρνηση εμφανίζεται να μελετά τις τελευταίες μέρες τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ ακόμη και στις 6.000 ευρώ, μέτρο που θα φέρει επιβαρύνσεις ως 700 ευρώ το χρόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να αντιπροτείνει η όποια μείωση των συντάξεων από το 2019 να προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο της παράτασης του δημοσιονομικού κόφτη, άρα να αποφεύγεται κάθε χρόνο που η Ελλάδα θα πιάνει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μετά από επιμονή της Γερμανίας το πλεόνασμα αναμένεται να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το 2018 (2019-2023) για να υποχωρήσει ενδεχομένως στο 3% για την πενταετία 2024-2028.
Γράφει συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του το «Βήμα της Κυριακής»:
Ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου φέρεται να δηλώνει στο «Βήμα» ότι μετά την αποστολή της λεπτομερούς πρότασης του υπουργού Οικονομικών, στο τελευταίο Eurogroup «συναντήσαμε τη μεγάλη διαφωνία όλων των θεσμών, όχι επί της ουσίας αλλά επειδή ήθελαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά το Eurogroup προβληματιστήκαμε αν μπορούμε να πάμε σε προληπτική νομοθέτηση τμήματος των μέτρων».
Το ίδιο στέλεχος διερωτάται «αν θα μπορέσει το Ταμείο να κάνει μια μεγάλη τούμπα και να δεχθεί τη μερική προληπτική νομοθέτηση. Αν δεν το κάνει, ξέρουμε ότι θα πάμε σε καινούργια εποχή, χωρίς το Ταμείο το οποίο θα υποκατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αυτό όμως απαιτεί νομοθέτηση από τα κοινοβούλια και έτσι χάνουμε χρόνο».
Αναφορικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημειώνει: «Ο Ευκλείδης προβληματίστηκε από διάφορα πράγματα. Αλλωστε έχει πολυετή συμμετοχή στην κομματική ζωή. Οταν στενεύει ο κύκλος, τελειώνει ο χρόνος και φτάνει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων, επικρατεί πανικός και επιχειρείται μετάθεση ευθυνών. Εκεί στριμώχνεται ο Ευκλείδης και ζητεί νομιμοποίηση και συμμετοχή στην πολιτική ευθύνη από την πλευρά του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News