Πώς οι ντομάτες θα ξαναβρούν τη χαμένη νοστιμιά τους
Ολοι έχει τύχει να βρεθούμε σε κάποια επαρχιακή πόλη ή σε κάποιο χωριό και να δοκιμάσουμε ντόπιες ντομάτες παθαίνοντας ένα μικρό σοκ με την γεύση τους και την διαφορά από αυτές που τρώμε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η συνήθως ανύπαρκτη ή αδιάφορη γεύση των ντοματών που ψωνίζουμε όχι μόνο από τα σούπερμαρκετ και τα μανάβικα αλλά ακόμη και από τις λαϊκές αγορές οφείλεται στους εμπόρους.
Με το πέρασμα των χρόνων, εδώ και μισό περίπου αιώνα, καλλιεργητές και έμποροι έχουν ασκήσει εξελικτικές πιέσεις στις ντομάτες για να γίνουν πιο μεγάλες και πιο ανθεκτικές, ώστε να αντέχουν περισσότερο κατά την μεταφορά τους αλλά κατά την παραμονή τους στα ράφια των καταστημάτων. Όμως το τίμημα γι’ αυτό ήταν να χαθεί ένα (μεγάλο) μέρος από την παλιά γεύση τους.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Κλέε του Ινστιτούτου Διατροφικών και Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «κλειδί» για να αποκαταστήσουν τη γεύση της ντομάτας.
Οι γενετικές αναλύσεις σε 398 ποικιλίες ντομάτας (αρχαίες και σύγχρονες) αποκάλυψαν ποια γονίδια είναι αναγκαία για να επανέλθει η πρωταρχική πλούσια γεύση της ντομάτας. Σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσιεύουν την ανακάλυψη τους στην επιθεώρηση Science μπορούν τώρα να ξεκινήσουν την προσπάθεια δημιουργίας μιας ντομάτας που θα έχει την παλιά καλή, ωραία γεύση της χωρίς να χάσει σε τίποτε από το έντονο χρώμα και την ανθεκτικότητα που έχουν οι νέες ποικιλίες.
Το περιοδικό New Scientist έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο για την νέα έρευνα στις ντομάτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News