523
Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Carlos Barria

Τραμπ προς Μέι: «Το Brexit θα είναι μια υπέροχη εξέλιξη για τη Βρετανία»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 21:00
Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Carlos Barria

Τραμπ προς Μέι: «Το Brexit θα είναι μια υπέροχη εξέλιξη για τη Βρετανία»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 21:00

Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφτασε στον Λευκό Οίκο για την πρώτη της συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο μετά την ορκωμοσία του και έγινε δεκτή από τον ίδιο, ενώ οι δυό τους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους στο Οβάλ Γραφείο.

2017-01-27T171058Z_1566776139_HT1ED1R1BPT4C_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRRITAIN
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται την Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Carlos Barria)

«Πιστεύω ότι το Brexit θα είναι μια υπέροχη εξέλιξη για τη χώρα σας», δήλωσε ο Τραμπ προς τη Μέι. «Θα αποκτήσετε τη δική σας ταυτότητα και θα μπορείτε να κλείνετε τις δικές σας εμπορικές συμφωνίες χωρίς την εποπτεία κανενός», συμπλήρωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα σπεύσουν να μιμηθούν το «έξυπνο» παράδειγμα της Βρετανίας.

Η Μέι από την πλευρά της δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις. Τόνισε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι στη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Μέι δήλωσε ότι ο Τραμπ «υποσχέθηκε ότι θα στηρίζει 100% το ΝΑΤΟ», μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε «παρωχημένο». Η ίδια πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

2017-01-27T183222Z_826056692_HT1ED1R1FHH5W_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRITAIN
Μέι και Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Carlos Barria)

Τέλος, δήλωσε ότι κατά τις επαφές τους συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του ISIS και ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Οπως τόνισε, ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό. Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η Μέι εκτίμησε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Σχολιάζοντας τη σχέση που εκτιμά ότι θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Μέι δήλωσε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί μαζί του», όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής, όπως επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

Η βρετανή πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ B’ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκλησή της.

Η Μέι είναι η πρώτη ηγέτης που υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...