515
Ξέρει κανείς πόσα, πότε και πώς θα πληρώσει; | Werner Krause @flickr

Γονατιστός, μπροστά στον λογιστή

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Ιανουαρίου 2017, 21:31
Ξέρει κανείς πόσα, πότε και πώς θα πληρώσει;
|Werner Krause @flickr

Γονατιστός, μπροστά στον λογιστή

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Ιανουαρίου 2017, 21:31

Νέα Κηφισιά. Η συγκέντρωση των εργαζομένων σε μία μικρομεσαία επιχείρηση είχε στο μέσον τον λογιστή της εταιρείας. Ολοι τους πληρώνονται με συγκινητική, για τις μέρες μας, συνέπεια, πλην όμως με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Ο λογιστής τους έδειξε τα έσοδα, τους μέτρησε τα έξοδα και τους ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να αυξήσει το ποσό που διαθέτει για τις αμοιβές του προσωπικού.

Ο λογιστής είχε απόλυτο δίκαιο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση καταγράφει ένα μικρό κέρδος ετησίως, καθώς είναι επιβαρυμένη με ένα δάνειο που πήρε, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Και το έθεσε στους εργαζόμενους ως εξής: «από τη στιγμή που τα οικονομικά μας δεν βελτιώνονται, τότε είτε θα επιβαρυνθείτε εσείς το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, είτε θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό του προσωπικού». Το δίλημμα έζησε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Οι ίδιοι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του. Και όταν μιλάς με τους λογιστές μπροστά σε ανοιχτά βιβλία, δεν έχεις το περιθώριο για μεγαλοστομίες και ανεδαφικές απαιτήσεις, ειδικά όταν γνωρίζεις από πρώτο χέρι τα οικονομικά του μαγαζιού.

Οι εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα. Για κάποιους αυτή είναι η βασική τους δουλειά και επιβαρύνονται με εισφορές στον ΟΑΕΕ. Για άλλους ήταν δεύτερη δουλειά, έχοντας εισφορές από άλλη απασχόληση. Τέλος πάντων, ήταν δεκαπέντε εργαζόμενοι που αντιπροσώπευαν τρεις-τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Όμως ο λογιστής δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε όλους. Όχι γιατί επρόκειτο για κακό λογιστή, αλλά επειδή και ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει το πώς θα λειτουργήσει ο νόμος. Πιθανότατα αυτό δεν το έχει καταλάβει κανείς.

Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει περίπτωση εργοδότη που να δέχεται την επιβάρυνση που προβλέπει ο νόμος για τα μπλοκάκια. Εδινε χίλια ευρώ μικτά; Χίλια σκοπεύει να δίνει. Αν δεν σου αρέσει η μείωση μισθού, τράβα στα δικαστήρια και χάσε τη δουλειά σου. Θα τη λουστείς, λοιπόν, τη μείωση ως εργαζόμενος. Και αν έχεις, λέει, μέχρι δύο εργοδότες, θα αντιμετωπίζεσαι ως μισθωτός και στο σύστημα θα φαίνεται η καταβολή των εισφορών από των εργοδότη σου. Αν, όμως, σου προκύψει και τρίτος εργοδότης μέσα στη χρονιά, τότε το σύστημα θα πρέπει να κάνει αναδιανομή του κόστους των εισφορών επειδή πια θα είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Κοινώς έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, θα βρεθείς να χρωστάς και λεφτά στο εργοδότη σου και θα πρέπει να βρείτε μεταξύ σας έναν νόμιμο τρόπο ώστε να κλείσετε τους λογαριασμούς σας. Ομοίως, μπορεί ο εργοδότης να σου χρωστάει λεφτά, αφού συχνά κόβεις την απόδειξη και περιμένεις, αλλά θα είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις εισφορές.

Υπάρχουν και άλλα στα οποία δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με σιγουριά: τι γίνεται αν έχεις δύο μισθούς από σταθερή απασχόληση και μπλοκάκι; Τι συμβαίνει αν έχεις ένα πλήρη μισθό και έναν μερικής απασχόλησης; Δύο μπλοκάκια και ένα μισθό; Μπορώ να σας αραδιάσω δεκάδες συνδυασμούς που κάνουν τους λογιστές να γονατίσουν. Θα ήταν όμως μάταιο. Διότι το σύστημα θα ισορροπήσει κάπου μεταξύ μαύρης εργασίας και απλήρωτων εισφορών. Και θα έχει πετάξει έξω εκείνον που κρατούσε το μπλοκάκι, παρά τα έξι κατοστάρικα του τέλους επιτηδεύματος, μήπως και του προκύψει κάτι έκτακτο, να μπαλώσει καμιά τρύπα. Τώρα του έμεινε μόνο το Τζόκερ. Και αρκετός θυμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...