554
Με τον οργασμό συμβαίνει μια έκρηξη ορμονών όπως οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που μας ανεβάζουν. Μετά πέφτουν απότομα με αποτέλεσμα μια ανεξήγητη θλίψη. | [Shutterstock]

Νιώθετε χάλια μετά το σεξ; Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Ιανουαρίου 2017, 15:58
Με τον οργασμό συμβαίνει μια έκρηξη ορμονών όπως οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που μας ανεβάζουν. Μετά πέφτουν απότομα με αποτέλεσμα μια ανεξήγητη θλίψη.
|[Shutterstock]

Νιώθετε χάλια μετά το σεξ; Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Ιανουαρίου 2017, 15:58

Ας μιλήσουμε για σεξ. Κατ’ αρχάς τι σας φέρνει στο μυαλό αυτή η λέξη; Χωρίς αμφιβολία μια σειρά από ερωτήματα του τύπου πότε, πού, πόσο συχνά, με ποιον / ποια συνέβη. Πράγματι τα τέσσερα Π είναι αυτά που παθιάζουν βασικά τον κόσμο όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που κάνει σεξ, και μάλιστα τόσο πολύ ώστε ξεχνάμε να μιλήσουμε για το πώς αισθανόμαστε μετά. Για τους ανθρώπους όμως που έχουν νιώσει μια ανεξήγητη θλίψη μετά την ερωτική πράξη, το σεξ μπορεί να είναι μια τρομακτική και εξίσου μοναχική εμπειρία.

Η «δυσφορία μετά τη συνουσία» ή η «λύπη μετά τη συνουσία» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συναισθηματική κατάσταση μετά την ερωτική πράξη που μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα, λύπη, ανησυχία, ταραχή ακόμη και επιθετικότητα, ή γενικά μελαγχολία. Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα για την κατάσταση αυτή είναι ότι συμβαίνει μετά από συναινετικό σεξ.

«Ακόμα και όταν ήμουν χωρίς μόνιμη σχέση, η κατάθλιψη μετά το σεξ έπαιρνε τη μορφή μιας διαφορετικής απόχρωσης του κενού. Και πάντα την απέδιδα στο φόβο της εγκατάλειψης», διηγείται μια Αγγλίδα,η Τζέριλιν, στην ιστοσελίδα Mic. «Άρχισα να αναρωτιέμαι αν είχε χαθεί κάτι από μένα κάθε φορά που έκανα σεξ, ακόμα και όταν μου άρεσε η ίδια η πράξη», λέει.

Δεν είναι όμως ασυνήθιστο να αισθάνεται κανείς λυπημένος μετά το σεξ και «δεν οφείλεται απαραίτητα σε τραύμα ή επειδή έχει μετανιώσει: δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι απαίσιο» δήλωσε στον βρετανικό Independent, η Ντενίζ Νόουλς, θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών και σύμβουλος σχέσεων που δουλεύει εθελοντικά στην οργάνωση Relate . Η βρετανή ειδικός εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έκρηξης ορμονών όπως οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που κατακλύζουν το σώμα: «Η συνουσία είναι μια πράξη εξαιρετικά μεγάλης οικειότητας και ο οργασμός απελευθερώνει πολλές ορμόνες που μας φέρνουν κοντά και μας κάνουν να αισθανόμαστε υπέροχα. Αυτές οι ορμόνες πέφτουν απότομα μετά την κορύφωση του οργασμού και καθώς δεν υπάρχει πια η εγγύτητα που τις προκάλεσε, μπορεί να ακολουθήσει ένα συναίσθημα θλίψης».

«Περνάς από την απόλυτη χαρά και την ευχαρίστηση στον αποχωρισμό, κάτι το οποίο με τον τρόπο του μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες, και σε ορισμένους άνδρες, κάποια λύπη. Αλλά είναι μια λειτουργία του οργανισμού η οποία συμβαίνει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σε πολλούς ανθρώπους. Συνήθως σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μια κατάσταση πολύ μεγάλης συναισθηματικής διέγερσης και μετά πέφτεις και βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά. Αυτό που συμβαίνει είναι φυσικό», λέει.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 (στην έρευνα συμμετείχαν 230 φοιτήτριες) αποκάλυψε ότι το 46% των γυναικών ανέφεραν ότι ένιωσαν τα συμπτώματα της δυσφορίας μετά τη συνουσία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ ένα ποσοστό 5,1% τα είχε βιώσει «μερικές φορές» μέσα στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμη ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αρνητικά συναισθήματα και την οικειότητα που υπάρχει σε στενές σχέσεις.

Τα ευρήματά τους συμφωνούν με μια παλιότερη μελέτη, του 2011, που διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των γυναικών αισθάνονται κατάθλιψη μετά την ερωτική πράξη ακόμη και όταν την περιγράφουν ως ικανοποιητική. Ωστόσο η Νόουλς τονίζει ότι αν τα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται τακτικά μετά το σεξ, αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό: «Αν νιώθετε αναστάτωση που δεν έχει σχέση μόνο με το φυσικό χωρισμό μετά το σεξ, θα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, που σχετίζεται μάλλον με τη σχέση και όχι με τη σεξουαλική πράξη», λέει. Τι κάνουμε τότε; Ζητάμε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο ή ψυχοθεραπευτή. Απλά πράγματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...