Βλέποντας τις εικόνες νομίζει κάποιος ότι βλέπει μπροστά του ένα μοντέρνο χώρο φαγητού και ανάπαυσης εργαζομένων σε κάποια εταιρεία στο Μανχάταν ή την Σίλικον Βάλεϊ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον νέο ερευνητικό σταθμό της Βραζιλίας στην Ανταρκτική
Τον Μάρτιο του 1903 έφτασαν στα νησιά South Orkney Islands της Ανταρκτικής τα 33 μέλη της Εθνικής Αποστολής Ανταρκτικής της Σκωτίας. Σε ένα από τα νησιά τα μέλη της αποστολής έχτισαν μια πέτρινη καλύβα η οποία ονομάστηκε Omond House και αποτέλεσε το πρώτο ανθρώπινο οίκημα στην παγωμένη ήπειρο. Σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ανταρκτικής υπάρχουν περίπου 100 ερευνητικοί σταθμοί που ανήκουν σε περίπου 20 χώρες οι οποίες αποφάσισαν να έχουν παρουσία στο πιο αφιλόξενο για τον άνθρωπο μέρος της Γης.
Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Βραζιλία, ο ερευνητικός σταθμός της οποίας όμως καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 2012. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διεξήγαγε ένα διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου σταθμού που θα βρίσκεται σε ένα μικρό νησί λίγο έξω από τις ακτές της Ανταρκτικής. Το διαγωνισμό κέρδισε η κινεζική εταιρεία CEIEC η οποία κατασκευάζει σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρεία της Βραζιλίας Estúdio 41 Arquitetura ένα ερευνητικό σταθμό διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC o σταθμός που ονομάζεται Comandante Ferraz, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2018. Ο σταθμός αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίσματα τοποθετημένα το ένα παράλληλα στο άλλο. Στο ένα κτίσμα θα βρίσκονται τα εργαστήρια και στο άλλο οι χώροι διαμονής των ερευνητών.
Οπως φαίνεται και από τις εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα οι δημιουργοί του σταθμού έφτιαξαν κάτι που θυμίζει περισσότερο μοντέρνο χώρο γραφείων σε κάποιο ουρανοξύστη παρά για μια βάση ερευνητών στην Ανταρκτική. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών που έχουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική προσπαθούν να ξεφύγουν από την λογική της εγκατάστασης κάποιων κοντέινερ ή μεγάλων καμπινών στις οποίες να εργάζονται και να ζούνε οι ερευνητές αλλά να δημιουργούν κτιριακές εγκαταστάσεις με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ αλλά και από νέας γενιάς ανθεκτικά στις τοπικές συνθήκες υλικά. Η Ινδία και η Νότιος Κορέα είναι δύο από τις χώρες με πολύ ιδιαίτερους αρχιτεκτονικά ερευνητικούς σταθμούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News