1293
Αθήνα, αρχές του 2017. Ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται τον Ασπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην Αθήνα. Τα όσα έκανε ο έλληνας υπ. Εξωτερικών στη Γενεύη βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κοτζιάς στο περιθώριο;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Ιανουαρίου 2017, 07:10
Αθήνα, αρχές του 2017. Ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται τον Ασπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην Αθήνα. Τα όσα έκανε ο έλληνας υπ. Εξωτερικών στη Γενεύη βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κοτζιάς στο περιθώριο;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Ιανουαρίου 2017, 07:10

Χωρίς να απαντά σε πληροφορίες του ξένου Τύπου ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος παραμερίζεται στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, και ότι στην Διάσκεψη της 23ης θα λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιό του επανέλαβε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Αθήνας – Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, και απλώς σημείωσε ότι ο Νίκος Κοτζιάς «υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση».

Η ευρωπαϊκή έκδοση του politico.eu, αναφέρει ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δυσαρέστησε, όχι μόνο την Λευκωσία και την Αγκυρα με την αυθαίρετη κίνησή του να προκαταλάβει μη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, αλλά τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος στην πρώτη του δημόσια μεγάλη παρέμβαση, έδωσε πλήρη στήριξη σε Αναστασιάδη – Ακιντζί για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, και προσφέρθηκε να συνδράμει και ο ίδιος ώστε να ξεπεραστεί και το θέμα των εγγυήσεων.

Οταν ο Γκουτέρες έμαθε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη δεν συνεχίζονται επειδή, όπως μετέδωσαν και ξένοι δημοσιογράφοι, ο Κοτζιάς έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, αρχικά με τεχνικές επιτροπές και ακολούθως με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών, έδειξε έκπληκτος και εξέφρασε δυσφορία. Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη δηλώνουν ότι ο νέος γενικός γραμματέας «εξεπλάγη δυσάρεστα» όταν πληροφορήθηκε ότι ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε για τη μετάθεση της έναρξης συζήτησης ότι «είναι κουρασμένος από τα συνεχή ταξίδια και θέλει λίγο χρόνο να προετοιμαστεί».

Η Διάσκεψη της Γενεύης, γράφει η Σάρα Στεφανίνι στο politico, υποτίθεται πως ήταν συμφωνημένο «να τρέξει για τουλάχιστον δύο μέρες ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους διαπραγματευτές να σκαλίσουν βαθιά μέσα στα εκκρεμή ζητήματα ώστε να ακολουθήσει κατόπιν διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής ώστε να κλείσει η συμφωνία».

Αυτό δεν έγινε, και ο βασικός φταίχτης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται, φέρεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ο οποίος όντως επικαλέστηκε λόγους κούρασής του από συνεχόμενα ταξίδια, αλλά και επιθυμία να γυρίσει στην Αθήνα για να προετοιμαστεί καλύτερα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης για εγγυήσεις και ασφάλεια.

Αυτό, κατά το politico εκνεύρισε τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ ο τούρκος ομόλογός του Μεβλουτ Τσαβούσογλου, «κράτησε την ψυχραιμία του», και φέρεται απλώς να απάντησε σκωπτικά με το γνωστό πια «αν ο Κοτζιάς είναι κουρασμένος από τα ταξίδια και θέλει να χρόνο να προετοιμαστεί, έχουμε και εμείς σοβαρές δουλειές, όπως η διαχείριση της κατάστασης στην Συρία, και εκείνης της συνταγματικής μεταρρύθμισης».

Από δημοσιογραφική πηγή κοντά στην βρετανική αντιπροσωπεία, το Protagon πληροφορήθηκε ότι και οι Βρετανοί παραξενεύτηκαν και δυσανασχέτησαν με την κίνηση Κοτζιά. Έμπειρος διπλωμάτης, μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος που «ενώ εμείς και οι Τούρκοι, ως εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε πανέτοιμοι για αυτήν την συζήτηση εδώ και μήνες, πως γίνεται ο κύριος Κοτζιάς να μην είναι και να λέει ότι θέλει χρόνο για να συζητήσει με τους δικούς του στην Αθήνα το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει;».

«Oλοι είχαμε πολύ καιρό, να μην πω και χρόνια ολόκληρα, να προετοιμαστούμε για μία τέτοια διάσκεψη των Εγγυητριών Δυνάμεων», είπε με βρετανικό φλέγμα διπλωμάτης του Φόρειν Όφις.

Στη Γενεύη, και ενώ δεν είχε καν τεθεί ακόμα στο τραπέζι το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων, γράφει το politico, ο Κοτζιάς σε μία αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου, χωρίς κάν να ενημερώσει την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, χρησιμοποίησε, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να μιλήσει για άμεση έναρξη αποχώρησης των 30.000 τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, και ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν ξανά στις 23 του μηνός, «ημερομηνία στην οποία τα μετέχοντα στη Διάσκεψη μέρη δεν είχαν συμφωνήσει».

Η νεώτερη πληροφόρηση τώρα, και παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να μπαλώσει τη ζημιά, είναι ότι ο κ. Κοτζιάς ενδέχεται να μην επανέλθει στην διαπραγμάτευση, όχι επειδή θα τεθεί στο περιθώριο από τον Τσίπρα, όπως γράφεται – αυτό δεν προκύπτει πουθενά από το ρεπορτάζ μας – αλλά επειδή υπερισχύει επί του παρόντος το σενάριο να ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης από τα τεχνικά-διπλωματικά κλιμάκια, μία Διάσκεψη Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, και όχι υπουργών Εξωτερικών.

Ήδη η Άγκυρα έχει αφήσει να φανεί ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, που ούτε ή άλλως είναι το alter ego του Ερντογάν, ενώ από κύκλους κοντά στο Μαξίμου μαθαίνουμε ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος»

Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, της Διάσκεψης σε ανώτερο επίπεδο και όχι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όπως έσπευσε να προαναγγείλει ο Κοτζιάς την Πέμπτη στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αφ εαυτού θα μείνει στην άκρη.

Τσίπρας και Αναστασιάδης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κάνει σημαντική διπλωματική δουλειά στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, και με σημαντικές επαφές με τους θεσμούς της ΕΕ, όπου χαίρει εκτίμησης μεγάλης.

Η Λευκωσία προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα και να μην επιτρέψει «σε τίποτα και σε κανέναν», όπως δήλωσε στο Protagon, πηγή του Προεδρικού, να θέσει σε κίνδυνο μια προσπάθεια «που με τόσο κόπο γίνεται εδώ και περίπου δύο χρόνια». Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι, ενώ υπάρχει συγκρατημένη μεν, αλλά και γνήσια αισιοδοξία πως μπορεί η Τουρκία να πειστεί να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις ακόμα και στο δύσκολο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων της, «θα είναι ολέθριο για την ελληνοκυπριακή πλευρά εάν οι συνομιλίες ναυαγήσουν από δικά μας λάθη τακτικής και ασυνεννοησίας».

Σε δελτίο Τύπου από το Μαξίμου το Σάββατο, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία Τσίπρας και Αναστασιάδης «επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες». Συμφώνησαν, λέει, στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα δυναμική των συνομιλιών, και καταλήγει με την θέση του τελικού στόχου, που είναι «μία επανενωμένη Κύπρος χωρίς κατοχικούς στρατούς, εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού».

Η Λευκωσία γνωρίζει ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί εξ ολοκλήρου «εδώ και τώρα», αλλά πιστεύει πως μπορεί με σκληρή διαπραγμάτευση να γίνει μια σοβαρή αρχή και να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η Αθήνα, αυτό δεν το γνωρίζει. Και όπως εκτιμάται από έγκυρους πολιτικούς παρατηρητές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «δεν θέλει να το γνωρίζει».

Ο Κοτζιάς βλέπει «δάκτυλο» των Τούρκων

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του politico, αλλά και όλα όσα έχουν την ίδια περίπου εικόνα για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι όλοι αυτοί «είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων» και επομένως «λογικό είναι να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους».

Ασχέτως εάν η δήλώση αυτή, από έλληνα υπουργό Εξωτερικών εν μέσω της πιο κρίσιμης ίσως φάσης της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, από μόνη της δημιουργεί ένα «πολεμικό κλίμα» ή ένα κλίμα όξυνσης, που δεν το χρειάζονται εκείνοι που έχουν δώσει τη ψυχή τους, χρόνια τώρα για τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Κοτζιάς, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ελλάδος, και όχι δική του, ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους». Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει αυτήν την θέση ως στόχο. Ομως ο έλληνας υπουργός, στην μεθοδολογία του, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι και ο αυθορμητισμός, αγνοεί ότι για όλα υπάρχει κατάλληλος χρόνος και τρόπος για να ειπωθούν. Ο δικός του τρόπος, σαφέστατα δημιούργησε πρόβλημα.

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα», και ότι δεν διέκοψε η Αθήνα την διαπραγμάτευση στη Γενεύη, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» είπε.

«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...