327
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα | Nikos Libertas / SOOC

Αναστασιάδης: «Ενα ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται εγγυητές και στρατεύματα»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 21:16
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα
|Nikos Libertas / SOOC

Αναστασιάδης: «Ενα ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται εγγυητές και στρατεύματα»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 21:16

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από τη Δευτέρα -και ουσιαστικά από το βράδυ της Κυριακής- οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν ήδη φτάσει στην Ελβετία για ακόμη έναν γύρο επαφών.

Παραταύτα, στην Ελβετία δεν θα προσέλθουν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Σήμερα Κυριακή, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή κατά την πτήση από την Κύπρο προς την Ελβετία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη»,

Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς. Είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Οταν κλήθηκε να δώσει την εκτίμηση του για το τι θα σημαίνει για το Κυπριακό αν δεν μεταβεί στη Γενεύη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η ουσία είναι να υπάρχει βούληση από πλευράς Τουρκίας και όποιος θέλει ας την εκφράσει».

Σημειώνεται ότι μαζί με τον κ. Αναστασιάδη ταξίδεψαν, εκτός από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έφτασε στη Γενεύη το απόγευμα της Κυριακής με κάποια καθυστέρηση λόγω της κακοκαιρίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Γενεύη για να κάνει το παν με στάση ευθύνης, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη υπερβολής του τύπου “όλα θα γίνουν”. Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...