Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θεωρηθεί πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, έπειτα από την καταστολή του πραξικοπήματος τον προηγούμενο Ιούλιο.
Πέντε μήνες αργότερα, η χώρα του βρίσκεται ουσιαστικά πλέον σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να διαμορφώνουν μία μακάβρια πραγματικότητα: συμπεριλαμβανομένων των 39 νεκρών της Πρωτοχρονιάς στο κοσμοπολίτικο κλαμπ Reina, τα θύματα της ισλαμικής και κουρδικής τρομοκρατίας για το 2016 ανέρχονται σε 180.
Η ανάληψη της ευθύνης για την τελευταία επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί, σύμφωνα με την ανταπόκριση της γερμανικής Zeit με κήρυξη πολέμου των τζιχαντιστών κατά της Τουρκίας.
Ο συμβολισμός του τελευταίου στόχου είναι προφανής: πρόκειται για ό,τι πιο «δυτικό» υπάρχει στην σημερινή Τουρκία. Όμως το Ισλαμικό κράτος θεωρεί την Τουρκία «προστάτιδα του Σταυρού»…
Κατά τους New York Times οι δραματικές αυτές εξελίξεις αποκαλύπτουν το βαθύ ρήγμα στην τουρκική κοινωνία, μεταξύ της κοσμικής και της θεοκρατικής θεώρησης, των αντίστοιχων προτύπων και τρόπων ζωής
Και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η ρητορική του μίσους στην προκήρυξη του Ισλαμικού Κράτους και έρχεται ως συνέχεια μίας φορτισμένης δημόσιας συζήτησης που είχε προηγηθεί την εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά. Η ισλαμιστική εφημερίδα Milli Gazete κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Τελευταία Προεδοποίηση: Μην εορτάσετε την Πρωτοχρονιά!». Ενώ η φιλοκυβερνητική Yeni Akit είχε στο πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφική αντίθεση: από την μία πλευρά θαμώνες κάποιου πάρτι στο τσακίρ κέφι, από την άλλη, μία κατεστραμμένη πόλη στην Συρία. Και τίτλος: «Κάτω ο πολιτισμός σας!».
Στην διχασμένη αυτή κοινωνία είναι σαφές – κατά τις εκτιμήσεις γερμανών αναλυτών – ότι ποντάρει πλέον το Ισλαμικό Κράτος. Επιδίωξη είναι προφανώς να βαθύνει το ρήγμα στην Τουρκία, με κατάληξη άγνωστη: Οι κοσμικοί κατά των συντηρητικών ισλαμιστών, οι Κούρδοι κατά του κράτους.
Αυτό φαίνεται πως το αντιλήφθηκε ο Ερντογάν – έστω και αν είναι πλέον αργά, έπειτα από τόσο αίμα. Οπως είπε απευθυνόμενος στους πολίτες «οι Τούρκοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία»… Μοιάζει πλέον με έκφραση απόγνωσης.
Οσο το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας όμως θα εντείνεται, το μεγάλο ερώτημα θα είναι: πώς θα αντιδρά ο Ερντογάν προς το εξωτερικό, καθώς θεωρείται από τους περισσότερους βέβαιο ότι θα παίξει κάθε εθνικιστικό χαρτί που έχει στην διάθεσή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, έως ένα σημείο οι εξελίξεις αφορούν και την Ελλάδα. Σε μία περίοδο που οι συνομιλίες για το Κυπριακό φθάνουν σε οριακό σημείο, πόση αισιοδοξία μπορεί να υπάρξει για μία ενδεχόμενη διαλλακτικότητα του Ερντογάν;
Κατά τις εκτιμήσεις και εγχώριων αναλυτών, το «να μείνουν οι Τούρκοι ενωμένοι», θα σημάνει πως η εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν θα χτυπήσει κόκκινο. Με αυτές τις συνθήκες, μία λύση του Κυπριακού μοιάζει δυσκολότερη από ποτέ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News