Πώς έχουμε εμείς τον πατσά; Που μετά από ένα γερό ξενύχτι και επαναληπτικά ποτάκια τον ζητάς για να ηρεμήσει το στομάχι και να χορτάσεις; Ε, κάπως έτσι έχουν οι Γάλλοι την κρεμμυδόσουπα. Του λόγου μου τον πατσά δεν τον πολυορέγομαι, όσα ποτά κι αν έχουν προηγηθεί θα προτιμήσω ένα γενναίο σάντουις, δυο σουβλάκια με τα όλα τους, μια κρέπα και μια… δεύτερη κρέπα.
Μα είχα την τύχη προ διετίας να περάσω Χριστούγεννα με κάτι από Παρίσι, καθώς μια καλή μας φίλη Γαλλίδα γιόρτασε μαζί μας, εν Αθήναις, αλλά μας έδειξε κάμποσα γαλλικά χριστουγεννιάτικα κόλπα. Για καλή μας τύχη είναι και πρώτης τάξης μαγείρισσα! Είχε, λοιπόν, προβλέψει το μεθύσι της Πρωτοχρονιάς και ετοίμασε στη βαριά, μαντεμένια κατσαρόλα κρεμμυδόσουπα από νωρίς το απόγευμα. Χορταστική, αναζωογονητική, σωστό βάλσαμο!
Κάμποσο καιρό μετά εξασφάλισα τη συνταγή:
-2-3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-3 κ.σ. βούτυρο
-2 κ.γλ. αλεύρι
-1 λίτρο νερό
-μισό καρβέλι ψωμί κομμένο σε φέτες
-κάμποση γραβιέρα τριμμένη
-αλάτι και πιπέρι
Διαλέγω μια βαριά και άνετη κατσαρόλα, όπου ζεσταίνω το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνω να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν.
Συνεχίζω το μαγείρεμά τους μέχρι να πάρουν χαλκοκόκκινο χρώμα, χωρίς όμως να δυναμώσω τη φωτιά γιατί θα μαυρίσουν. Περιχύνω με ένα ποτήρι νερό και αφήνω να σιγοβράσουν τουλάχιστον για μισή ώρα. Προσθέτω ένα ποτήρι ακόμα και αφήνω να βράσει για 20 ακόμα λεπτά, μέχρι να δω ότι χυλώνει.
Οσο βράζει η σούπα, σε καυτό γκριλ ψήνω τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο πλευρές. Μοιράζω τη σούπα σε 4 μπωλ που να μπαίνουν στον φούρνο και σε καθενός την επιφάνεια βάζω από τρεις ψημένες φέτες ψωμιού. Πασπαλίζω με άφθονο τυρί φροντίζοντας να πέσει και κάμποσο μέσα στον ζωμό.
Βάζω τα μπολ κάτω από το καυτό γκριλ μέχρι το τυρί να λιώσει εντελώς. Μα τι κρούστα είναι αυτή!
Υ.Γ.: Για μεθυσμένους και… αναστατωμένα στομάχια καλό είναι το τυρί να μένει κατά μέρος. Ζεστή σούπα και ψημένο ψωμί είναι υπεραρκετά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News