Με ένα δίλεπτο βιντεάκι της, σε απευθείας μετάδοση στο Facebook, η Ανα Ιβάνοβιτς κέρασε πίκρα τον ανδρικό πληθυσμό του τένις. Μόλις στα 29 της, η καλλονή των courts αποχωρεί από τη δράση, ταλαιπωρημένη από αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Η νιόπαντρη κυρία Σβαϊνστάιγκερ -του Μπάστιαν βεβαίως, βεβαίως- αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σκληρή ζωή του πρωταθλητισμού, και να αφοσιωθεί στον σύζυγο και στις επιχειρήσεις της. Προς μεγάλη απογοήτευση των πολυάριθμων θαυμαστών της, μεταξύ των οποίων και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξομολογηθεί δημοσίως τον… έρωτά του για «την πιο όμορφη γυναίκα του Κόσμου». Οι φίλοι του σπορ την ανέδειξαν -το 2015- στην «πιο σέξι τενίστρια» (η Μαρία Σαράποβα είχε έρθει δεύτερη). Τα life-style περιοδικά την τίμησαν με εκατοντάδες εξώφυλλα. Οι χορηγοί γέμισαν γενναιόδωρα τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που υπέγραψε. Η αλήθεια είναι, ότι η σέρβα αθλήτρια κέρδισε πολύ περισσότερα με τα 184 εντυπωσιακά της εκατοστά, παρά με τη ρακέτα της.
Στην καλύτερη χρονιά της, το 2008, κατέκτησε το μοναδικό της Γκραν Σλαμ, στο Ρολάν Γκαρός. Δύο ημέρες μετά, στις 9 Ιουνίου, ανέβηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκτοτε, όμως, «έλαμψε» μόνο το 2014, πετυχαίνοντας 58 νίκες. Εφέτος νίκησε σε 15 από τους 31 αγώνες της (ο τελευταίος ήταν τον Αύγουστο, στο US Open) και χθες (28 Δεκεμβρίου), έπειτα από τέσσερις μήνες απουσίας από τα courts, ανακοίνωσε το τέλος -από τη θέση Nο 63 του γυναικείου τένις- μιας καριέρας που δεν τη λες συγκλονιστική. Αλλά, «δεν ήταν και τόσο άσχημα για ένα κορίτσι από τη Σερβία», όπως η ίδια υπογράμμισε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της.
Πράγματι. Τα 245 εκατομμύρια δολάρια που -εκτιμάται οτι- κέρδισε από το τένις, είναι μια καλή παρηγοριά για όλα όσα δεν κατάφερε. Σύμφωνα με το περιοδικό People With Money, από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον περασμένο μήνα, η Ιβάνοβιτς ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια του τένις με συνολικά έσοδα 82 εκατ. δολαρίων. Παρά τις «φτωχές» επιδόσεις της στα courts, η πανέμορφη Ανα κατάφερε να εξαργυρώσει την εικόνα της καλύτερα από κάθε άλλη συνάδελφό της.
Η Ιβάνοβιτς αποχωρεί πάμπλουτη, επειδή -εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση- διαθέτει και μυαλό. Επένδυσε τα χρήματά της σε μετοχές και ακίνητα, ενώ διαπρέπει και στο γήπεδο των επιχειρήσεων: άνοιξε την αλυσίδα εστιατορίων «Fat Ivanovic Burger», στο Βελιγράδι, αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα «Belgrade Angels», λανσάρησε τη δική της βότκα με την επωνυμία «Pure Wonderivanovic – Serbia», και δραστηριοποιείται στην παιδική αγορά με το άρωμα «With Love from Ana» και τη σειρά ρούχων «Ana Ivanovic Seduction».
Στις επιχειρήσεις βλέπει το μέλλον της, όπως εξήγησε η ίδια στο βιντεάκι της: «Θα είμαι πρέσβειρα του αθλήματος, θα συνεχίσω στον επιχειρηματικό χώρο, θα ασχοληθώ με τη μόδα, την αισθητική και άλλα. Θα έχω, επίσης, περισσότερο χρόνο για τις φιλανθρωπικές μου δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς μου στην UNICEF». Αυτό που δεν είπε, είναι ότι θέλει να επενδύσει και στον γάμο της. Με τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ παντρεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο στη Βενετία, ακολουθώντας τη μόδα των σελέμπριτις που είχε εγκαινιάσει το ζεύγος Κλούνεϊ, με κουμπάρους τον πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, και τον συμπαίκτη του Μπάστιαν στην εθνική ομάδα της Γερμανίας, Τόμας Μίλερ.
Οι ερωτικές περιπέτειες της Ανας -με τον πρώην τενίστα Μαρκ Στιλιτάνο, τον επίσης τενίστα Φερνάντο Βερδάσκο και τον αυστραλό γκόλφερ Ανταμ Σκοτ, με τον οποίο έκανε σχέση δύο φορές- δεν απασχόλησαν τα media όσο θα περίμενε κανείς. Αλλά, η γνωριμία της με τον Σβαϊνστάιγκερ ξεσήκωσε την Bild και άλλα λαϊκά έντυπα που, επί εβδομάδες, έγραφαν για σκάνδαλο. Το 2014 η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία του διάσημου ποδοσφαιριστή να περπατάει χέρι χέρι με την Ανα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, «υπενθυμίζοντας» στους αναγνώστες ότι ο Σβαϊνστάιγκερ είναι ζευγάρι, από το 2007, με την πασίγνωστη περσόνα της σόου-μπιζ, Σάρα Μπράντνερ. Ευτυχώς γι’ αυτήν, η Ιβάνοβιτς ζούσε -τότε- στην ήσυχη Βασιλεία. Ετσι, «την πλήρωσε» κυρίως ο Μπάστιαν.
Τώρα θέλουν ένα παιδί, που θα προσπαθήσουν να το κρατήσουν μακριά από το τένις. Το «γιατί» το εξήγησε η Ανα σε συνέντευξή της στις αρχές Δεκεμβρίου: «Η ζωή στο τένις είναι σκληρή, χωρίς όμορφα παιδικά χρόνια». Σωστά, όμως -στη δική της περίπτωση-, ήταν ο πόλεμος που την τραυμάτισε, όχι ο πρωταθλητισμός.
Οταν ήταν πέντε ετών, στο Βελιγράδι όπου γεννήθηκε (στις 6 Νοεμβρίου 1987), είδε στην τηλεόραση έναν αγώνα της – επίσης Γιουγκοσλάβας – Μόνικα Σέλες. Αμέσως κατάλαβε ότι ήθελε να γίνει κι εκείνη μια επιτυχημένη τενίστρια. Απομνημόνευσε τον αριθμό τηλεφώνου ενός κοντινού Tennis Club, που είδε σε διαφήμιση, και ζήτησε από τη δικηγόρο μητέρα της και τον ελεύθερο επαγγελματία πατέρα της να την γράψουν στο κλαμπ. Το έκαναν. Αλλά, το 1999 -όταν η Ανα ήταν 12- άρχισε η φρίκη του πολέμου.
Τα παιδιά έκαναν προπόνηση στις 6 το πρωί, που σταματούσαν οι βομβαρδισμοί, μέχρι να ακουστούν ξανά οι σειρήνες και να τρέξουν να κρυφτούν. Λίγο καιρό μετά, οι βόμβες κατέστρεψαν όλα τα γήπεδα τένις που υπήρχαν στην περιοχή, και η Ανα συνέχισε να προπονείται σε ένα ρημαγμένο κολυμβητήριο, καταφέρνοντας να εξελιχθεί σε αθλήτρια υψηλού επιπέδου, παρά τον τρόμο και τις αντιξοότητες που έζησε. Μάλιστα, δεν παράτησε το σχολείο και κατάφερε να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Οπως λέει, το τένις ήταν η διέξοδός της. Το τένις και η Ελλάδα, την οποία η οικογένεια Ιβάνοβιτς επισκεπτόταν τα καλοκαίρια.
Κρίνοντας την καριέρα της υπό το πρίσμα αυτών των δυσκολιών, η Ανα μάλλον έχει δίκιο: «δεν ήταν και τόσο άσχημα για ένα κορίτσι από τη Σερβία». Αλλά, μια ματιά στα social media δείχνει οτι -έτσι κι αλλιώς- οι φίλαθλοι δεν τη θαύμαζαν για τις νίκες της. Και, σίγουρα, δεν θα τη θυμούνται γι’ αυτές…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News