710
Η χορωδία «Αλεξαντρόφ» του Κόκκινου Στρατού σε εκδήλωση στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο | REUTERS/Stringer/File Photo

Η θρυλική χορωδία του Κόκκινου Στρατού σίγησε στη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2016, 17:18
Η χορωδία «Αλεξαντρόφ» του Κόκκινου Στρατού σε εκδήλωση στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο
|REUTERS/Stringer/File Photo

Η θρυλική χορωδία του Κόκκινου Στρατού σίγησε στη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2016, 17:18

Είναι μια τραγωδία μέσα στην τραγωδία. Μια θρυλική χορωδία, που δημιούργησε το σάουντρακ ορισμένων από τις ιστορικότερες (πολεμικές) στιγμές του 20ου αιώνα, σίγησε για πάντα. Χάθηκε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας όπου συνετρίβη το Τουπόλεφ των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανήμερα Χριστούγεννα…

Η αρμάδα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μαζί με ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και δύτες ερευνούσαν επί ώρες τη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Τουπόλεφ, ωστόσο η ανακοίνωση της Μόσχας πως δεν υπάρχουν επιζώντες δεν άφηνε ελπίδες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συντετριμένος διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του δυστυχήματος, η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, αλλά τι να το κάνεις… Το «τάγμα που τραγουδάει» χάθηκε για πάντα.

Στη μοιραία πτήση επέβαιναν 64 μέλη της θρυλικής χορωδίας «Αλεξαντρόφ» του Κόκκινου Στρατού – σήμα κατατεθέν της ιστορίας της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν εκείνοι που εμψύχωσαν τους σοβιετικούς φαντάρους στην ηρωική αντίσταση και προέλασή τους απέναντι στη Βέρμαχτ του Χίτλερ στις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πλέον μόνο τρία μέλη της βρίσκονται εν ζωή.

Προορισμός των ρώσων χορωδών ήταν μια αεροπορική βάση στη Συρία, όπου θα συμμετείχαν σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο επικεφαλής της xορωδίας Βαλέρι Χαλίλοφ.

Η υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ολγα Γκολόντες χαρακτήρισε τον χαμό του Χαλίλοφ «ανεπανόρθωτη απώλεια», καθώς ως διευθυντής της ορχήστρας και συνθέτης συνεισέφερε σημαντικά στον σύγχρονο πολιτισμό, όπως σημείωσε η ίδια.

«Πρόκειται για τεράστια αδικία» σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου. «Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας», υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Ria-Novosti.

«Πήγαιναν στη Συρία για καλό σκοπό, σε μια αποστολή ειρήνης. Αδυνατούμε να δεχτούμε αυτήν την απώλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η αποκλειστικά ανδρική Χορωδία ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού». Είχε ιδρυθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας ενώ 11 χρόνια μετά το υπουργείο Εσωτερικών θα ίδρυε τη χορωδία MVD που λειτούργησε συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά: ποια ήταν η αγαπημένη χορωδία του Ιωσήφ Στάλιν;

Για τον ρωσικό λαό αυτή η ερώτηση είχε μόνο μία απάντηση: ήταν το μουσικό σύνολο του Αλεξάνταρ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ. Σε αυτό το σύνολο μετείχαν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ενώ το ρεπερτόριό της αποτελούνταν από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.

2016-12-25T124711Z_1022606436_LR1ECCP0ZICWV_RTRMADP_3_RUSSIA-AIRPLANE
Ρώσοι αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των χορωδών που χάθηκαν (REUTERS/Sergei Karpukhin)

Το «τάγμα που τραγουδάει», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, προσφέρει εδώ και δεκαετίες ψυχαγωγία σε στρατιωτικούς αλλά και άλλου είδους ακροατήρια σε κάθε γωνιά της Γης.

Εδωσαν εκαντοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησαν δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα σε ρωσικές γιορτές και επετείους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα μέλη της ταξίδευαν αδιάκοπα, καθώς έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία. Ο ρόλος τους ως εμψυχωτές σε μια μάχη μέχρις εσχάτων του σοβιετικού λαού απέναντι στις δυνάμεις του Χίτλερ υπήρξε καθοριστικός.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε εθνικό πένθος. Και είναι λογικό. Ενα σύμβολο της Ρωσίας χάθηκε.

Μέσα σε όλα βέβαια υπήρξαν και μερικές συγκλονιστικές επί μέρους ιστορίες. Ο σολίστ της χορωδίας γλίτωσε από την τραγωδία. Ο Βαντίμ Ανανίεφ δεν ταξίδεψε με το μοιραίο αεροπλάνο επειδή αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι του για να βοηθήσει τη γυναίκα του, που μόλις έφερε στον κόσμο το γιο τους.

«Οι συνάδελφοί μου κι οι φίλοι μου ήταν σ’ αυτή την πτήση, ολόκληρη η χορωδία, κάπου 50 άτομα, μουσικοί που παίζουν μπαγιάν και μπαλαλάικα. Ηταν να δώσουν μόνον μια συναυλία και να επιστρέψουν. Δεν ξέρω τι να πω. Εγώ δεν πήγα λόγω οικογενειακής υπόθεσης. Μόλις ήρθε στον κόσμο ο γιος μου, είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας κι έμεινα στο σπίτι για να βοηθήσω τη γυναίκα μου» είπε…

Ενας εκ των δημοσιογράφων του ρώσικου NTV που επέβαινε στην πτήση, έβγαλε φωτογραφία το αεροπλάνο πριν από την απογείωση στη Μόσχα και την ανήρτησε στο διαδίκτυο, γράφοντας πως ξεκινά το ταξίδι για την Λαττάκεια. Ενα ταξίδι που δεν τελείωσε ποτέ…

toupolef

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...