Ωρα μηδέν για τον ΔΟΛ – σε απεργία οι εργαζόμενοι
Η προκήρυξη απεργίας στον ΔΟΛ, με ισχύ κατ’ αρχάς για ένα 24ωρο –από τις 7 μ.μ. της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου ως τις 7 μ.μ. της Τρίτης– ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα μελαγχολικό έπος. Ο Οργανισμός συνόδευσε, παρακολούθησε, κατέγραψε και σε ορισμένες στιγμές διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 96 χρόνια. Αυτό το βάρος της ιστορικής ευθύνης κρατούσε ως τώρα τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στις επάλξεις, μολονότι η διοίκηση, επικαλούμενη χρόνια οικονομική στενότητα, μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και εσχάτως δεσμεύσεις λογαριασμών από τις πιστώτριες τράπεζες, έφθασε να τους οφείλει μισθούς τεσσάρων και πέντε μηνών. Ολα όμως έχουν ένα όριο.
Η απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η ΕΣΠΗΤ, η ΠΕΛ και η ΕΤΕΡ, σημαίνει κατ’ αρχάς ότι αύριο, Τρίτη, δεν θα κυκλοφορήσουν τα «ΝΕΑ» και είναι αμφίβολο αν θα τυπωθούν οι εκδόσεις των Χριστουγέννων, «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και «Το Βήμα της Κυριακής». Παράλληλα ο BHMA FM 99,5 δεν εκπέμπει ειδησεογραφικό πρόγραμμα και οι ιστότοποι του ΔΟΛ δεν ενημερώνουν την ύλη τους. Οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων και των δεδουλευμένων που χρονολογούνται από τον Αύγουστο.
Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, μια τέτοια αναστολή των εκδόσεων αποτελεί ένα τραύμα που δύσκολα επουλώνεται. Αλλωστε η ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση της Δευτέρας από διοικητικά στελέχη ήταν ότι η διοίκηση του Ομίλου «είναι σε αποδρομή» και την πρωτοβουλία σύντομα θα την έχουν οι πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2015, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΔΟΛ ανέρχονταν κατά τις 31 Δεκ. 2015 στα 184,28 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες στα 50,24 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του τρέχοντος έτους λήγει δόση ύψους 2 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό δάνειο του ΔΟΛ και δύσκολα θα καταστεί δυνατή η εξόφλησή της. Αρα αν δεν αλλάξει κάτι, θα εκπέσει όλο το δάνειο και η επιχείρηση από την Πρωτοχρονιά του 2017 θα φύγει από τα χέρια του Σταύρου Ψυχάρη και θα περάσει στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών.
Τι θα πράξουν οι τράπεζες; Θα έχουν στα χέρια τους μια εταιρεία με τεράστια χρέη και τεράστια ιστορία. Το «Ελεύθερον Βήμα» πρωτοκυκλοφόρησε στις 6 Φεβρουαρίου 1922 από τον ιδρυτή του ομίλου Δημήτριο Λαμπράκη. Ηταν μια προσπάθεια να υπάρξει μια βενιζελική και πρωτοποριακή εφημερίδα και τέτοια ήταν. Ακολούθησαν τα «ΝΕΑ» τον Μάιο του 1931. Και πολλά άλλα ιστορικά έντυπα, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ο «Ταχυδρόμος», το εμβληματικό «Βήμα της Κυριακής». Τώρα όλα αυτά μπαίνουν σε μια μια φάση δραματικού μετεωρισμού. Δυστυχώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News