To Foglio για τις πιο παράδοξες επιστημονικές έρευνες / Η Deutsche Welle για τις εκκαθαρίσεις των τούρκων αξιωματικών στο ΝΑΤΟ / Το Scientific American για τα μυστικά που κρύβει το υπέδαφος μιας παγωμένης ηπείρου / Και η Monde…
  • Il Foglio (έντυπη έκδοση)

    Αρέσει το ελληνικό γιαούρτι επειδή είναι «ρατσιστικό»;

    Είναι ο λογαριασμός στο Twitter που ξετρελαίνει τον κόσμο της έρευνας. Γιατί; Επειδή, εξηγεί η εφημερίδα Il Foglio, συγκεντρώνεις τις πιο παράδοξες επιστημονικές μελέτες. Από εκείνη για τη θηλυκή πρωτεΐνη (όρο που εμπνεύστηκε η αμερικανίδα καθηγήτρια Κάρολ Τζέι Ανταμς για να καταγγείλει τις εκτροφές θηλυκών ζώων) έως εκείνη για το ελληνικό γιαούρτι που, σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ Περάν Γκιρέλ, αρέσει πολύ επειδή είναι «λευκό» και επομένως «καλλιεργεί υποσυνείδητα την αίσθηση της φυλετικής υπεροχής».

    Το πανεπιστήμιο του Λιντς, πάλι, δημοσίευσε μια έρευνα για τη «φαινομενολογία του πέους των γκέι». Ενώ υπάρχει ακόμη και μια μελέτη για τους cocksucking fag (περιφρονητικός όρος για τους ομοφυλόφιλους) από το πανεπιστήμιο της Οτάβα. Ο λογαριασμός στο Twitter Real Peer Review έχει μόνο τέσσερις μήνες ζωής αλλά τον ακολουθούν ήδη πάνω από 10.000 άτομα. Πίσω από αυτόν βρίσκεται «μια ομάδα ακαδημαϊκών και ερευνητών που, χωρίς να αποκαλύψουν τις ταυτότητες τους, τουιτάρουν τις πιο παράδοξες πανεπιστημιακές έρευνες που δημοσιεύονται».

    Και, ναι, οι έρευνες για το ρατσιστικό γιαούρτι, το γκέι μόριο ή τις πιλάτες που, σύμφωνα με την ερευνήτρια Σάρα Χολμς, επίσης υποκρύπτουν ρατσισμό, έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Μπαίνει κανείς στον πειρασμό τι σκεφτεί πόσο γκροτέσκο θέμα θα έχουν αυτές που δεν δημοσιεύονται.

    Φωτό: Πιο λευκό και από το λευκό. Αλλά και ρατσιστικό; Πηγή: alternet
  • Deutsche Welle

    Πογκρόμ / Από το ΝΑΤΟ, στης φυλακής τα σίδερα

    Είναι δεκάδες επί δεκάδων οι υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούν στα γραφεία του ΝΑΤΟ. Και εκατοντάδες οι πιο χαμηλόβαθμοι. Αλλά η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή. Γιατί εάν γυρίσουν στην πατρίδα τους, κινδυνεύουν να συλληφθούν.

    Ολοι αυτοί οι αξιωματικοί, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle, κατηγορούνται από την κυβέρνησή τους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού κατά του Ερντογάν. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη απολυθεί χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, ενώ σε άλλους έχει σταματήσει η μισθοδοσία. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του ΝΑΤΟ  «να μην δώσει άσυλο στους τρομοκράτες αξιωματικούς», ενώ έχει ζητήσει και την έκδοσή τους.

    Το πογκρόμ των τούρκων αξιωματικών του ΝΑΤΟ, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, είχε προαναγγελθεί από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. «Είναι όλοι τους εκπαιδευμένοι στη Δύση, πολλοί έχουν πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακά από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια» αναφέρεται ακόμη στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle όπου καταθέτουν ανώνυμα τις μαρτυρίες τους 27 τούρκοι αξιωματικοί. Ολοι τους ορκίζονται ότι  δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Αλλά σιγά μην πείσουν τον σουλτάνο.

    Φωτό: Η σημαία του ΝΑΤΟ ανεμίζει. Αλλά δεν προστατεύει. Πηγή: DW / Imago
  • Scientific American

    Ερευνα / Ψάχνοντας στην Ανταρκτική τον πιο αρχαίο πάγο

    Ενα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο κυνήγι του θησαυρού αρχίζει στην Ανταρκτική. Με τι βραβείο; Την λήψη των πιο παλιών δειγμάτων πάγου που έχουν ληφθεί ποτέ και η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Ο σκοπός, μας πληροφορεί το Scientific American, είναι να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή που σημειώθηκε στην γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου, όταν η Γη έζησε μακρές περιόδου υπερθέρμανσης ανά 40.000 χρόνια.

    «Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το μέρος που φιλοξενεί τον πιο αρχαίο πάγο. Το εγχείρημα θα στοιχίσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια» ανέφεραν στελέχη της διεθνούς αποστολής που αποτελείται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Η αποστολή θα τρυπάει επί μια εβδομάδα φτάνοντας στα 600 μέτρα βάθος για να συλλέξει δείγματα, να μετρήσει τη θερμοκρασία του πάγου και να υπολογίσει την ηλικία του.

    Για να δούμε τι πληροφορίες θα μας δώσει η σοφία τόσων αιώνων.

    Φωτό: Απέραντο λευκό και μυστικά κρυμμένα στο υπέδαφος. Πηγή: NASA Goddard Space Flight Center Flickr (CC BY 2.0)
  • Le Monde (έκδοση με συνδρομή)

    Νοσταλγία / Το στοίχημα που κερδίζει η γαλλική επαρχία

    Μοιάζει αντιφατικό: πάνε να ζήσουν στην πόλη αλλά ονειρεύονται το χωριό τους. Και το εβδομαδιαίο ένθετο της Monde προσπαθεί να βρει τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αντίφαση, τι είδους πλατωνική γοητεία είναι αυτή που ασκεί η εξοχή στους Γάλλους. Και το κάνει ξεκινώντας από τους αριθμούς: το 95% των κατοίκων της Γαλλίας ζει στα αστικά κέντρα. Αλλά σχεδόν όλοι μιλάνε με νοσταλγία για το χωριό των παππούδων όπου έκαναν τις διακοπές τους μικροί ή για εκείνο το παρθένο μέρος χαμένο στο πουθενά όπου έκαναν κατασκήνωση. Κι όλα αυτά με ένα κάρο κλισέ – από τους γείτονες που ήταν πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν έως τα φρέσκα και υγιεινά προϊόντα.

    Οπως όμως διαπιστώνει το ρεπορτάζ του περιοδικού, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί εάν είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία ονειρεύεται την εξοχή αλλά παραμένει στην πόλη, είναι επίσης αλήθεια ότι η αστικοποίηση σταμάτησε τη δεκαετία του 1980. Αποτέλεσμα; Αφού έχασαν το 90% του πληθυσμού τους, πολλά χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους άρχισαν και πάλι να αναπτύσσονται. Και μπορεί ο ρυθμός να είναι χαμηλός, (μόλις 0,55%), αλλά είναι σταθερός. Η γαλλική «προβάνς» βρίσκει ξανά τη ζωή της.

    Κρίνοντας από τη νοσταλγία για το χωριό, οι Ελληνες μοιάζουν περισσότερο με τους Γάλλους απ’ όσο νομίζουμε. Μόνο που εδώ, η ερήμωση συνεχίζεται.

    Φωτό: Αμπέλια στη γαλλική provence. Αυτή είναι ζωή. Πηγή: Le Monde /AFP



text
  • Brat, Brainrot, Demure, λέξεις της χρονιάς. Μην τις ψάξετε σε λεξικό, δείτε Google


    27 Νοεμβρίου 2024, 06:34