Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο Κωστής Στεφανόπουλος απεβίωσε στις 23.30 της Κυριακής στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ένα μακρύ και επιτυχημένο βίο στα κοινά, φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα της χώρας το οποίο υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό και καθολικά αποδεκτό. Αν και προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη, ακολούθησε τη συνταγματική τάξη και το εκσυγχρονιστικό πνεύμα της εποχής, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή στην παρέλαση, ως σημαιοφόρων, αλλοδαπών μαθητών, ενώ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις της Εκκλησίας και του μακαριστού Χριστόδουλου.
Ασφαλώς, κορυφαία στιγμή στην προεδρική θητεία και στην πολιτική του σταδιοδρομία αποτελεί η προσφώνηση του προς τον Μπιλ Κλίντον όταν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στην προσφώνηση του ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα από το Κυπριακό και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο μέχρι το γεγονός ότι «η Ελλάς έχει ακόμη την πικρία ότι δεν ανεγνωρίσθη επαρκώς η συνεισφορά της στην κοινή πολεμική προσπάθεια», στο πλαίσιο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και ήταν γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου, κόρης του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών, στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964. Μετα την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μαζί της βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Σε επακόλουθους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976 και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977).
Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981 ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ράλλη από την αρχηγία του κόμματος. Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για άλλη μια φορά χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ηττημένος αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζι με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο Αβέρωφ είπε την παροιμιώδη φράση: «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος». Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της, καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, ο Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης, του Αντώνη Σαμαρά. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους, ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1995 έως το 2005, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.
Παυλόπουλος: Εθνική παρακαταθήκη η διαδρομή του
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, για να προσθέσει: «Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις και τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου:
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 20, 2016
Με ένα tweet έσπευσε να αποχαιρετήσει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός & πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) November 20, 2016
Ακολούθησε βέβαια και αναλυτικότερη δήλωση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το γρ. Τύπου της ΝΔ:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αφιέρωσε δύο tweets στον Κωστή Στεφανόπουλο:
Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1/2)
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) November 20, 2016
Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του (2/2)— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) November 20, 2016
Πιο αναλυτικός και συναισθηματικός ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον ευχαριστούμε για την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος προστάτευσε το κύρος των δημοκρατικών μας θεσμών και εξέφρασε με το βάρος των λόγων του την εθνική μας αξιοπρέπεια. Προσήλθε ώριμος και σοφός στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και το ανύψωσε όντας απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, με τη μελαγχολία που προκαλεί η επίγνωση των ανθρωπίνων πραγμάτων και των πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών αλλά και με την αισιοδοξία που προκαλεί η πίστη στις δυνατότητες του έθνους».
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία της χώρας (1996 – 2004) είχε ουσιαστικά συμπέσει με τη θητεία του Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης.
O διάδοχος του κ. Σημίτη στην εξουσία, Κώστας Καραμανλής επίσης έσπευσε να αποχαιρετήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο: «Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον τόπο».
Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ασκώντας τα καθήκοντα του με ήθος και ειλικρίνεια, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού, κερδίζοντας και διατηρώντας επάξια το σεβασμό των πολιτών. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους του και τονίζει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα, τα οποία του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία. Η θητεία του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απολύτως επιτυχής και υποδειγματική».
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Με μια ανάρτηση στο facebook αποχαιρέτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Κωστή Στεφανόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δημοσίευσε παράλληλα κάποια δεδομένα που δεν ήταν ευρέως γνωστά για τη θητεία του Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη στο facebook ήταν η ακόλουθη:
«Κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για έναν πρόεδρο που ποτέ δεν τον είπαν Κωνσταντίνο παρά μόνο Κωστή.
»Οταν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση. Αρνήθηκε και τα αναδρομικά που εξασφάλιζαν κατά καιρούς οι βουλευτές.
»Το ‘81 είχε χάσει από τον Αβέρωφ την προεδρία της ΝΔ και το ‘84 είχε χάσει την προεδρία της ΝΔ από τον Μητσοτάκη.
»Ηταν ο μόνος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που δεν συμφώνησε στην παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το ’89.
»Αρνήθηκε να γίνει βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.
» Εκτός από κολυμβητής ήταν δεινός σκακιστής, έπαιζε πινγκ πονγκ στα νιάτα του αλλά και μπιλιάρδο στις λέσχες και τα καφενεία της Αχαΐας.
» Η ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του, επέστρεψε στο κράτος την προεκλογική επιχορήγηση που έλαβε και δεν ξόδεψε. Ακόμα και σε ιδιώτες που είχαν ενισχύσει το κόμμα του, επέστρεψε λεφτά.
» Υπερασπίστηκε από την θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το δικαίωμα του Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει ως αριστούχος μαθητής την ελληνική σημαία. “Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης” ήταν η ιστορική του δήλωση.
» Στο Προεδρικό δεχόταν χωρίς κάμερες να συναντηθεί με όποιον πολίτη το ζητούσε. Ανάμεσά τους η Μάγια Μελάγια αλλά και ο Λευτέρης Πανταζής (μετά από παράκληση ενός αστυνομικού της φρουράς του).
» Την γυναίκα του, την Τζένη, την έχασε το 1987. Λίγα χρόνια πριν είχε χάσει και τον αδερφό του Σπύρο. Τον φίλο του δηλαδή, που μαζί, την ίδια μέρα, παντρεύτηκαν δύο αδελφές. Ήταν ευτυχής που κανένα από τα τρία παιδιά του δεν ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής. “Κωστής Στεφανόπουλος ένας μοναχικός πρόεδρος”, είναι ο τίτλος του βιβλίου της φίλης του και βιογράφου του Νίτσας Λουλέ. Καλό ταξίδι Πρόεδρε».
«Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου. Με ένα tweet αποχαιρέτησε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Σήμερα στη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερμάχου Στρατηγού το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο.
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) November 21, 2016
«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν» σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων και προσθέτει: «Η Ενωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
Η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου θα γίνει την Τρίτη στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως επιθυμεί η οικογένεια του πρώην προέδρου. Η ταφή του θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News