Ο Guardian για την κινεζική απάντηση στις απειλές Τραμπ / Η Corriere della Sera για την ηρωίδα που θρηνεί μια ολόκληρη χώρα / H Stampa για βιολιά των 100 ευρώ που εκτοπίζουν από την αγορά τους απογόνους του Στραντιβάρι / Και το Science Advance…
  • The Guardian

    Αμερική – Κίνα / Εμπορικός πόλεμος με όπλο το iPhone;

    Το επόμενο iPhone θα είναι το πρώτο κινητό της Apple στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά στην Κίνα μπορεί να μην φτάσει ποτέ. Γιατί οι Global Times του Πεκίνου, απ’ όπου αλίευσε την πληροφορία ο Guardian, το λένε καθαρά: εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κόψει τον σινοαμερικανικό εμπορικό άξονα, επιβάλλοντας για παράδειγμα δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, τότε το Πεκίνο θα μπλοκάρει τις εισαγωγές του έξυπνου κινητού της Apple.

    Το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε από τον Στιβ Τζομπς το 2007, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους. Στην περίοδο Ομπάμα η σχέση της Apple με την Κίνα έγινε πιο στενή, καθώς ένα μεγάλο μέρος των συσκευών κατασκευάζονται πλέον στα κινεζικά εργοστάσια. Η εκλογή Τραμπ όμως μπορεί να υπονομεύσει αυτή τη σχέση. Ακόμη χειρότερα: η Apple εξαρτάται από την Κίνα, αφού εκεί κατασκευάζονται μερικά από πιο σημαντικά μέρη των iPhones, όπως είναι οι μπαταρίες (οι οθόνες πάλι κατασκευάζονται στην Ιαπωνία).

    Για άλλες συσκευές της Apple τα πράγματα είναι πιο απλά. Το Mac Pro, για παράδειγμα, συναρμολογείται στο Τέξας αφού όμως τα συστατικά μέρη έχουν παραχθεί στην Ασία. Από την Ασία επιστρέφουν στην Αμερική, όπου οι αμερικανοί εργάτες τα συναρμολογούν συμμετέχοντας κι αυτοί με τον τρόπο τους στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Και τώρα το ερώτημα είναι το εξής: τι θα απογίνουν οι δουλειές τους, εάν η Apple χάσει μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών;

    Φωτό: Συσκευές iPhone σε κατάστημα στο Πεκίνο. Το επόμενο μοντέλο θα πωλείται μόνο στη μαύρη αγορά; Πηγή: Reuters / Thomas Peter
  • Corriere della Sera

    Top Gun / Θρήνος για την πρώτη πιλότο των κινεζικών αιθέρων

    Ηταν πιθανότατα η μοναδική ηρωίδα των Κινέζων μετά την Ζανγκ Ζιγί στο «Τίγρης και Δράκος». Κι από χθες θρηνούν την απώλειά της. Γιατί η σμήναρχος Γιου Σου έχασε τη ζωή της μόλις στα 30 της χρόνια πιλοτάροντας ένα J-10, το μαχητικό και καμάρι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, καθώς θεωρείται το πρώτο που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στα δυτικά μαχητικά.

    Η Γιου Σου ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος αυτών των μαχητικών. Και σε συνδυασμό με την εμφάνισή της και το αγέρωχο στυλ της, δεν ήθελε και πολύ για να γίνει σταρ στη χώρα της. Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο η Κίνα έζησε την απώλειά της ως πραγματική τραγωδία. Ηταν και οι συνθήκες του θανάτου της. Γιατί η Γιου πραγματοποιούσε ελιγμούς, όταν το αεροσκάφος της συγκρούστηκε με ένα άλλο αεροσκάφος. Η ίδια και ο συγκυβερνήτης της κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα αλεξίπτωτά τους. Εκείνη όμως χτυπήθηκε από το φτερό ενός τρίτου αεροσκάφους του σμήνους που πετούσε σε στενό σχηματισμό.

    Το κινεζικό Διαδίκτυο κατακλύστηκε από μηνύματα γι’ αυτήν την πιλότο που στη χώρα της ήταν επίσης γνωστή ως «χρυσό παγώνι». «Η Γιου ήταν η Χουά Μουλάν της εποχής μας» έγραψε ένας μπλόγκερ. Και ποια ήταν η Χουά Μουλάν; Οχι η ηρωίδα του «Τίγρης και Δράκος» αλλά περίπου: ήταν αυτή ήταν μια μυθική πολεμίστρια της αυτοκρατορικής εποχής τα κατορθώματα της οποίας είχαν υμνηθεί από ποιητές. Τώρα μάλλον ήρθε η σειρά της Γιου Σου.

    Φωτό: Το καμάρι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ή μια θηλυκή έκδοση του Τομ Κρουζ. Πηγή: CdS/Afp
  • La Stampa

    Ποιοι απειλούν τον θεϊκό ήχο των Στραντιβάριους;

    Η Stampa αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στο θέμα. Και πώς αλλιώς; Από την έρευνα της εφημερίδας προκύπτει ότι οι απόγονοι του Αντόνιο Στραντιβάρι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορά του βιολιού. Ιδού γιατί: «Κάθε χρόνο η μαζική βιομηχανία παράγει τριάντα εκατ. βιολιά και άλλα έγχορδα τα οποία προορίζονται για την παγκόσμια αγορά». Στην Ιταλία της παράδοσης των Στραντιβάριους, όμως, υπάρχουν περίπου 5.500 κατασκευαστές, οι 5.000 από τους οποίους εργάζονται στα 150 οργανοποιεία της Κρεμόνα.

    Η ιταλική πόλη αριθμεί επίσης μια σχολή οργανοποιίας με 170 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες, ένα μουσείο βιολιού (το οποίο το 2015 επισκέφτηκαν 90.000 άτομα), μια καινούργια αίθουσα συναυλιών, μια εμπορική έκθεση και ένα φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά, «η πόλη του Στραντιβάρι αγωνίζεται για να συνεχίσει να υπάρχει ως τέτοια». Κι ο λόγος είναι προφανής: οι απόγονοι του Στραντιβάρι κατασκευάζουν 5.000 βιολιά τον χρόνο το καθένα από τα οποία κοστίζει 10.000 ευρώ. Και πόσο κοστίζουν τα κινέζικα; Μόλις εκατό. Στο μεταξύ, έχουν μπει στην αγορά του low cost και οι Πολωνοί.

    Με τα Stradivari, τα Amati, τα Guarneri del Gesù, τα Montagnana, τα Guadagnini, η Ιταλία διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία σε έναν τομέα όπου συμβιώνουν η βιοτεχνία και η τέχνη, η τεχνική και το ένστικτο. Τώρα όμως, γράφει η ιταλική εφημερίδα, υπάρχει ένας αδιανόητος ανταγωνισμός που απειλεί επίσης τους φημισμένους παραγωγούς φυσαρμόνικας στο Καστελφιντάρντο, πιάνου στο Σατσίλε ή τους οργανοποιούς άρπας στο Πιάσκο και μαντολίνου στη Νάπολι και την Κατάνια. Και κάπως έτσι γίνεται όλο και πιο «φθηνός» ο ήχος.

    Φωτό: Ο σπουδαίος ιταλός βιολιστής Ούτο Ούγκι σε συναυλία που έδωσε πρόσφατα σε φυλακές της Ρώμης. Πηγή: La Stampa
  • Science Advances

    Τα πουλιά πεθαίνουν μασώντας πλαστικά σκουπίδια

    Τα πουλιά έλκονται από την οσμή των πλαστικών που πλέουν στους ωκεανούς και είναι ακριβώς αυτή η οσμή που τα κάνει να καταπίνουν κομμάτια ολόκληρα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή «το πλαγκτόν που καλύπτει το πλαστικό, όταν αποσυντίθεται αναδίδει μια οσμή που τα πουλιά συνδέουν με την τροφή». Με άλλα λόγια, τα πουλιά παγιδεύονται από την όσφρησή τους και από τον διμεθυλοθειαιθέρα, ουσία που παράγεται από τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα και αναδίδει μια οσμή η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις βιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την θρέψη.

    «Εάν θέλουμε να καταλάβουμε πραγματικά γιατί τα πουλιά τρώνε πλαστικό, πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται την τροφή τους» δηλώνουν οι ερευνητές επισημαίνοντας ότι το 90% έχουν φάει πλαστικό. Και αν συνεχίσουμε έτσι, πόσο θα φάνε ακόμα…

    Φωτό: Τουλάχιστον αυτό το πλαστικό μπουκάλι δεν καταπίνεται. Πηγή: nationalgeographic.com



text
  • Πάει και ο ναυαρχούκος για καμαρώτος του Στέφανου


    28 Νοεμβρίου 2024, 20:34