387
O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο υπ. Εξωτερικών ενώνει το SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες | REUTERS/Vincent Kessler/files

Σταϊνμάγερ για πρόεδρο θέλει και η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 13:25
O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο υπ. Εξωτερικών ενώνει το SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες
|REUTERS/Vincent Kessler/files

Σταϊνμάγερ για πρόεδρο θέλει και η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 13:25

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρόκειται να είναι υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την προεδρία της χώρας, όπως συμφώνησαν έπειτα από μακρά περίοδο συνομιλιών και διαφωνιών τα κόμματα που τον αποτελούν .

Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η σύμμαχός της στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) συμφώνησαν τελικά τη Δευτέρα να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως ανέφεραν στο AFP πηγές από το CDU/CSU.

Η υποψηφιότητα έρχεται μετά από πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει υποψήφιο ως τα τέλη του Οκτωβρίου, αλλά τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Μέχρι και την Κυριακή, επισημαίνει η Deutsche Welle, οι συνομιλίες έδειχναν να μην οδηγούν πουθενά. Η συνάντηση που είχαν μάλιστα η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ του CSU και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD ολοκληρώθηκε μόλις σε 45 λεπτά με τον Γκαμπριέλ να αποχωρεί εσπευσμένα.

Ο Σταϊνμάγερ, 60 ετών, με μακρά παρουσία στο κόμμα του και στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γεραμανία.

Μία από τις υποψηφιότητες που απορρίφθηκαν αυτό το διάστημα ήταν αυτή του Αντρέας Φοσκίλε, προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, και η υποψηφιότητα του Σταϊνμάιερ (την είχε καταθέσει νωρίτερα το SPD) είχε απορριφθεί σε προηγούμενη φάση του διαλόγου. Το Die Linke όχι μόνο έστρεφε τα πυρά του κατά του SPD λέγοντας ότι έχει και μια πρόταση ανά εβδομάδα, αλλά τόνιζε ότι δεν θα ψηφίσει τον Στάινμαϊερ, λόγω των οικονομικών πολιτικών που είχε χαράξει την περασμένη δεκαετία.

Από την πλευρά του CDU είχαν ακουστεί ονόματα σαν του υπουργού Οικονομικών Βόλγφκανγκ Σόιμπλε και της υπουργού Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και οι δύο πάντως θα μπορούσαν να είναι (υπό προϋποθέσεις) και διάδοχοι της Μέρκλ στην καγκελαρία.

Η πολιτική παράδοση στη Γερμανία θέλει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συμφωνούν σε μια κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία, η οποία θα είναι προσωπικότητα που θα υπερβαίνει τις πολιτικές των κομμάτων και θα εκπροσωπεί την ηθική συνείδηση της χώρας.

Αυτό εκπροσωπεί ο Γιόακιμ Γκάουκ, πρώην αντιφρονών από την Ανατολική Γερμανία, ο οποίος αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα επικαλούμενος την ηλικία του (είναι 76 ετών), παρά το ότι τα κόμμα τα θα στήριζαν και δεύτερη πενταετή θητεία.

Η θητεία του Γκάουκ λήγει τον Μάρτιο 2017. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...