757
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Παππάς άρχισε τις πιέσεις προς το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 11:35
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Παππάς άρχισε τις πιέσεις προς το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 11:35

Ο Νίκος Παππάς επέλεξε τον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», για να μιλήσει το πρωί της Παρασκευής για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά και την απόφαση για συγκρότηση ΕΣΡ.

Και όπως αναμενόταν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης. «Αισθανόμαστε απόλυτη δικαίωση για τις εξελίξεις σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών», είπε και σημείωσε ότι τώρα πια δεν υπάρχουν κόμματα που να τολμούν να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες ή ότι δεν πρέπει να δοθούν άδειες και ότι δεν πρέπει να εισπραχθεί τίμημα από το Δημόσιο. Σημείωσε ακόμη ότι έχει γίνει πολύ χαμηλών τόνων ή και έχει εξαφανιστεί τελείως η πολεμική για το θέμα του αριθμού των εργαζόμενων στα κανάλια, λέγοντας ότι «όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα».

Είναι και αυτή μια ερμηνεία, όπως και ότι η ΝΔ ήταν αυτή που υποχώρησε καθώς μέχρι και «πριν από τρεις-τέσσερις ημέρες συνεχιζόταν η ρητορική περί συνολικής απόσυρσης του νόμου», όπως είπε ο κ. Παππάς για να συμπληρώσει ότι το ΕΣΡ ήταν ένα θέμα από το οποίο ταλαιπωρήθηκε η πολιτική ζωή του τόπου, «αλλά αυτή τη στιγμή κλείνει ένας κύκλος και ο πολιτικός κόσμος είναι πιο ώριμος».

Μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του «Κόκκινου» ο κ. Παππάς επιχείρησε εμφανώς να παρουσιάσει την κυβέρνηση και τον εαυτό του ως νικητή στο power game που εκτυλίχθηκε όλο αυτό το διάστημα τόσο ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ όσο και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Παππάς, ας πούμε, δεν αναφέρθηκε στον περίφημο αριθμό «4» καναλιών που επί μήνες αποτέλεσε το τοτέμ της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των αδειών και τώρα αυτός ο αριθμός δεν υπάρχει. Ηδη από την Πέμπτη, σε μια εμφανή υποχώρηση και αναδίπλωση ο ίδιος είχε δηλώσει πως ο αριθμός των αδειών θα είναι στο εξής «αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του ΕΣΡ».

Τη συντριβή της συλλογιστικής των τεσσάρων καναλιών και της αλήστου μνήμης έκθεσης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Πέμπτης διαβεβαίωσε ρητά ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα χορηγηθούν από το ΕΣΡ θα είναι μεγαλύτερος: «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ. Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό», προσέθεσε απευθυνόμενος στον εισηγητή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια. Για να πάρει την απάντηση του κ. Δένδια: «Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ. Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5».

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αναδίπλωση-υποχώρηση της κυβέρνησης –σε συνδυασμό με την αποδοχή της πρότασης της ΝΔ να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος– οδήγησε στη λύση του γόρδιου δεσμού για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έπειτα από τόσες άκαρπες προσπάθειες τα τελευταία έτη και έξι Διασκέψεις των Προέδρων την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο και χάρη στις συμβιβαστικές κινήσεις του κ. Βούτση, που αναβαθμίζεται πολιτικά ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, η νέα σύνθεση του ΕΣΡ είναι η παρακάτω:

Πρόεδρος: Αθ. Κουτρομάνος, τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Αντιπρόεδρος: Ροδ. Μορώνης, δημοσιογράφος, πρώην μέλος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Μέλη:

– Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος.

– Β. Καραποστόλης, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Ν. Κιάος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.

– Γ. Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

– Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη μέλος του ΕΣΡ με υπόλοιπο θητείας.

– Γ. Σαριδάκης, οικονομολόγος.

Αυτά τα πρόσωπα θα διενεργήσουν τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος ανακοίνωσε πως τίθενται στη διάθεση του ΕΣΡ όλες οι υποδομές και οι πόροι που ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (ανθρώπινο δυναμικό, λογισμικό, υποδομές και εξοπλισμό και τεχνογνωσία).

Ο ίδιος όμως έσπευσε ήδη να προειδοποιήσει τα μέλη του ΕΣΡ, λέγοντας ότι τα νέα πρόσωπα του Συμβουλίου «θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει ή θα θελήσει η νέα Αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία. Ως κυβέρνηση αλλιώς θα κρίνουμε μία ταχεία κινητοποίηση και αλλιώς εάν υπάρξει νέο κλίμα καθυστερήσεων και παράτασης του παλαιού καθεστώτος, που κανείς πια δεν υποστηρίζει», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που έχουν καταθέσει οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού (λίγο πάνω από 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή η πρώτη από τις τρεις ετήσιες δόσεις), ο κ. Παππάς σημείωσε ότι μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ παραμένουν στο Δημόσιο. «Στο νομικό σύμπαν δεν υπάρχει απόφαση που να δικαιολογεί την επιστροφή, τέτοια αξίωση μπορεί να προκύψει με την δημοσιοποίηση της απόφασης», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...