1074
Ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Δένδιας συζητούν στη Βουλή | Nikos Libertas / SOOC

Mεταξύ σύγκρουσης και συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 16:19
Ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Δένδιας συζητούν στη Βουλή
|Nikos Libertas / SOOC

Mεταξύ σύγκρουσης και συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 16:19

Για την προσεχή Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 15:00 μεταφέρθηκε η επόμενη προσπάθεια συγκρότησης του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. Το κλίμα των προηγούμενων ημερών δείχνει σημεία… μεταβολής και τα μηνύματα σύγκλισης από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση άρχισαν να πυκνώνουν, χωρίς να λείπουν και οι πιο αδιάλλακτες τοποθετήσεις. Η αλήθεια είναι ότι διαμορφώνεται σταδιακά μια ιδιότυπη ισορροπία που ακροβατεί από την σύγκρουση στην συναίνεση.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» εκτίμησε ότι «θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συγκροτηθεί». Εξαπέλυσε όμως και τις βολές του προς τη ΝΔ αναφέροντας ότι «το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό».

Την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στον BHMA FM τόνισε ότι «εάν η κυβέρνηση φέρει την τροπολογία με την οποία θα αλλάξει τον νόμο Παππά, φέρει πίσω τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα πάμε σε μια λύση, όπως έχουμε βρει λύση με όλες τις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές».

Για την απόφαση του ΣτΕ επισήμανε πάντως ότι «δημιουργούνται αξιώσεις» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Παππάς λούζεται αυτά τα οποία έκανε. Είναι αυτονόητο ότι όταν ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός, τι περιμένει ο κ. Παππάς; Να του δώσουν παράσημο;».

Η ΝΔ ανακοίνωσε την Τρίτη την πρότασή της για πρόεδρο του ΕΣΡ στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κουτρομάνου. «Πέρα από κόμματα και παρατάξεις, ο κ. Κουτρομάνος είναι μια εξαιρετική περίπτωση», εξήγησε ο κ. Δένδιας στην ίδια συνέντευξη και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να πιστέψει ότι σε 11 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούμε να βρούμε εννέα ικανούς ανθρώπους για να χειριστούν αυτό το φλέγον ζήτημα και να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία».

Η επιμονή ΝΔ στην κατάργηση του νόμου Παππά

Παρά το γαϊτανάκι της συναίνεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΝΔ (και για λόγους στρατηγικής προφανώς) επιμένει ως κεντρική γραμμή στην κατάργηση όλων των διατάξεων του νόμου Παππά. «Ελπίζω μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε… Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης«Η κυβέρνηση είναι σε πολιτικό ίλιγγο, και αυτό εξηγεί και την επιφυλακτική μας στάση» εξήγησε.

«Η ΝΔ έχει σταθερή προσέγγιση… Να εφαρμόσουμε ό,τι λέει το Σύνταγμα, τις προβλέψεις του άρθρου 15, και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ… Αυτός που κάνει ζιγκ ζαγκ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μπορούσε να βάλει γκολ, αλλά έβαλε αυτογκόλ. «Κινείται με αλαζονεία και ξιπασιά που την πληρώνει σε όλα τα επίπεδα» σχολίασε. «Το ταγκό θέλει δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα και ελπίζω να υπάρχει προσέγγιση για το ΕΣΡ» παρατήρησε από μεριάς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. 

«Δείξαμε ότι η Πολιτεία μπορεί να κάνει διαγωνισμό, να κάνει διαδικασία, να φέρει χρήματα στο δημόσιο ταμείο, έστω με λάθη και παραλείψεις. ΟΚ, κρίθηκε ο νόμος αντισυνταγματικός… Την Πέμπτη που θα κατατεθεί η τροπολογία για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων (στο ΕΣΡ) νομίζω ότι θα βρούμε κοινό τόπο, αλλά θα μένει πάντα στον κόσμο η εύλογη διαδικασία γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν αυτή η διαδικασία» τόνισε ο κ. Μαντάς.

Διαρροή σε σκληρή γραμμή

Το απόγευμα της Τετάρτης πηγές της ΝΔ ξεκαθάριζαν πως «αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά μαζί με τα άρθρα και δεν επιστρέψουν όλες οι δικαιοδοσίες στο ΕΣΡ η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: «Στις απάτες Παππά και τις αυταπάτες Τσίπρα εμείς δεν πρόκειται να πούμε ναι. Να επιστραφούν οι αρμοδιότητες που υφάρπαξε ο κύριος Παππάς στο ΕΣΡ κι αυτό θα αποφασίσει τόσο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών όσο και για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια. Αν αποσυρθεί να προχωρήσουμε στην ονοματολογία. Όχι όμως λέγοντας πάρε δύο εσύ δώσε μου δύο εμένα αλλά προτείνοντας εννέα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και ο “Κυριάκος Μητσοτάκης” να προταθεί η ΝΔ δεν θα ψηφίσει».

Εξηγούσαν επίσης ότι: «Την τελευταία φορά ψηφίσαμε “παρών” γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να απεμπλακεί από το αδιέξοδο που δημιούργησε. Όμως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αυτό δεν το θέλει».

Τι είχε προηγηθεί μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων

Μετά το κλίμα έντασης στα κόμματα που πυροδότησε η απόφαση του ΣτΕ, το σκηνικό μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων έχει αρχίσει να μεταβάλλεται.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν υπήρξε αποτέλεσμα, παρά το ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στήριξε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που ήταν ο Ροδόλφος Μορώνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα -και παρά το ότι η υποψηφιότητα του κ. Μορώνη δεν έγινε αποδεκτή λόγω έλλειψης ικανής πλειοψηφίας- άρχισαν να έρχονται από όλες τις πλευρές μηνύματα σύγκλισης.

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διαπίστωνε ότι «διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης και θα το ενισχύσουμε». Κάλεσε δε τη ΝΔ «να τηρήσει ώριμη στάση που θα ανταποκρίνεται στον θεσμικό ρόλο της». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου που έβλεπε ότι διαμορφώθηκε «ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5». Κατά το Μαξίμου «διαμορφώνονται ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ» καλώντας παράλληλα τη ΝΔ «να μετακινηθεί, επιτέλους, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Αργότερα την Τρίτη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι «είμαστε σε τροχιά συγκλίσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ» και χαιρέτησε την πρόταση της ΝΔ.

Επιπλέον η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε δηλώσεις στον Real FM σημείωσε για την πρόταση της ΝΔ ότι «βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας προέβλεψε και αυτός ότι στην επόμενη διάσκεψη (αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου) η ΝΔ θα ψηφίσει θετικά και θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Ο κ. Μπαλάφας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ένα ενδεχόμενο για το οποίο εκφράστηκε θετικά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.

Θετικός στην πρόταση ΝΔ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε ότι «όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ, εφόσον όλα τα κόμματα συμφωνήσουν εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, προκειμένου να λήξει αισίως η σχετική μακροχρόνια εκκρεμότητα».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε τον ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, «μία προσωπικότητα πέρα από κόμματα, που έχει υπηρετήσει την πατρίδα από σημαντικές θέσεις με γνώμονα πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, την εντιμότητα και την ανεξαρτησία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...