Οποιος απορεί πού πήγαν τα λεφτά που ήταν κατατεθημένα στις ελληνικές τράπεζες, εκτός από τα στρώματα, τις θυρίδες και τις τράπεζες σε Ελβετία, Γαλλία και Βρετανία, υπάρχει ακόμα μία απάντηση: στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Ναι, κατά τη διάρκεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του Γιάνη Βαρουφάκη και των συντρόφων του το 2015, η Ελλάδα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έστειλε για να σωθεί τα λεφτά της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θεωρώντας τες πιο ασφαλείς χώρες για αποταμιεύσεις…
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι καταθέσεις στην Ελλάδα το 2015 σημείωσαν μείωση κατά 23% (παρά την επιβολή capital controls από τα τέλη Ιουνίου), ενώ την ίδια περίοδο παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα.
Η αύξηση στις καταθέσεις στις βουλγαρικές και ρουμανικές τράπεζες οφείλεται, κατά το ρεπορτάζ στη ροή κεφαλαίων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαβλέποντας τους κινδύνους από την πορεία της χώρας άνοιξαν λογαριασμούς στη Σόφια και στο Βουκουρέστι προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Κατά το ρεπορτάζ της «Κ» ήταν εκατοντάδες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, που απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ. Η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία – Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς ο φόβος ότι ένα «ατύχημα» στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών ήταν διάχυτος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ένας βασικός λόγος που τελικά η επιβολή των capital controls στην Ελλάδα είχε ηπιότερες επιπτώσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είχε αποκτήσει βάσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός της χώρας, διαβλέποντας την επαπειλούμενη καταστροφή.
Ετσι, πολλές σοβαρές επιχειρήσεις, μικρού μεγέθους, κατάφεραν όχι μόνο να σωθούν αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτές πιστωτικές γραμμές σε τράπεζες σε Βουλγαρία – Ρουμανία, κάτι που στην Ελλάδα ήταν αδύνατο, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή των capital controls. Το 2015 οι καταθέσεις στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ και στη Βουλγαρία κατά 2,8 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News