Δύο τινά συμβαίνουν. Το ένα είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κυβερνητικός εκβιασμός προς την αντιπολίτευση για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το άλλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν πλέον χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εξαιτίας των -σε στιλ «αποφασίζομεν και διάτασσουμε»- πρωτοβουλιών του υπουργού Επικρατείας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Προς το παρόν το σίγουρο είναι το «μαύρο» που επιχείρησε να επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες ο Νίκος Παππάς στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδειες με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, πάγωσε από ένα ηχηρό «μαύρο» από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Η τροπολογία των Παππά και Χρήστου Σπίρτζη που κατατεθηκε στην Βουλή προέβλεπε την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων, όμως την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατέβαλλε προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.
Οπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να φέρει προς συζήτηση νέα πρόταση για τα πρόσωπα που θα στελεχώνου την ανεξάρτητη αρχή και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει την στάση της.
Κατόπιν αυτών, οι εσπευσμένες ενέργειες του κ. Παππά σταμάτησαν, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής να εκδώσει την εξής ανακοίνωση:
«Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε. Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».
Νωρίτερα πάντως η κατάθεση της τροπολογίας είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και ο υπουργός Επικρατείας δεν είχε πρόβλημα να υπερασπιστεί την τροπολογία με το γνωστό του ύφος.
Κατ΄αρχάς η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Το ΠΑΣΟΚ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου είπε: «Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: Φασισμός», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, λίγη ώρα μετά από την κατάθεση της τροπολογίας για τα κανάλια στη Βουλή.
Εκείνη την ώρα ο κ. Παππάς έβγαινε στο Web TV της «Αυγής» και χαρακτήριζε «κροκοδείλια» τα δάκρυα των καναλαρχών για τους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών και τόνιζε:
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους». Ο δε ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» και υπογραμμίζει ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Βενιζέλος: «Προσβάλλουν το ΣτΕ»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος το πρωί του Σαββάτου έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή» που «παροξύνεται».
Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος: «Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατάθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του.
» Η εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, γιατί έτσι συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
» Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθειά κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».
ΝΔ: «Να αφήσουν κάθε σκέψη για “μαύρο”»
«Πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την κυβέρνηση κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια», τόνισε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την τροπολογία Παππά και επισημαίνει ότι το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:
«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την κυβέρνηση».
Επιμένει το Μαξίμου
Απάντηση στην Νέα Δημοκρατία έδωσε το Μαξίμου με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις».
«Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση», καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου
Ο Νίκος Παππάς
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έδωσε την δική του εκδοχή, απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αναδίπλωση και υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση, είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο». Σημείωσε δε ότι «υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση, προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» και τονίζει πως το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News