728
Η βάσανος των πανελληνίων εξετάσεων δεν θα φύγει από τους ώμους των μαθητών... | Nikos Libertas / SOOC

Μη χαίρεστε, δεν καταργούνται οι πανελλήνιες

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 10 Οκτωβρίου 2016, 06:30
Η βάσανος των πανελληνίων εξετάσεων δεν θα φύγει από τους ώμους των μαθητών...
|Nikos Libertas / SOOC

Μη χαίρεστε, δεν καταργούνται οι πανελλήνιες

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 10 Οκτωβρίου 2016, 06:30

Η υπόθεση της εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας ανακυκλούμενος μύθος για τους κυβερνώντες. Έχοντας πάντα, αυτή την «βασανιστική» «αίσθηση του δικαίου» μέσα τους, προσπαθούν με την πρώτη ευκαιρία, να αποδώσουν «δικαιοσύνη» στον «λαό» τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πέρασαν 17 χρόνια από την «μεταρρύθμιση Αρσένη», για να επιστρέψουμε πάλι, στις Δέσμες, και στα τέσσερα μαθήματα.

Σε συνέχεια λοιπόν, αυτής της αέναης εκπαιδευτικής αφήγησης, νέο υπόμνημα για τη μέση εκπαίδευση, δημοσίευσε η επιτροπή υπό τον κ. Λιάκο. Το συγκεκριμένο, είναι πιο σαφές από το προηγούμενο και προσδιορίζει με σχετική ακρίβεια, την φιλοσοφία της σχέσης Λυκείου και εισαγωγικών εξετάσεων.

Το νέο υπόμνημα προτείνει σε γενικές γραμμές, τα εξής:

Η επιτροπή εισηγείται το τετραετές γυμνάσιο και το διετές λύκειο. Στο τέλος της Δ’ Γυμνασίου (σημερινής Α’ Λυκείου) οι μαθητές θα δίνουν απολυτήριες εξετάσεις με μέρος των θεμάτων να τίθεται από την τράπεζα θεμάτων. Πρόκειται βεβαίως για την «αμαρτωλή» τράπεζα θεμάτων της Διαμαντοπούλου που με πανηγυρισμούς καταργήθηκε!

Οσοι πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου θα έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και θα μπορούν να εγγραφούν στο Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο, με κάποιο βαθμολογικό κριτήριο. Ασφαλώς αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή στο Γενικό Λύκειο να συνεχίζει μόνο το 30% των μαθητών! Εδώ όμως γελάμε, αν περιμένουμε από τον λαϊκισμό του υπουργείου Παιδείας να βάλει όρια και φραγμούς στις ανεξέλεγκτες επιθυμίες της ελληνικής οικογένειας που θεωρεί ότι το παιδί της μπορεί να γίνει γιατρός επειδή συμμετείχε σε καταλήψεις!

Οι μαθητές, σύμφωνα με την πρόταση, θα διδάσκονται μόνο οκτώ μαθήματα στην Α’ και Β’ του «νέου» Λυκείου. Μερικά από αυτά, θα είναι προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε κάποιες από τις Ανώτατες Σχολές. Στο τέλος της Β’ τάξης, προκειμένου να αποκτήσουν οι μαθητές το απολυτήριο του λυκείου θα εξετάζονται σε πρώτη φάση σε κοινά θέματα σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, και πάλι υπάρχουν Πανελλήνιες οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο ένταξης στο Πανεπιστήμιο και την απόκτηση του απολυτηρίου το οποίο δεν θα το αποκτούν όλοι. Οι αποτυχόντες θα παίρνουν πιστοποιητικό σπουδών- τι θα το κάνουν, δεν διευκρινίζεται…

Προβλέπεται η προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό με απόκλιση μέχρι τριών μονάδων. Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει κατά 66% από το γραπτό βαθμό των πανελληνίων εξετάσεων, κατά 11% από προφορικό βαθμό και των δύο ετών, κατά άλλο ένα 11% από τον μέσο όρο των δύο γραπτών εργασιών που θα εκπονούν οι μαθητές, μία σε κάθε τάξη του λυκείου. Το τελευταίο 11% θα προκύπτει από το γραπτό βαθμό της Α’ τάξης. Ο βαθμός των μαθημάτων που θα έχει εξεταστεί ο μαθητής θα προσμετράται με επιπλέον συντελεστή στον υπολογισμό του βαθμού του απολυτηρίου! Είναι λίγο μπερδεμένος ο «αλγόριθμος» αλλά αυτή θα είναι η αξιολόγηση!

Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίζουν για τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχθούν. Υποχρεούνται να προσμετρούν από 80% και πάνω το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου και σε ένα ποσοστό, θα μπορούν να κάνουν και τα ίδια εξέταση με ένα ειδικό μάθημα

Το αστείο είναι ότι, κάθε φορά που γίνονται ανακοινώσεις, στην κοινή γνώμη κυριαρχεί ένα αυθαίρετο «μότο» που συνάγεται από τις επίσης αυθαίρετες διατυπώσεις τους. «Καταργούνται οι Πανελλήνιες» και η κατάργησή τους σημαίνει στο μυαλό του μέσου ανθρώπου «όποιος θέλει θα σπουδάζει τα πάντα!»! Όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά αν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα- με Φίλη ή άλλον «αγωνιστή» υπουργό το αποκλείω- τότε θα κλάψουν μανούλες και θα πονέσει κόσμος και κοσμάκης.

Βεβαίως, η επιτροπή Λιάκου, μιας και την διόρισε η κυβέρνηση, κάνει την δουλειά της. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ρεαλιστικά και όχι «πιάνοντας τον σφυγμό της κοινωνίας», όπως κάποιοι άλλοι… Σου λέει, δεν μπορεί να πάνε όλοι στο Γενικό Λύκειο- στις κανονικές χώρες το 70% πάει στα ΕΠΑΛ- δεν μπορεί να μην έχουν λόγο τα πανεπιστήμια και δεν μπορεί και η «κουτσή Μαρία» να νομίζει ότι θα γίνει πυρηνικός φυσικός! Όταν έρθει η ώρα όμως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να εφαρμόσει τις προτάσεις, θα αρχίσει το ξήλωμα. Και σιγά σιγά, όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Χαλαρά και εύκολα. Να χαίρεται ο κόσμος και να γελάει. Να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Να μην ζορίζεται!

Επομένως, δεν καταργούνται οι Πανελλήνιες. Γιατί το σύστημα εισαγωγής έχει να κάνει με τον αριθμό θέσεων στα πανεπιστήμια, τις οποίες δεν μπορούμε να αυξήσουμε. Αντίθετα, στα σχολεία, μπορεί να δούμε σταδιακά, την απόλυτη διάλυση. Επειδή, εδώ, ό τι θέλουμε κάνουμε και πουλάμε «εκδημοκρατισμό» και «ελάφρυνση». Η ειρωνεία είναι ότι όλοι αυτοί που εντάσσονται με όρεξη, στις επιτροπές, περιμένουν να εφαρμοστούν οι προτάσεις τους. Τόσα χρόνια δεν κατάλαβαν «τι κούφια λόγια ήσανε αυτές η βασιλείες»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...